حرکات ابزارهای اشاره گر Pointing Device Gestures
حرکات ابزارهای اشاره گر یا Pointing Device Gestures چیست؟
حرکات ابزارهای اشاره گر (Pointing Device Gesture یا به طور خلاصه Gesture) به حرکاتی اطلاق میشود که با استفاده از یک ابزار اشارهگر (نظیر ماوس، تاچ پد و صفحات لمسی) انجام میشود و نرمافزارهای مختلف قادرند این حرکات را به عنوان یک رخداد رایانهای شناسایی کرده و در مقابل آن واکنش مناسبی را نشان دهند.
از رایجترین حرکات ابزارهای اشاره گر میتوان به حرکت کشیدن یا درَگ (Drag) اشاره نمود که معمولا برای جابجایی اشیا در واسطهای کاربری به کار میرود. علاوه بر این در برخی از نرمافزارها و حتی بازیهای ویدیویی نیز گونههای خاص و پیچیدهتری از این حرکات برای انجام اعمال مختلف استفاده میشود.
حرکات ابزارهای لمسی
گستردگی و فراگیری حرکات در مورد ابزارهای اشاره گر لمسی بیشتر از ماوسهای معمولی بوده و کاربر قادر است با حرکات مختلف، اعمال متفاوتی را انجام دهد. این حرکات در میان نمایشگرهای لمسی و تاچ پدها تقریبا مشابه هستند. به عنوان مثال در صفحات نمایش لمسی امکان لمس چند نقطه به صورت همزمان برای انجام اعمالی از جمله بزرگنمایی و اسکرول محتوا وجود دارد. در عین حال در اغلب تاچپدهای امروزی نیز امکان لمس دو نقطه به طور همزمان برای انجام این اعمال در نظر گرفته شده است. از جمله رایجترین حرکاتی که در ابزارهای اشارهگر لمسی قابل مشاهده است میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضربه (Tap): از رایجترین حرکات لمسی است و عبارتست از زدن تک ضربه با یک انگشت روی صفحه لمسی. این حرکت را میتوان معادل با عمل کلیک ماوس دانست. انتخاب گزینهها و دستورات، اجرای اپلیکیشنها از طریق ضربه زدن روی آیکون آنها، تایپ از طریق صفحه کلیدهای مجازی و … از کاربردهای این نوع حرکت میباشد.
- ضربه دوتایی (Double Tap): عبارتست از زدن دو ضربه با یک انگشت روی صفحه لمسی با فاصله زمانی بسیار اندک. یکی از کاربردهای رایج این حرکت، بزرگنمایی تصویر (با مقیاس پیشفرض) یا نمایش آن در ابعاد واقعی (و برعکس) است.
- فشار طولانی (Long Press): عبارتست از لمس طولانی مدت یک نقطه (در حدود چند ثانیه) که معمولا به عنوان حرکت آغازین برای عمل کشیدن و رها کردن اشیا در واسط کاربری گرافیکی دستگاههای لمسی مورد استفاده قرار میگیرد. به این ترتیب که ابتدا انگشت را روی نقطه (شئ) مورد نظر قرار داده و اندکی نگه میداریم (فشار طولانی) تا واکنش متناسب با آن از سوی واسط کاربری مشاهده شود (نظیر جدا شدن شئ از محل اصلی)، سپس با حرکت انگشت و در نهایت برداشتن انگشت از روی صفحه، عمل کشیدن و رها کردن را به پایان میرسانیم. انتخاب عناصر و آیتمهای یک لیست نیز از جمله کاربردهای دیگر این حرکت است.
- حرکت جاروبی (Swipe): عبارتست از قرار دادن انگشت روی صفحه و حرکت دادن آن از یک سو به سوی دیگر. لغو یک عمل، حذف اعلانها، اسکرول کردن در دو محور افقی و عمودی و نمایش نوارهای پنهان شونده از نمونه کاربردهای این حرکت است. البته در برخی موارد امکان اسکرول کردن از طریق کشیدن دو انگشت روی صفحه نیز وجود دارد.
- ضربه دو انگشتی (Two Finger Tap): عبارتست از زدن ضربه با استفاده از دو انگشت روی صفحه که چندان رایج نیست.
- نیشگون گرفتن (Pinch): عبارتست از قرار دادن دو انگشت روی صفحه و نزدیک کردن آنها به یکدیگر. کوچکنمایی تصاویر و اسناد از جمله کاربردهایی است که برای این حرکت قابل ذکر است.
- نیشگون معکوس (Reverse Pinch) یا بزرگنمایی (Zoom): این عمل که عکس حرکت Pinch میباشد عبارتست از قرار دادن دو انگشت روی صفحه و دور کردن آنها از یکدیگر.
- چرخاندن (Rotate): معمولا عبارتست از قرار دادن یک انگشت در نقطهای ثابت روی صفحه و حرکت دادن انگشت دیگر به صورت دایرهوار. از این حرکت در برخی از نرمافزارهای ویرایش و نمایش عکس برای چرخاندن تصاویر استفاده میشود.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک