سطل زباله – سطل آشغال Trash – Recycle Bin

سطل زباله، سطل آشغال، سطل بازیافت یا زباله دان (Trash و Recycle Bin) چیست؟

زباله (یا Trash)، زباله دان، سطل آشغال یا سطل زباله در حوزه رایانش محلی برای نگه داری موقت آیتم‌هایی است که به صورت غیردائمی توسط کاربر حذف شده‌اند. فایل ها و فولدرها یکی از رایج‌ترین انواع آیتم‌هایی هستند که برای آن‌ها سطل زباله تعریف می‌شود. گفتنی است فضای موقتی که برای نگه‌داری فایل های حذف شده در سیستم عامل ویندوز به کار می‌رود با نام سطل بازیافت (یا Recycle Bin) نیز شناخته می‌شود.

آیکن مورد استفاده برای Trash معمولا متناسب با نام آن یک سطل آشغال یا سطل بازیافت می‌باشد. بسته به اینکه آیتم (یا آیتم‌های) حذف شده‌ای داخل سطل زباله قرار دارد یا خیر، آیکن آن نیز می‌تواند نمایانگر یک سطل زباله غیرخالی (پر) یا خالی باشد.

آیکن سطل زباله - سطل آشغال - سطل بازیافت - زباله دان - Trash - Recycle Bin
نمایی از آیکن سطل آشغال یا Recycle Bin در دو حالت خالی (راست) و غیرخالی (چپ) در ویندوز 10

کاربرد زباله دان ها صرفا به فایل یا فولدرهای حذف شده محدود نمی‌شود. امروزه سطل زباله ها برای انواع مختلفی از موجودیت‌های قابل حذف مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال محتواهایی (مانند نوشته ها و دیدگاه ها) که در یک سیستم مدیریت محتوا (مانند وردپرس) توسط مدیر وبسایت حذف شده‌اند ابتدا به بخشی تحت عنوان Trash منتقل می‌شوند. همچنین در بسیاری از سرویس های ایمیل، پیام‌های حذف شده به قسمتی تحت همین عنوان منتقل می‌شوند.

سطل زباله یا Trash در جیمیل Gmail
نمایی از Trash در Gmail حاوی دو پیام حذف شده

وجود سطل آشغال به کاربر این امکان را می‌دهد تا در صورت نیاز آیتم های حذف شده را بازگردانی (Restore یا Undelete) کند. این قابلیت به ویژه زمانی مفید خواهد بود که آیتمی به اشتباه حذف شده باشد یا نظر کاربر در مورد آیتم حذف شده تغییر پیدا کند. البته کاربر می‌تواند با حذف مجدد آیتم‌های منتقل شده به سطل زباله آن‌ها را به شکل دائمی حذف کند.

ویژگی های رایج سطل آشغال

سطل زباله امکان بررسی و بازبینی آیتم‌های حذف شده و تصمیم‌گیری در مورد حذف دائم یا بازگردانی آن‌ها را میسر می‌کند. کاربر می‌تواند به صورت دوره‌ای به سطل زباله مراجعه کند. محتویات آن را بررسی کند. تمام یا تعدادی از آن‌ها را در صورت نیاز حذف و یا بازگردانی کند.

در اغلب سطل زباله‌ها کاربر می‌تواند این آیتم‌ها را به شکل تکی و چندتایی انتخاب کرده و آن‌ها را بازگردانی یا به طور دائم حذف کند. علاوه بر این در اغلب سطل آشغال ها امکان حذف یا بازگردانی تمام آیتم‌ها با یک دستور میسر شده است.

هنگام حذف موقت یک فایل یا فولدر و انتقال به Trash معمولا محل اصلی آن نیز به شیوه‌ای نگه‌داری می‌شود. به این ترتیب امکان بازگردانی آیتم‌های موردنظر به محلی که از آن حذف شده‌اند فراهم می‌شود.

فراموش نکنید حذف آیتم‌های موجود در سطل زباله که با عنوان حذف دائم یا کامل شناخته می‌شود الزاما به معنای غیرقابل بازیابی بودن آن‌ها نیست. به عبارت بهتر با حذف آیتم‌ها از سطل زباله، این آیتم‌ها به شکل معمول از طریق این بخش قابل بازیابی نخواهند بود. این درحالیست که برای مثال فایل‌های حذف شده از سطل آشغال ممکن است با کمک روش‌های دیگر قابل بازیابی باشند.

بسته به نحوه پیاده سازی ممکن است آیتم‌هایی که در زباله دان قرار دارند به شکل معمولی قابل استفاده نباشند. به عنوان مثال امکان اجرا یا مشاهده محتوای فایل‌ها و فولدرهایی که در سطل زباله ویندوز قرار دارند وجود ندارد. در چنین حالتی برای استفاده مجدد از این آیتم‌ها لازم است ابتدا آن‌ها را بازگردانی کنید.

سطل بازیافت یا Recycle Bin در سیستم عامل ویندوز

سطل آشغال در ویندوز با عنوان Recycle Bin یا سطل بازیافت شناخته می‌شود. فایل ها و فولدرهایی که به شکل عادی در برنامه مدیریت فایل ویندوز حذف می‌شوند به فولدر ویژه ای با همین نام منتقل می‌شوند. این بخش از طریق آیکن سطل زباله‌ای که به صورت پیشفرض روی دسکتاپ قرار گرفته قابل دسترسی است.

نمایی از سطل زباله Recycle Bin در ویندوز 10
نمایی از Recycle Bin در ویندوز 10 حاوی یک فایل و سه فولدر حذف شده

در حالت عادی حذف فایل (یا فولدر) از طریق منوی زمینه و انتخاب گزینه Delete و همین‌طور انتخاب فایل (یا فولدر) و فشردن کلید Delete باعث انتقال آن‌ها به سطل زباله ویندوز می‌شود. البته می‌توانید به جای فشردن کلید Delete از دستوری با همین نام در منوهای برنامه استفاده کنید. افزون بر این، کشیدن و رها کردن فایل (یا فولدر) روی آیکن Recycle Bin نتیجه‌ای مشابه خواهد داشت.

سطل آشغال ویندوز برای هر درایو بخشی از فضای همان درایو را اشغال می‌کند. البته امکان تنظیم میزان این فضا نیز توسط کاربر وجود دارد. در صورتی که حجم محتویات Recycle Bin از حد مجاز خود عبور کند ممکن است آیتم‌های قدیمی‌تر موجود در آن به صورت خودکار حذف شوند.

کاربر می‌تواند با غیرفعال سازی سطل بازیافت ویندوز مانع از انتقال فایل‌ها و فولدرهای حذف شده به Recycle Bin شود. این غیرفعال‌سازی به طور کلی یا صرفا برای فایل های موجود در درایوی مشخص قابل انجام است. در چنین حالتی فایل‌ها و فولدرها به طور مستقیم بدون انتقال به Recycle Bin حذف می‌شوند. البته حذف مستقیم فایل ها و فولدرها (حتی زمانی که سطل زباله غیرفعال نشده) با فشردن کلید Shift هنگام حذف امکان‌پذیر است.

توجه داشته باشید حذف فایل یا فولدر از طریق Command Prompt باعث انتقال آن به Recycle Bin نمی‌شود.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.