ذخیره سازی خودکار Autosave
ذخیره سازی خودکار یا Autosave چیست؟
ذخیره سازی خودکار (Autosave یا Auto Save) قابلیتی است که امکان ذخیره کردن خودکار داده ها بدون نیاز به درگیری مستقیم کاربر را فراهم میکند. این ویژگی احتمال از دست رفتن داده هایی که توسط کاربر ذخیره نشده است را کاهش میدهد.
ویژگی ذخیره سازی خودکار به خصوص در نرم افزارهایی که به طور مستقیم با ایجاد و ویرایش داده ها یا فایل ها و اسناد سر و کار دارند و همچنین اغلب بازی های ویدئویی شناخته شده قابل مشاهده است.
وجود این ویژگی در صورت بسته شدن نرم افزار بدون ذخیره کردن فایل، کرش کردن سیستم، قطعی برق یا بروز خطا احتمال از دست رفتن داده های کاربر را کاهش میدهد. در عین حال این ویژگی میتواند نیاز به ذخیره سازی دستی و مکرر داده ها به وسیله کاربر را کاهش دهد.
جزئیات و نحوه ذخیره سازی خودکار
در نرم افزارها
نرم افزارهایی که از قابلیت Autosave پشتیبانی میکنند ممکن است در مورد نحوه انجام ذخیره سازی اتوماتیک و همچنین زمان انجام این کار با یکدیگر تفاوتهایی داشته باشند.
در بسیاری از نرم افزارها به صورت دورهای پس از گذشت مدت زمانی مشخص (برای مثال هر 10 دقیقه) یا در اثر انجام عملی خاص و همچنین هنگام بسته شدن نرم افزار، فرایند ذخیره سازی خودکار انجام میشود؛ البته به شرطی که این کار به صورت دستی توسط کاربر انجام نشده باشد. طی این فرایند در شیوه معمول، داده ها به طور خودکار در قالب بک آپ (یا پشتیبان) ذخیره و نگه داری میشود. برخی از نرم افزارها این کار را حتی در مورد داده های تازهای که هنوز روی هیچ فایلی ذخیره نشدهاند نیز انجام میدهند.
در شیوه دوم به جای ایجاد بک آپ، تغییرات به طور مستقیم روی فایل فعلی ذخیره میشود. در این حالت معمولا امکان بازبینی و بازگردانی نسخه های پیشین برای کاربر فراهم میشود و به این ترتیب کاربر اجازه خواهد داشت در صورت نیاز تغییرات نامناسبی که به شکل ناخواسته و خودکار روی فایل اصلی ذخیره شدهاند را به حالت قبلی برگرداند.
به عنوان نمونهای پرمخاطب، در نرم افزارهای مایکروسافت آفیس قابلیتی موسوم به AutoRecover از فایل های باز شده کاربر به طور خودکار در بازههای زمانی مشخص بک آپ تهیه میکند. در صورت بروز مشکل و بسته شدن نرم افزار، پس از اجرای مجدد امکان بازیابی نسخه هایی که به طور خودکار ذخیره شده است در اختیار کاربر قرار میگیرد.
ویرایشگر سورس کد Notepad++ نیز از قابلیت تهیه دورهای بک آپ برای فایل های باز شده برخوردار است و به صورت مستقیم محتوای بک آپ را به کاربر نمایش میدهد.
به عنوان مثالی دیگر سیستم مدیریت محتوای وردپرس در بخش ویرایش پست ها از قابلیت Autosave پشتیبانی میکند. گفتنی است وردپرس میتواند نسخه پشتیبان را نه تنها روی سرور بلکه در صورت نداشتن ارتباط اینترنتی روی مرورگر کاربر نیز ذخیره نماید.
سفارشی سازی Autosave
عملکرد Autosave در بسیاری از نرم افزارهای محبوب قابل سفارشی سازی است. تغییر طول دورههای ذخیره سازی خودکار، تغییر محل نگه داری فایل های پشتیبان و همچنین غیرفعال سازی کامل این ویژگی از جمله موارد رایجی است که میتوان برای کنترل رفتار Autosave در بخش تنظیمات بسیاری از این نرم افزارها مشاهده نمود.
امکان ذخیره سازی خودکار در کنار ذخیره سازی دستی
فراموش نکنید وجود Autosave در یک نرم افزار به معنای نبود قابلیت ذخیره سازی معمولی نخواهد بود. به عبارت بهتر کاربر در این نرم افزارها نیز میتواند به صورت نرمال با استفاده از آیتم Save یا Save As در منوی File، آیکن فلاپی دیسک در نوار ابزار یا دکمه ای با عنوان Save اقدام به ذخیره کردن فایل یا داده های خود کند.
در بازی های ویدئویی
در مورد بازی های ویدئویی، از ذخیره سازی خودکار برای نگه داری میزان پیشرفت بازی استفاده میشود. این کار معمولا همزمان با گذر از یک مرحله به مرحله دیگر، عبور از نقاط مشخصی در مراحل بازی، پس از انجام یک مأموریت یا حل یک معمای دشوار و … انجام میشود.
امروزه در بسیاری از بازی های ویدئویی، تنها روش برای نگه داری میزان پیشرفت در بازی، ذخیره سازی خودکار است.
آیا با وجود قابلیت Autosave در یک نرم افزار، نیازی به ذخیره کردن دستی داده ها وجود ندارد؟
هرچند وجود ویژگی ذخیره سازی خودکار میتواند احتمال از دست رفتن داده ها را کاهش دهد اما فراموش نکنید معمولا بهترین و مطمئنترین روش، ذخیره کردن معمولی داده ها و فایل ها خواهد بود.
بنابراین پیشنهاد میشود بسته به میزان تغییرات و اهمیت آنها، کاربر در بازههای زمانی معقول به ذخیره کردن دستی فایل و داده های خود اقدام کند.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک