تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

وردپرس WordPress

وردپرس یا WordPress چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) رایگان و منبع باز مبتنی بر زبان PHP و پایگاه داده MySQL یا MariaDB است. این سیستم مدیریت محتوا در سال 2003 توسط Matt Mullenweg و Mike Little طراحی و منتشر شد.

وردپرس بزرگترین و معروف‌ترین سیستم مدیریت وبسایت و بلاگینگ در دنیا می‌باشد که با ارائه قالب ها و افزونه های متعدد توانسته توجه کاربران مبتدی و نیمه حرفه‌ای تا توسعه دهندگان و طراحان حرفه‌ای وب را به سمت خود جلب کند. به طوری که در حال حاضر میلیون‌ها سایت مختلف در سراسر دنیا بر پایه وردپرس کار می‌کنند.

این سیستم مدیریت محتوای محبوب، امکان ایجاد سایت های مختلف از وبلاگ های ساده و سایت‌های شرکتی گرفته تا وبسایت های پیچیده‌تر مانند فروشگاه های آنلاین، انجمن های اینترنتی، وبسایت های خبری و مجله ها و همچنین مدیریت، انتشار و ویرایش محتوا در این سایت‌ها را فراهم می‌کند. وردپرس از اغلب زبان‌های بشری از جمله زبان فارسی پشتیبانی می‌کند.

نمایی از پیشخوان سیستم مدیریت وردپرس WordPress
نمایی از پیشخوان مدیریت WordPress نسخه انگلیسی

قالب ها و افزونه های WordPress

کاربران وردپرس می‌توانند برای تعیین ظاهر و امکانات کلی سایت، قالب یا پوسته (Theme) های آماده وردپرس را نصب کنند. همچنین هر زمان که مایل باشند امکان تغییر و سوئیچ میان قالب ها وجود دارد. از سوی دیگر کاربران حرفه‌ای و توسعه‌دهنده‌های وردپرس می‌توانند کد قالب را با دستورات زبان PHP ویرایش کنند و محتویات اسناد HTML را دستکاری کنند، ظاهر سایت را با کمک CSS تغییر دهند و حتی تمام مراحل کدنویسی و طراحی یک قالب سفارشی با قابلیت‌های موردنیاز خود را (براساس استانداردهای وردپرس)، شخصا انجام دهند.

علاوه بر قالب‌ها، کاربران می‌توانند از افزونه (Plugin) های آماده WordPress برای افزودن قابلیت‌های بیشتر نظیر آمارگیری، نظرسنجی، ایجاد فرم‌های تماس و خبرنامه، افزایش امنیت و بهینه‌سازی موتور جستجو استفاده کنند. بهینه‌سازی سرعت سایت، پشتیبان‌گیری، ایجاد سایت‌های چند زبانه و طراحی صفحات سایت از جمله موارد دیگری هستند که با کمک افزونه ها قابل انجام است. مشابه با قالب های WordPress، امکان ایجاد افزونه های سفارشی و تغییر افزونه‌ها نیز وجود دارد.

بسیاری از قالب‌ها و افزونه‌های WordPress کاملا رایگان هستند یا دارای نمونه‌های رایگان هستند. کاربران می‌توانند از طریق دایرکتوری قالب ها و افزونه ها در بخش پیشخوان وردپرس، هزاران قالب و افزونه آماده WordPress را به رایگان دریافت و نصب کنند. در عین حال امکان خرید قالب‌ها و افزونه‌های غیر رایگان یا پولی از فروشگاه‌ها و توسعه‌دهندگان شخص ثالث و استفاده از آن‌ها در سایت وجود دارد. نصب قالب ها و افزونه های مختلفی که احتمالا در مخازن اصلی WordPress وجود ندارد نیز به سادگی با آپلود فایل قالب یا افزونه امکان‌پذیر است.

سایر ویژگی های وردپرس

این CMS محبوب مجهز به یک موتور جستجو برای فراهم آوردن امکان جستجوی محتوا در سایت است. همچنین در بخش پیشخوان مدیریت، ویرایشگری برای ویرایش کدهای قالب و افزونه‌ها درنظر گرفته شده است. علاوه بر این امکان دسته‌بندی نوشته‌ها و اختصاص برچسب (Tag) به آن‌ها، مدیریت کامنت ها و کاربران، امکان تغییر ساختار پیوندها و مدیریت فایل‌های چندرسانه‌ای نیز در پیشخوان فراهم شده است.

WordPress امکان مدیریت یک وبسایت توسط چندین فرد و نویسنده را نیز فراهم می‌آورد. هم‌چنین کاربران می‌توانند علاوه بر پیشخوان تحت وب با کمک اپلیکیشن‌های طراحی شده برای اندروید، iOS، ویندوز فون و … به انتشار مطالب در وبسایت وردپرسی خود از طریق گوشی های هوشمند بپردازند.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *