اندروید Android
اندروید یا Android چیست؟
اندروید (Android) عنوان سیستم عاملی موبایلی مبتنی بر هسته لینوکس است که توسط شرکت گوگل توسعه داده شده است. این سیستم عامل که در ابتدا توسط شرکتی به نام Android Inc ساخته شد در سال 2005 توسط گوگل خریداری شد و از آن پس تاکنون، گوگل به عنوان توسعه دهنده اصلی این سیستم عامل شناخته میشود.
نخستین دستگاه اندرویدی در سپتامبر سال 2008 میلادی عرضه شد. جالب است بدانید واژه Android دارای ریشهای یونانی است (andros یا مرد) و به معنای رباتی با ظاهر مشابه انسان میباشد. لوگوی اندروید نیز همان طور که در تصویر زیر مشاهده میکنید برگرفته از همین مفهوم و به صورت یک ربات سبز رنگ است.
اندروید اساسا برای دستگاههای همراه دارای صفحه نمایش لمسی مانند گوشیهای هوشمند و رایانههای لوحی (تبلتها) طراحی شده است. واسط کاربری این سیستم عامل مبتنی بر تعاملات مستقیم بوده و از حرکات لمسی متداول نظیر Swipe (حرکت کشیدن انگشت روی صفحه)، Tap (ضربه زدن)، Pinch (نیشگون گرفتن) و Reverse Pinch (نیشگون معکوس) برای تعامل با آبجکتهای روی صفحه پشتیبانی میکند. البته نمونههای مخصوصی از این سیستم عامل برای ساعت های مچی، تلویزیونها، خودروها، رایانه ها و … نیز طراحی شده است.
این سیستم عامل، منبع باز میباشد و هر فرد یا تولیدکنندهای میتواند آن را متناسب با تمایل و نیازهای خود یا مشتریانش تغییر داده و سفارشی سازی نماید. البته معمولا مجموعهای از اپلیکیشن های اختصاصی توسعه یافته توسط گوگل نیز به صورت از پیش نصب شده روی اغلب دستگاه های اندرویدی وجود دارد. از جمله این اپلیکیشن ها میتوان به مرورگر وب گوگل کروم، Gmail و فروشگاه اپلیکیشن گوگل پلی (Google Play) اشاره کرد.
با وجود اینکه دستگاه های همراه مجهز به این سیستم عامل در مقایسه با دستگاه های همراه مبتنی بر iOS معمولا به دلیل تعدد توسعه دهندگان، به ندرت یا با سرعت کمتری بروزرسانی های سیستم عاملی را دریافت میکنند اما این سیستم عامل همچنان مطابق گزارشها سهم عمدهای از بازار دستگاه های همراه را به خود اختصاص داده است.
اپلیکیشن های اندرویدی
اپلیکیشن های قابل استفاده در سیستم عامل اندروید (که به اختصار اپ یا App نامیده میشوند) کاربردهای مختلفی را به این سیستم عامل اضافه میکنند. برای استفاده از اپلیکیشن های متنوعی که برای اندروید توسعه داده شده است کافی است کاربر از طریق فروشگاه های اپلیکیشن نرم افزاری (نظیر گوگل پلی یا فروشگاههای شخص ثالث)، اپلیکیشن مورد نظر را جستجو و روی دستگاه خود نصب نماید و یا فایل APK (کوتاه شده عبارت Android Application Package) اپلیکیشن را از طریق وبسایتها یا با روشهای دیگری (نظیر بلوتوث یا انتقال از رایانه به حافظه دستگاه اندرویدی) دریافت و نصب کند. برخی از این اپلیکیشنها به طور کاملا رایگان عرضه میشوند و برخی دیگر نیازمند پرداخت وجه به هنگام نصب یا دارای امکان پرداخت درون برنامه ای جهت استفاده از قابلیتهای بیشتر اپلیکیشن میباشند.
برای توسعه این اپلیکیشن ها از کیت توسعه نرم افزاری اندروید (موسوم به Android SDK) و غالبا زبان برنامه نویسی جاوا استفاده میشود. در حال حاضر توسعه دهندگان میتوانند از محیط یکپارچه توسعه رسمی گوگل یعنی اندروید استودیو (Android Studio) برای این منظور استفاده کنند.