تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

حالت هواپیما – حالت پرواز Airplane mode – Flight mode

حالت هواپیما یا Airplane mode چیست؟

حالت هواپیما (Airplane mode) به حالتی گفته می‌شود که در آن فناوری‌های مرتبط با ارتباطات رادیویی دستگاه غیرفعال می‌شود. این حالت توسط بسیاری از دستگاه‌ها مانند گوشی های همراه، تبلت ها و کامپیوترهای شخصی پشتیبانی می‌شود. عناوین دیگری مانند حالت پرواز (یا Flight mode) و Aeroplane mode نیز به عنوان معادل‌هایی برای این حالت شناخته می‌شوند.

دلیل انتخاب نام Airplane mode برای این حالت را می‌توان در قوانین ایرلاین ها پیرامون استفاده از دستگاه‌های دارای قابلیت ارسال سیگنال رادیویی هنگام پرواز جستجو نمود. در واقع بسیاری از ایرلاین‌ها حین پرواز استفاده از این دستگاه ها یا قابلیت‌های ارتباطی آن‌ها را به دلیل امکان تداخل با سنسورهای هواپیما و بروز اختلال در عملکرد آن ممنوع اعلام می‌کنند.

وجود این حالت اجازه می‌دهد بدون نیاز به خاموش کردن دستگاه در موارد خاص (از جمله هنگام پرواز)، ارتباط‌های رادیویی آن را به شکل موقت غیرفعال کنید.

حالت پرواز اغلب با کمک یک آیکن هواپیما از حالت عادی متمایز می‌شود. این آیکن معمولا در گوشی‌های همراه و تبلت‌ها جایگزین نماد سیگنال آنتن دهی دستگاه در نوار وضعیت می‌شود.

آیکن حالت هواپیما یا حالت پرواز Airplane mode - Flight mode
نمایی از یک آیکن Airplane mode

جزئیات حالت هواپیما

زمانی که حالت هواپیما یا حالت پرواز فعال می‌شود ارتباط شبکه های تلفن همراه، بلوتوث و وای-فای (Wi-Fi) غیرفعال می‌شود. البته در برخی از دستگاه ها GPS نیز در این حالت غیرفعال می‌شود. توجه داشته باشید در این حالت همچنان استفاده از سایر قابلیت‌های دستگاه که وابسته به این فناوری‌ها نیستند امکان‌پذیر می‌باشد. برای مثال انجام بازی‌های ویدئویی و تماشای فیلم، گوش دادن موسیقی، مطالعه کتاب الکترونیک و … به شکل آفلاین بدون مشکل در حالت پرواز میسر خواهد بود.

در حالت پرواز امکان دریافت و ارسال پیام کوتاه، تماس تلفنی و استفاده از دیتای تلفن همراه وجود نخواهد داشت. اگر بلوتوث یا Wi-Fi دستگاه نیز در حالت روشن قرار داشته باشد با فعال‌سازی Airplane mode این ارتباطات بی‌سیم غیرفعال می‌شوند.

گفتنی است ایرلاین های مختلف در کشورهای سراسر جهان از قوانین و محدودیت‌های متفاوتی در مورد امکان تبادل سیگنال های رادیویی برای مسافران خود پیروی می‌کنند. به عنوان مثال در برخی هواپیماها شبکه Wi-Fi داخلی برای استفاده مسافران از اینترنت فراهم شده است. با توجه به این تفاوت‌ها در اغلب دستگاه‌ها امکان فعال کردن بلوتوث و وای‌فای بدون خارج شدن از حالت هواپیما وجود دارد. به عبارت بهتر معمولا کاربر می‌تواند پس از فعال کردن حالت هواپیما بلوتوث یا وای‌فای دستگاه را مجددا فعال کند.

فعال سازی Airplane mode

فعال‌سازی یا غیر فعال کردن حالت هواپیما اغلب از طریق بخش تنظیمات دستگاه امکان‌پذیر است. به علاوه معمولا این حالت از طریق منو یا صفحه‌ای با دسترسی سریع نیز قابل مدیریت است.

حالت هواپیما یا حالت پرواز Airplane mode - Flight mode
حالت پرواز در یک گوشی اندرویدی. با کشیدن نوار وضعیت به سمت پایین (تصویر سمت راست) یا از طریق بخش تنظیمات (تصویر سمت چپ) و انتخاب گزینه Airplane mode می‌توانید این حالت را فعال یا غیرفعال کنید.
حالت هواپیما یا حالت پرواز Airplane mode - Flight mode
حالت پرواز در ویندوز 10. با کلیک روی آیکن شبکه در تسکبار و انتخاب Airplane mode امکان فعال یا غیرفعال کردن این حالت وجود دارد.

معمولا با غیرفعال کردن حالت هواپیما تمامی ارتباطات رادیویی به وضعیت پیش از فعال کردن این حالت بازگردانده می‌شود. به عنوان مثال اگر بلوتوث دستگاه پیش از فعال کردن حالت هواپیما روشن بوده باشد با غیرفعال کردن این حالت، مجددا بلوتوث روشن می‌شود.

سایر کاربردهای حالت پرواز

برخلاف نامی که روی این حالت گذاشته شده است کاربردهای Airplane mode صرفا به زمان پرواز محدود نمی‌شود. استفاده از این حالت حتی زمانی که روی زمین هستید هم می‌تواند برای شما مفید واقع شود.

از آنجایی که در حالت هواپیما فعالیت فرستنده‌های رادیویی دستگاه متوقف می‌شود میزان مصرف انرژی کاهش پیدا می‌کند و در صورت استفاده از باتری، دستگاه مدت زمان طولانی‌تری روشن می‌ماند. به همین دلیل فعال کردن این حالت به عنوان راهکاری برای صرفه‌جویی در مصرف باتری پیشنهاد می‌شود. افزون بر این قرار دادن دستگاه در حالت پرواز می‌تواند به شارژ شدن سریع‌تر باتری کمک کند.

در برخی مواقع نیز مشکل در دریافت سیگنال‌های مخابراتی در گوشی های همراه با فعال کردن و غیرفعال کردن مجدد Airplane mode برطرف می‌شود. همچنین برای عدم دریافت تماس یا غیرفعال کردن همزمان تمامی راه‌های ارتباط رادیویی از حالت هواپیما استفاده می‌شود. تمرکز روی فعالیت‌ها و محیط پیرامون یا جلوگیری از هزینه بالای رومینگ هنگام پرواز بر فراز سایر کشورها نیز در زمره کاربردهای همین حالت قرار می‌گیرد.

علاوه بر این، حالت پرواز می‌تواند به کاهش امواج مضر دستگاه و حفظ سلامت کاربر در مواقعی که نیاز به قابلیت‌های ارتباط رادیویی ندارد کمک کند. به علاوه فعال کردن این حالت هنگام استفاده کودکان از گوشی هوشمند مانع از تماس یا ارسال پیام تصادفی توسط کودک می‌شود.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *