تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

آشنایی با اجزا و قسمت های اصلی آشکار در کامپیوتر

کامپیوترها از اجزای سخت افزاری مختلفی تشکیل شده‌اند. برخی از این اجزا نظیر مانیتور (یا نمایشگر)، کیبورد (یا صفحه کلید)، ماوس، کیس کامپیوتر و … به صورت عادی آشکار هستند. برخی دیگر از اجزای کامپیوترها نظیر پردازنده (یا واحد پردازش مرکزی)، حافظه اصلی و ابزارهای ذخیره سازی انبوه، مادربورد و … در محفظه‌ای (معمولا داخل کیس کامپیوتر) قرار می‌گیرند و به شکل عادی قابل مشاهده نیستند. در این قسمت از مجموعه آموزشی مبانی کامپیوتر با اجزای اصلی آشکار و پرکاربرد کامپیوتر آشنا می‌شوید.

قسمت های اصلی آشکار در کامپیوتر

اغلب کاربران کامپیوترها بیشتر با اجزای آشکار کامپیوتر نظیر مانیتور، کیبورد، ماوس، کیس و … سر و کار دارند. اگر یک کاربر ساده یا مبتدی کامپیوتر هستید احتمالا نیازی به مشاهده محتویات داخلی کیس کامپیوتر نخواهید داشت. بنابراین پیش از هرچیز آشنایی با اجزای آشکار یک کامپیوتر برای هر کاربری ضروری به نظر می‌رسد. (توجه: پیشنهاد می‌کنیم اگر تخصص کافی ندارید از باز کردن کیس کامپیوتر و دستکاری قطعات آن جدا خودداری کنید. برای تعمیر یا ارتقای قطعات داخلی کامپیوتر حتما از کارشناسان مجرب کمک بخواهید).

در ادامه با مهم‌ترین و پرکاربردترین قسمت های آشکار یک کامپیوتر شامل کیس کامپیوتر، مانیتور، کیبورد و ماوس کامپیوتر آشنا می‌شوید. فراموش نکنید سخت افزارهای بیرونی و قابل مشاهده دیگری نظیر پرینتر (یا چاپگر)، اسکنر، وبکم و درایوهای فلش USB نیز وجود دارد که همانند مانیتور، کیبورد و ماوس به عنوان دستگاه های جانبی شناخته می‌شوند.

کیس کامپیوتر

کیس کامپیوتر (Computer case) محفظه‌ای است که اغلب قطعات و سخت افزار یک کامپیوتر معمولی را شامل می‌شود. قطعاتی نظیر پردازنده، مادربورد، حافظه اصلی، ابزارهای ذخیره سازی انبوه (مانند هارد دیسک)، واحد منبع تغذیه، کارت های توسعه و … داخل کیس قرار می‌گیرند. اغلب کیس‌ها دارای دکمه های پاور و ریست هستند و امکان اتصال دستگاه های جانبی با کمک پورت های مختلف را فراهم می‌کنند.

نمایی از یک کیس کامپیوتر ایستاده Computer Case
نمایی از یک کیس کامپیوتر ایستاده

کیس ها در شکل‌ها و فرم‌های مختلفی عرضه می‌شوند. برخی از آن‌ها که به کیس های دسکتاپ تخت موسومند به شکل تخت زیر مانیتور قرار می‌گیرند. نوع رایج امروزی کیس‌ها که با نام کیس‌های ایستاده یا برجی شکل شناخته می‌شوند به صورت ایستاده کنار مانیتور یا روی زمین قرار می‌گیرند. فراموش نکنید برخی کیس ها دارای طراحی شفاف هستند و اجزای داخلی آن‌ها نیز قابل مشاهده است.

مانیتور کامپیوتر

مانیتور یا نمایشگر کامپیوتر (Computer monitor) دستگاهی است که اطلاعات را در قالب تصاویر و متون نمایش می‌دهد. مانیتورهای امروزی معمولا به صورت LCD تخت با نور پس زمینه LED عرضه می‌شوند. اغلب مانیتورها دارای دکمه‌هایی برای تغییر تنظیمات مانیتور نظیر شدت نور و … هستند. برخی از مانیتورها با بهره‌گیری از صفحه های لمسی، امکان تعامل با کامپیوتر از طریق انگشت های دست را نیز فراهم می‌کنند.

نمایی از یک مانیتور یا نمایشگر کامپیوتر Computer monitor روی یک میز
نمایی از یک مانیتور کامپیوتر روی یک میز

کیبورد کامپیوتر

کیبورد یا صفحه کلید کامپیوتر (Computer keyboard) یکی از دستگاه های پرکاربرد برای ارتباط با کامپیوتر است که مجموعه‌ای از کلیدها را روی خود جای داده است. از صفحه کلیدها برای تایپ متون، انجام بازی های کامپیوتری، اجرای برخی دستورات (مانند حذف فایل با کمک کلید Delete) استفاده می‌شود. انجام سریع برخی اعمال با کمک میانبرهای صفحه کلید (نظیر میانبر Ctrl+S برای ذخیره فایل) یکی دیگر از کاربردهای رایج کیبوردهاست.

نمایی از یک صفحه کلید یا کیبورد فشرده و کوچک کامپیوتر Keyboard
نمایی از یک صفحه کلید فشرده کامپیوتر

روی کلیدهای کیبورد، نام ها و نمادهایی درج شده است که به کاربر در شناسایی کلیدهای مختلف کمک می‌کند. کلیدهای حروف، اعداد و نشانه ها از جمله کلیدهای پرکاربرد برای تایپ متون به شمار می‌روند. صفحه کلیدها معمولا از طریق یک کابل USB یا به صورت بی‌سیم به کامپیوتر متصل می‌شوند.

بیشتر بخوانید: صفحه کلید یا کیبورد چیست؟

ماوس کامپیوتر

ماوس کامپیوتر (Computer mouse) یکی دیگر از دستگاه‌های پرکاربرد برای ارتباط با کامپیوتر است که امکان کنترل و جابجایی یک نشانگر روی صفحه را فراهم می‌کند. معمولا ماوس ها نیز از طریق یک کابل USB یا به صورت بی‌سیم به کامپیوتر متصل می‌شوند.

از ماوس می‌توانید برای انجام اعمالی مانند کلیک، راست کلیک و دابل کلیک روی اجزای مختلف موجود در محیط نرم افزارها استفاده کنید. به عنوان مثال شما می‌توانید با کلیک روی یک آیکن، آن را انتخاب کنید یا با کلیک روی گزینه Save فایلی را ذخیره کنید. همچنین با راست کلیک روی یک آیتم، منوی راست کلیکی شامل دستورات مرتبط با آن آیتم نمایان می‌شود. برای مثال اگر روی آیکن یک فایل راست کلیک کنید این منو شامل دستوراتی برای کپی (ایجاد نسخه مشابه یا رونوشت برداری) و حذف فایل خواهد بود.

نمایی از یک <yoastmark class=

بیشتر بخوانید: ماوس چیست؟

تاچ پدها یکی از جایگزین‌های پرکاربرد برای ماوس‌ها هستند که اغلب در لپ تاپ ها به کار می‌روند. تاچ پد با داشتن یک سطح لمسی، امکان کنترل نشانگر روی صفحه را با کمک انگشت‌های دست فراهم می‌کند.

بازگشت به فهرست مطالب مجموعه آموزشی مبانی و اصول کار با کامپیوتر تک دیک

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *