چاپگر Printer
چاپگر یا Printer چیست؟
چاپگر یا پرینتر (Printer) نوعی دستگاه خروجی جانبی است که در مدلهای مرسوم، امکان چاپ متن یا تصویر را روی کاغذ فراهم میآورد.
اولین پرینتر الکترونیک با نام EP-101 توسط شرکت EPSON در سال 1968 معرفی شد. نخستین چاپگرهای الکترونیکی که روانه بازار شدند براساس مکانیزمهای مورد استفاده در ماشینهای تحریر الکتریکی کار میکردند. اما به تدریج این روشها جای خود را به روشهای ویژهای دادند که برای استفاده توسط رایانهها طراحی شده بود. این سخت افزارهای جانبی با اتصال به یک دستگاه رایانه امکان چاپ را حتی برای کاربران معمولی رایانه های شخصی به آسانی فراهم کردهاند. گفتنی است برخی از چاپگرهای امروزی قادر هستند به طور مستقیم و بدون نیاز به رایانه یا دستگاهی دیگر اسنادی که روی کارت های حافظه یا دوربین های دیجیتال قرار دارند را نیز چاپ نمایند.
در گذشته ارسال اسناد از طریق ایمیل و سپس چاپ آنها در مقصد یکی از کاربردهای رایج پرینترها به شمار میرفت. علاوه بر انتقال سریع اسناد کاغذی از یک مکان به مکانی دیگر، از پرینترها برای بایگانی فیزیکی اسناد دیجیتال نیز استفاده میشد. امروزه این کاربردها با وجود فضاهای ذخیره سازی قابل اعتماد و ایمن چندان قابل توجیه نیست. افزون بر این تمایل به چاپ اسناد رایانهای برای مطالعه آسانتر نیز با ظهور کاغذهای الکترونیک و کتابخوان های الکترونیک به تدریج رو به کاهش است.
از بزرگترین تولید کنندههای چاپگر میتوان به اپسون (Epson)، اچ پی (Hewlett-Packard یا HP)، کانن (Canon)، لکسمارک (Lexmark)، سامسونگ (Samsung) و برادر (Brother) اشاره کرد.
انواع پرینترها
امروزه به لحاظ کاربرد انواع مختلفی از چاپگرها (مانند پرینترهای شخصی، اشتراکی، سه بعدی و …) در بازار وجود دارد. در ادامه با جزئیات مهمترین این چاپگرها آشنا میشوید.
پرینتر شخصی یا Personal Printer
پرینترهای شخصی (Personal Printer) معمولا برای اتصال به یک رایانه و استفاده شخصی افراد طراحی میشوند. سرعت چاپ این پرینترها غالبا چیزی بین 5 تا 25 صفحه در دقیقه است. در برخی مدلها (پرینتر چندکاره یا Multifunctional Printer) به منظور برطرف کردن نیاز کاربران معمولی، ویژگی چاپ با قابلیتهای دیگری نظیر اسکن (پویش تصویر)، کپی و حتی ارسال دورنگار (Fax) در یک دستگاه واحد ادغام میشود. معمولا پرینترهای شخصی قیمت ارزانتری دارند و از سوی دیگر هزینهای که کاربر برای چاپ هر صفحه متقبل میشود میزان بیشتری است.
پرینتر اشتراکی یا Shared Printer
در مقابل پرینترهای شخصی، پرینترهای اشتراکی (Shared Printer) یا پرینترهای تحت شبکه (Network Printer) قرار میگیرند که معمولا با قدرت و سرعت بالاتر و برای استفاده تعدادی از کاربران روی یک شبکه به کار میروند.
پرینتر مجازی یا Virtual Printer
پرینترهای مجازی (Virtual Printer) در واقع به صورت نرم افزاری یک درایور پرینتر ارائه میکنند. با این تفاوت که این درایور با یک پرینتر فیزیکی در ارتباط نیست و به جای چاپ اسناد و تصاویر روی کاغذ، خروجی چاپ را مشابه همان چیزی که در پرینترهای سخت افزاری روی کاغذ چاپ میشود در قالب فایلهایی با فرمتی مشخص ذخیره میکنند. PDF، انواع فرمت های تصاویر و همچنین XPS از جمله رایجترین فرمتهایی هستند که توسط پرینترهای مجازی مخصوص قابل ایجاد میباشند.
پرینتر سه بعدی یا 3D Printer
پرینترهای سه بعدی (3D Printer) نمونه دیگری از چاپگرهای سخت افزاری هستند که تحت کنترل یک رایانه با افزودن لایههایی از مواد اولیه (نظیر پلاستیک، فلز، مواد غذایی و …) روی یکدیگر، امکان ایجاد اشیاء سه بعدی را از روی مدلهای سه بعدی فراهم میآورند. هرچند این ابزارها با مفهوم مرسوم پرینتر که عمل چاپ روی کاغذ را انجام میدهد متفاوت هستند اما به دلیل شباهتشان با پرینترهای جوهرافشان (که لایهای از جوهر را روی کاغذ به جای میگذارند) در مورد آنها نیز از واژه پرینتر استفاده میشود.
فناوری های به کار رفته در پرینترها
فناوری مورد استفاده در چاپگر میتواند روی کیفیت و سرعت چاپ، پایداری، قیمت نهایی چاپگر و حتی قیمت تمام شده برای چاپ روی هر برگه تأثیر بگذارد.
چاپگر جوهرافشان یا Inkjet Printer
پرینترهای جوهرافشان (Inkjet Printer) را میتوان رایجترین نوع چاپگرها دانست که در آنها با هدایت قطرات جوهر مایع روی سطح کاغذ (یا سطوح دیگر) عمل چاپ صورت میگیرد.
چاپگر لیزری یا Laser Printer
پرینترهای لیزری (Laser Printer) مشابه دستگاههای فتوکپی عمل میکنند و خروجی آنها دارای کیفیت بسیار بالایی میباشد. در این چاپگرها با کمک پرتو لیزر و ایجاد الکتریسیته ساکن روی سیلندری به نام درام (Drum) و سپس جذب ذرات تونر (Toner) با بار مخالف، تصویر نهایی روی درام شکل میگیرد. در نهایت ذرات تونر تشکیل دهنده تصویر از درام به کاغذ منتقل میشود. این ذرات که در ابتدا متزلزل هستند با عبور کاغذ از میان دو غلطک تحت فشار و گرما قرار گرفته در میان بافت کاغذ نفوذ کرده و تصویر حاصل ماندگار میشود.
چاپگر حرارتی یا Thermal Printer
پرینترهای حرارتی (Thermal Printer) معمولا برای چاپ رسید در دستگاههایی نظیر خودپردازها، دستگاههای توزیع سوخت و … به کار میروند و بدون نیاز به جوهر با گرم کردن بخشهایی از یک کاغذ مخصوص (که به گرما حساس است) کار میکنند.
انواع دیگر پرینترها
پرینترهای دیگری نیز وجود دارد که به پرینترهای جوهر جامد (Solid Ink) موسوم هستند. افزون بر اینها، پرینترهای فشاری (Impact Printer) یا ضربهای نیز وجود دارد که امروزه رواج کمتری دارند و بسیاری از آنها نیز کاملا منسوخ شدهاند. این نوع چاپگرها در واقع با فشار (یا ضربه)، جوهر را به کاغذ منتقل میکنند. از جمله این پرینترها میتوان به پرینترهای مبتنی بر ماشین تحریر، چاپگرهای Daisy Wheel (مجهز به یک چرخ، مشابه مرکز یک گل و تعدادی گلبرگ که در انتهای هرکدام کاراکتری ثبت شده است)، پرینترهای سوزنی (یا Dot Matrix Printer) که در آنها مجموعهای از پینهای نازک برای انتقال جوهر به کاغذ مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین پرینترهای خطی (یا Line Printer) که متون را خط به خط چاپ میکنند اشاره نمود.
پلاتر یا رسام (Plotter) نیز نوع دیگری از پرینترهای رایانهای است که معمولا برای کاربردهای تخصصی مهندسی و معماری استفاده میشود و با حرکت مناسب و دقیق یک قلم روی کاغذ، خروجی مورد نظر را ترسیم میکند. پلاترها غالبا برای چاپ گرافیک های برداری به کار میروند. این چاپگرها نوعی ابزار گرافیک برداری به شمار میروند در حالی که اغلب پرینترهای دیگری که امروزه استفاده میشود برای ایجاد خروجی نیازمند ورودی مبتنی بر گرافیک شطرنجی هستند.
ویژگیهای چاپگرها
هر پرینتر دارای ویژگیهای متعددی است. آگاهی از این ویژگیها و فناوری به کار رفته در پرینتر میتواند به انتخاب و خرید بهتر کمک کند. سرعت چاپ، یکی از مهمترین این ویژگیهاست که امروزه معمولا برحسب واحد تعداد صفحه در دقیقه (Pages Per Minute – PPM) بیان میشود. تک رنگ یا رنگی بودن پرینتر، تعداد صفحات قابل چاپ با یک کارتریج جوهر یا تونر، هزینه تقریبی چاپ برای هر صفحه (Cost Per Page – CPP) و حتی نحوه اتصال به پرینتر (کابلی یا بی سیم) از دیگر ویژگیهای قابل توجه چاپگرها به شمار میرود.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک