دابل کلیک Double-click
دابل کلیک یا Double-click چیست؟
دابل کلیک (Double-click) به عمل فشردن دو مرتبهای دکمه اصلی ماوس (در حالت پیشفرض کلید سمت چپ) به صورت سریع و بدون حرکت دادن ماوس گفته میشود. برای این منظور لازم است دکمه اصلی ماوس یک مرتبه “فشرده و رها” (کلیک) شود و مجددا به سرعت فشرده شود. به طوری که فاصله زمانی میان فشرده شدن اول و دوم به اندازه کافی کوتاه و ماوس نیز در طی این عمل ثابت بماند.
توجه داشته باشید برای Double-click کردن روی یک اِلمان لازم است مشابه با عمل کلیک، ابتدا کرسر یا مکان نمای ماوس روی آن المان قرار گیرد.

گفتنی است کلید پیشفرض برای انجام این عمل (یعنی کلید سمت چپ ماوس) متناسب با کاربران راست دست درنظر گرفته شده است. معمولا در مورد این کاربران هنگام قرار گرفتن دست راست روی ماوس، کلید سمت چپ با کمک انگشت اشاره فشرده میشود.
البته در اغلب سیستمعاملها، کاربر میتواند با مراجعه به بخش تنظیمات ماوس، عملکرد کلیک را به جای دکمه سمت چپ به دکمه سمت راست ماوس اختصاص دهد. به این ترتیب عمل دابل کلیک نیز معادل با فشردن دو مرتبهای کلید سمت راست ماوس خواهد بود. این موضوع تعامل راحتتر کاربران چپ دست را به همراه خواهد داشت.
کاربردهای رایج دابل کلیک
دابل کلیک کردن روی برخی از اِلمان ها در واسط های کاربری گرافیکی باعث انجام عمل معینی میشود که به رویداد دابل کلیک آن المان اختصاص داده شده است. این عمل بسته به نوع المان یا نرم افزار میتواند متفاوت باشد و معمولا در مواردی دارای کاربرد است که کلیک کردن روی المان برای هدف دیگری درنظر گرفته شده باشد. به عبارت بهتر، دابل کلیک در کنار تک کلیک و تریپل کلیک امکان اختصاص کارهای بیشتر به یک المان را فراهم میکند. این در حالیست که تمامی این کارها با همان کلید اصلی ماوس قابل انجام خواهد بود و نیازی به تعبیه کردن کلیدهای اضافی روی ماوس وجود ندارد.
به عنوان مثال در حالت پیشفرض، کلیک کردن روی آیکن یک فایل در پنجره مدیریت فایل یا دسکتاپ ویندوز صرفا به انتخاب شدن فایل منجر میشود. این در حالیست که دابل کلیک کردن روی این آیکنها برای اجرای برنامه یا باز کردن فایل مربوطه با نرم افزار پیشفرض به کار میرود.
به عنوان نمونه متداول دیگری از کاربرد Double-click میتوان به استفاده از آن برای انتخاب واژهها اشاره کرد. به این ترتیب که با انجام این عمل روی یک واژه در داخل یک متن قابل انتخاب، واژه به طور کامل انتخاب میشود. این درحالیست که برای مثال کلیک کردن روی متنی قابل ویرایش در یک تکست باکس باعث انتقال کرسر متنی به محل کلیک میشود.
همچنین با دابل کلیک کردن روی نوار عنوان یک پنجره در ویندوز، میتوانید آن را بین حالتهای بیشینه (Maximized) و معمولی تغییر اندازه دهید.
دابل تپ
در مورد صفحه نمایش های لمسی و تاچ پدها، حرکت ضربه دوتایی یا دابل تپ (Double Tap) معادل دابل کلیک میباشد. با اینحال عمل دابل تپ روی صفحههای لمسی در مقایسه با دابل کلیک از کاربرد کمتر و البته گاها متفاوتی برخوردار است.
مشکلات مرتبط با انجام صحیح دابل کلیک و راه حلهای آن
هرچند دابل کلیک کردن برای اغلب کاربران معمولی عمل آسانی است اما ممکن است انجام این عمل برای کودکان یا کاربران مبتدی و همچنین کاربران دچار مشکلات فیزیکی نظیر عدم هماهنگی کافی میان عضلات دست و چشم دشوار باشد.
این موضوع میتواند از سرعت پایین در هنگام دو کلیک پی در پی یا ناتوانی در ثابت نگه داشتن ماوس حین انجام این عمل ناشی شود. از جمله رایجترین اتفاقاتی که در این مواقع رخ میدهد وقوع دو کلیک مجزا به جای دابل کلیک (به دلیل فاصله طولانی میان کلیکها) میباشد. همچنین ممکن است در اثر فشردن بیش از حد طولانی دکمه ماوس و ناتوانی در ثابت نگه داشتن آن، آیکن یا شئ موردنظر ناخواسته جابجا شود و عمل کشیدن و رها کردن رخ دهد.
در چنین حالتی برای حل این مشکلات میتوان از روشهای مختلفی کمک گرفت. برای مثال در اغلب سیستم عامل ها امکان کاهش سرعت لازم برای دابل کلیک فراهم شده است. این سرعت در واقع فاصله یا تأخیر مجاز میان دو کلیک پشت سر هم در این عمل را مشخص میکند. با کاهش این سرعت، فشردن دو مرتبهای کلید ماوس با فاصله طولانیتر نیز Double-click محسوب خواهد شد. علاوه بر این راهکارهای متداول دیگری که برای حل این مشکل پیشنهاد میشوند عبارتند از:
- تغییر تنظیمات و استفاده از کلیک به جای دابل کلیک در کاربردهای مشخصی مانند اجرای برنامهها و باز کردن فایلها
- تخصیص عملکرد Double click به کلیدی دیگر یا استفاده از ماوس های دارای کلید اختصاصی برای Double click
- انتخاب آیکن و سپس فشردن کلید Enter برای اجرای برنامهها یا باز کردن فایلها (برای انتخاب آیکن میتوانید با کمک ماوس روی آن کلیک کرده یا از صفحه کلید برای این منظور کمک بگیرید)
شرکت DoubleClick
جالب است بدانید شرکتی با همین نام (DoubleClick) نیز در دهه 1990 میلادی با حوزه فعالیت خدمات تبلیغات اینترنتی، کار خود را آغاز نمود. این شرکت در سال 2007 توسط گوگل خریداری شد و در سال 2018 با پلتفرم بازاریابی گوگل ادغام شد.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک