کلیک Click
کلیک یا Click چیست؟
کلیک (Click) در حوزه رایانه به عملی گفته میشود که طی آن دکمه اصلی ماوس (در حالت پیشفرض کلید سمت چپ) یک مرتبه فشرده و رها میشود. به این عمل، تک کلیک (Single-click) یا چپ کلیک (Left-click) نیز گفته میشود.
کلیک کردن یکی از رایجترین اعمالی است که با کمک ماوس قابل انجام است. کلید پیشفرض برای انجام این عمل (یعنی کلید سمت چپ ماوس) متناسب با کاربران راست دست درنظر گرفته شده است. معمولا در مورد این کاربران هنگام قرار گرفتن دست راست روی ماوس، کلید سمت چپ با کمک انگشت اشاره فشرده میشود.
البته در اغلب سیستمعاملها، کاربر میتواند با مراجعه به بخش تنظیمات ماوس، عملکرد کلیک را به جای دکمه سمت چپ به دکمه سمت راست ماوس اختصاص دهد. در چنین حالتی، عمل Click معادل با فشردن کلید سمت راست ماوس خواهد بود. به این ترتیب برای کاربران چپ دست نیز امکان تعامل بهتر و راحتتر از طریق ماوس میسر میشود.
برای Click کردن روی المانی در یک رابط کاربری گرافیکی لازم است ابتدا نشانگر ماوس روی المان موردنظر منتقل شود. سپس کلید اصلی ماوس فشرده و رها میشود.
گفتنی است در صفحههای لمسی و تاچ پدها عمل تپ (Tap) یا ضربه زدن معادل با عمل Click ماوس میباشد.
کلیک برای انجام چه اعمالی به کار میرود؟
بسته به اینکه نشانگر ماوس روی چه المانی قرار داشته باشد کلیک کردن باعث انجام عمل متفاوتی میشود که به رویداد کلیک آن المان تخصیص داده شده است. با این حال از رایجترین این اعمال در حالت کلی میتوان به
- انتخاب یک آیکن (برای مثال آیکنهای موجود در دسکتاپ ویندوز یا برنامه مدیریت فایل)
- اجرا کردن نرم افزارها (برای مثال در بخش منوی استارت ویندوز)
- باز کردن منوهای معمولی یا انجام عمل اختصاص داده شده به آیتمهای موجود در منوها
- انجام عمل اختصاص داده شده به ابزارهای موحود در نوار ابزار، دکمهها و بسیاری از المانهای دیگر در رابطهای کاربری گرافیکی
- تغییر وضعیت یک چک باکس (Checkbox) یا سوئیچ (Switch)
- انتخاب یک دکمه رادیویی (Radio button)
- تغییر محل کرسر در یک تکست باکس
- باز کردن یک لیست کشویی
و … اشاره نمود.
ترکیب کلیدهای تغییردهنده و Click
علاوه بر حالت عادی، ترکیب کلیدهای تغییر دهنده همراه با عمل Click در برخی موارد برای انجام امور خاصی به کار میرود. برای مثال در صورتی که ابتدا روی قسمتی از یک متن قابل انتخاب کلیک کنید، سپس کلید Shift را پایین نگه داشته و روی بخشی دیگر از متن کلیک کنید متن مابین این دو نقطه انتخاب میشود. همین ترفند برای انتخاب آیکنها در بسیاری از برنامههای مدیریت فایل نیز صادق است. کافیست روی آیکن یک فایل کلیک کنید تا انتخاب شود. سپس کلید Shift را پایین نگه داشته و روی یک آیکن دیگر کلیک کنید. به این ترتیب تمام فایلهای مابین فایل اول و دوم انتخاب میشود.
به عنوان مثالی دیگر ترکیب کلید Ctrl با عمل Click برای انتخاب تک تک چند فایل قابل استفاده است. برای این منظور کافیست ابتدا روی آیکن یک فایل کلیک کنید تا انتخاب شود. سپس کلید Ctrl را پایین نگه دارید و روی آیکن یک فایل دیگر کلیک کنید (تا بدون خارج شدن فایل اول از حالت انتخاب شده)، فایل دوم نیز انتخاب شود. در ادامه میتوانید با پایین نگه داشتن کلید Ctrl و کلیک روی آیکنهای دیگر آنها را هم به فهرست انتخابشدهها اضافه کنید.
اعمال Double-click و Triple-click
دابل کلیک (Double-click) و تریپل کلیک (Triple-click) دو عمل مشابه با Click هستند با این تفاوت که در آنها به جای یک مرتبه فشردن و رها کردن کلید اصلی ماوس، این کلید به ترتیب دو و سه مرتبه با فاصله بسیار کوتاه فشرده میشود.
Double-click و Triple-click در کنار Click امکان اختصاص کارهای بیشتر به یک المان را فراهم میکنند. این در حالیست که تمامی این کارها با همان کلید اصلی ماوس قابل انجام خواهد بود و نیازی به تعبیه کردن کلیدهای اضافی روی ماوس وجود ندارد. به عنوان مثال در حالت پیشفرض، کلیک کردن روی آیکن یک فایل در پنجره مدیریت فایل یا دسکتاپ ویندوز صرفا به انتخاب شدن فایل منجر میشود. این در حالیست که Double-click کردن روی این آیکنها برای اجرای برنامه یا باز کردن فایل مربوطه با نرم افزار پیشفرض به کار میرود.