تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

حذف فایل File deletion

حذف فایل یا File deletion چیست؟

حذف فایل (File deletion) یا حذف پرونده به فرایند حذف کردن یک فایل (یا پرونده) از یک سیستم فایل کامپیوتری گفته می‌شود.

نمایی از آیکن متداول برای گزینه حذف فایل - حذف پرونده - File deletion

دلایل رایج حذف پرونده ها

دلایل مختلفی برای حذف فایل ها یا پرونده ها وجود دارد. از جمله رایج‌ترین این دلایل می‌توان به مواردی مانند:

  • فراهم کردن فضای خالی بیشتر روی ابزار ذخیره سازی
  • عدم نیاز به فایل
  • حذف فایل های تکراری و موقت یا فایل‌هایی که نسخه‌هایی از آن روی یک یا چند فضای ذخیره سازی مطمئن دیگر قرار دارد
  • جلوگیری از دسترسی سایرین به فایل‌های مهم و حساس

و … اشاره کرد.

روش های حذف فایل ها

در تمامی سیستم عامل ها و سیستم های فایل امروزی دستورات و راهکارهایی برای دیلیت کردن فایل‌ها به صورت تکی یا چند تایی وجود دارد. برای مثال در اغلب نرم افزارهای مدیریت فایل از کلید Delete یا گزینه Delete در نوار ابزار و منوی راست کلیک فایل ها برای دیلیت کردن فایل یا فایل های انتخابی استفاده می‌شود. به عنوان مثالی دیگر در سیستم عامل MS-DOS از دستور del/erase و در سیستم عامل های یونیکس و شبه یونیکس نیز از دستور rm برای حذف فایل در واسط های خط فرمان استفاده می‌شود.

گزینه حذف فایل یا Delete در منوی راست کلیک یک فایل در File explorer ویندوز
گزینه Delete در منوی راست کلیک یک فایل در File explorer ویندوز

در عین حال همیشه این کاربر نیست که یک پرونده را به صورت مستقیم حذف می‌کند. در برخی موارد سیستم عامل یا یک نرم افزار نیز فایل های خاصی را دیلیت می‌کند. نمونه این حالت را در مرورگرهای وب برای پاکسازی فایل های کش شده وبسایت ها و همچنین پاکسازی فایل های نرم افزار هنگام آنینستال (Uninstall) مشاهده می‌کنید. برخی از نرم افزارها نیز امکان شناسایی و حذف پرونده‌های تکراری یا بلااستفاده را فراهم می‌کنند.

حذف ناخواسته فایل ها و راه حل های پیش رو

پاک کردن ناخواسته یا غیرعمدی فایل ها یکی از متداول‌ترین مسائلی است که با پاک شدن فایل ها در ارتباط است. فشردن اتفاقی کلید Delete پس از انتخاب یک فایل یا پاک کردن فایل توسط کاربری دیگر از جمله دلایل رایج برای این اتفاق ناخواسته است.

یکی از روش‌های مرسوم برای جلوگیری از بروز این مشکل، حذف نشدن پرونده ها به صورت مستقیم است. در این حالت معمولا فایل ها هنگام دیلیت به یک دایرکتوری موقت موسوم به سطل زباله یا سطل بازیافت (مانند Recycle Bin در ویندوز) منتقل می‌شوند. به این ترتیب در صورت نیاز کاربر می‌تواند به آسانی محتویات موجود در این دایرکتوری را به صورت کامل حذف کند یا اگر یک File به اشتباه پاک شده آن را به محل پیشین برگرداند. این روش یکی از رویکردهای رایج برای عمل معکوس حذف یا Undeletion است.

راهکار دیگری که برای جلوگیری از پاک شدن ناخواسته فایل ها پیشنهاد می‌شود تهیه پشتیبان یا بک آپ از آن‌هاست. در این حالت نیز در صورت Delete کردن اشتباه فایل ها، بازگردانی آن‌ها به سادگی امکان‌پذیر خواهد بود.

محدود کردن مجوزهای دسترسی به فایل ها و تبدیل فایل به حالت فقط خواندنی (Read-only) نیز از جمله روش‌هایی است که می‌تواند از حذف ناخواسته پرونده ها جلوگیری کند.

بازیابی فایل ها

بازیابی داده ها و فایل ها یکی دیگر از رویکردهایی است که می‌توان از آن برای بازگردانی فایل‌هایی که به طور ناخواسته دیلیت شده‌اند کمک گرفت. معمولا هنگام حذف فایل، محتویات فایل از روی ابزار ذخیره سازی حذف نمی‌شود، بلکه صرفا ارجاع هایی که به فایل موردنظر اشاره می‌کند حذف می‌شود. به این ترتیب در صورتی که محل قرارگیری فایل های قبلی توسط فایل های جدید بازنویسی نشده باشد امکان بازیابی آن‌ها توسط نرم افزارهای تخصصی وجود دارد.

البته امکان بازیابی فایل ها موضوعی است که می‌تواند در مورد فایل های حساس و مهمی که به عمد توسط کاربر دیلیت شده‌اند نگران کننده باشد. بازنویسی کامل فضای ذخیره سازی با کمک داده های جدید یکی از تکنیک‌هایی است که می‌تواند احتمال بازیابی این فایل ها را کاهش دهد.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکی‌پدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *