تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

دایرکتوری – پوشه یا فولدر Directory – Folder

دایرکتوری (Directory)، پوشه یا فولدر (Folder) چیست؟

دایرکتوری (Directory)، پوشه یا فولدر (Folder) یک ساختار ایجاد فهرست در فایل سیستم (File System) است که ارجاعاتی را به سایر دایرکتوری ها و فایل های رایانه ای نگه‌داری می‌کند.

به عبارت بهتر می‌توان Directory را به چشم واحد یا المانی از فایل سیستم دید که امکان سازماندهی فایل ها را فراهم می‌کند و می‌تواند شامل هیچ یا تعدادی فایل (و احتمالا دایرکتوری) باشد.

معمولا فایل هایی که به نوعی با یکدیگر مرتبط هستند در یک Directory با نام مشخص (معمولا دلخواه و با معنا) قرار می‌گیرند. به عنوان نمونه می‌توان به فایل های تصویری با موضوع طبیعت، فایل های یک برنامه، فایل های CSS یک سایت، فایل های یک کاربر و … اشاره کرد.

مفاهیم مرتبط در فایل سیستم های سلسله مراتبی و مسطح

در اغلب فایل سیستم های امروزی که از نوع سلسله مراتبی (Hierarchical) هستند یک Directory می‌تواند علاوه بر فایل ها شامل Directory های دیگر نیز باشد. معمولا به Directory های داخلی، زیردایرکتوری (Subdirectory) گفته می‌شود و نقش فرزند (Child) را برای Directory دربرگیرنده آن‌ها (که با نام والد یا Parent شناخته می‌شود) ایفا می‌کنند.

دایرکتوری ای که فاقد والد است ریشه (Root Directory) نامیده می‌شود. در سیستم عامل ویندوز و DOS دایرکتوری ریشه به شکل drive-letter:\ (مانند C:\) می‌باشد درحالیکه در سیستم عامل های یونیکس و شبه یونیکس، تمام فایل ها و دایرکتوری ها در یک ریشه قرار می‌گیرند که با / نمایش داده می‌شود.

در فایل سیستم های قدیمی و حتی برخی فایل سیستم های امروزی که به شکل مسطح (یا Flat) طراحی شده‌اند از Subdirectory پشتیبانی نمی‌شود و تنها Directory ها می‌توانند فایل ها را شامل شوند.

تفاوت دایرکتوری و فولدر

هرچند واژه‌های Directory و Folder در اغلب موارد به عنوان معادل به کار می‌روند اما این دو واژه در واقع با هم متفاوت هستند. درحالیکه Directory یک مفهوم در فایل سیستم است معمولا از واژه Folder برای اشاره به المانی در واسط های کاربری گرافیکی استفاده می‌شود که نمایانگر یک دایرکتوری است.

آیکون فولدر برای نمایش دایرکتوری ها در ویندوز 10
آیکون فولدر پیشفرض برای نمایش Directory ها در ویندوز 10
فولدر یا دایرکتوری Directory - Folder
نمایی از تعدادی فولدر در File Explorer ویندوز 10

مسیرها

مکان هر دایرکتوری یا فایل در فایل سیستم با کمک یک مسیر بیان می‌شود. این مسیر، سلسله مراتب دایرکتوری ها را به ترتیب از ریشه در قالب رشته ای از کاراکترها نمایش می‌دهد به طوری که نام دایرکتوری ها (و فایل) با کمک کاراکترهای جداکننده از یکدیگر جدا می‌شود.

به عنوان مثال در ویندوز و DOS مسیر D:\work\docs\letter1.txt به فایل letter1.txt که در ساب دایرکتوری docs از Directory والد work که در ریشه D:\ قرار گرفته است اشاره می‌کند (با جداکننده \ یا /). در سیستم عامل های شبه یونیکس نیز مسیرها به شکل /home/user/docs/letter1.txt (با جدا کننده /) مشاهده می‌شوند.

گردش میان دایرکتوری ها و ایجاد آن ها

در برنامه هایی مانند File Explorer (در سیستم عامل ویندوز)، کاربر می‌تواند با استفاده از رابط کاربری گرافیکی پوشه ها و فایل های موجود در آن‌ها را مشاهده کند. همچنین می‌توان با استفاده از آیکن فولدرها و تعامل با آن‌ها به گردش میان پوشه های مختلف پرداخت یا با کمک گزینه‌هایی نظیر New Folder یا Create New Folder و … در نوار ابزار یا منوی زمینه اقدام به ایجاد فولدر جدید نمود.

در برنامه هایی مثل Command Prompt در ویندوز و Bash در سیستم عامل های شبه یونیکس که مبتنی بر خط فرمان هستند از دستورات مختلف برای جابجایی میان Directory ها و ایجاد آن‌ها استفاده می‌شود. به عنوان مثال از دستورات dir (در ویندوز و DOS) و ls (در سیستم عامل های شبه یونیکس) می‌توان برای فهرست کردن محتویات موجود در هر دایرکتوری کمک گرفت.

نمایش محتویات دایرکتوری در Command Prompt ویندوز
نمایش محتویات یک Directory در Command Prompt ویندوز با کمک دستور dir

همینطور از دستور cd (کوتاه شده change directory) برای تغییر دایرکتوری فعلی استفاده می‌شود. برای مثال اگر در Command Prompt ویندوز در مکان فعلی C:\Windows باشید با کمک cd system32 وارد دایرکتوری C:\Windows\System32 می‌شوید.

همچنین برای ایجاد یک Directory جدید می‌توانید از دستور mkdir (کوتاه شده make directory) کمک بگیرید. برای مثال در ساده‌ترین حالت، mkdir game دایرکتوری جدیدی با نام game در Directory جاری ایجاد می‌کند.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *