تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

کلیک وسط یا کلیک میانی Middle-click

کلیک وسط یا میانی Middle-click چیست؟

کلیک وسط یا کلیک میانی (Middle-click: میدل کلیک) به عملی گفته می‌شود که طی آن دکمه سوم (یا میانی) ماوس یک مرتبه فشرده و رها می‌شود.

عمل کلیک میانی در ماوس‌های متداول امروزی با کمک دکمه‌ای موسوم به دکمه سوم یا دکمه میانی انجام می‌شود. در واقع این دکمه در اغلب ماوس‌ها همان چرخ اسکرول (Scroll wheel) ماوس است. به عبارت بهتر علاوه بر اینکه چرخ اسکرول هنگام چرخانده شدن به سمت بالا یا پایین برای اسکرول صفحات و اسناد مورد استفاده قرار می‌گیرد در اثر فشرده شدن نیز برای کلیک وسط به کار می‌رود.

برای انجام عمل کلیک وسط روی المانی در یک رابط کاربری گرافیکی لازم است ابتدا نشانگر ماوس روی المان موردنظر منتقل شود. سپس دکمه میانی ماوس فشرده و رها می‌شود.

کلیک میانی یا کلیک وسط Middle-click
شِمایی از Middle-click در یک ماوس متداول

کاربردهای رایج کلیک میانی

بسته به نرم افزارهای مختلف ممکن است از این عمل روی المان‌های مختلف برای کاربردهای متفاوت استفاده شود. با این حال رایج‌ترین کاربردهای Middle-click را می‌توان در مرورگرهای وب مشاهده کرد. اعمال زیر در اغلب مرورگرهای متداول وب از جمله کروم و فایرفاکس با کمک کلیک وسط قابل انجام هستند:

  • باز کردن یک لینک در زبانه جدید (با Middle-click روی لینک)
  • بستن یک زبانه (با Middle-click روی عنوان زبانه)
  • باز کردن بوکمارک در زبانه جدید (با Middle-click روی بوکمارک)
  • فعال‌سازی اسکرول خودکار (یا Auto-scroll): پس از کلیک وسط در هر نقطه‌ای از یک صفحه وب، حرکت دادن ماوس باعث اسکرول صفحه به سمت بالا یا پایین می‌شود. این اتفاق تا زمانی که روی بخشی از صفحه کلیک کنید ادامه خواهد داشت.

توجه داشته باشید در بسیاری از برنامه‌های دیگر نیز کاربردهای مشابهی با موارد فوق قابل مشاهده است. به عنوان مثال کلیک وسط روی عنوان یک زبانه در ویرایشگر متن Notepad++ باعث بسته شدن آن زبانه می‌شود. همچنین در اسناد واژه پردازهای Microsoft Word و Microsoft WordPad نیز کلیک میانی در یک صفحه باعث فعال شدن Auto-scroll می‌شود.

به عنوان یکی دیگر از کاربردهای عمل Middle-click می‌توان به باز کردن نسخه‌ای جدید از یک برنامه با کلیک میانی روی آیکن آن در تسک بار ویندوز اشاره کرد.

علاوه بر این وقتی نشانگر ماوس خود را روی آیکن برنامه‌های باز شده در تسک بار قرار می‌دهید لحظاتی بعد نمای بندانگشتی نمونه‌های باز شده آن نمایان می‌شود. با کلیک میانی روی این نماهای کوچک می‌توانید برنامه یا پنجره مربوطه را ببندید.

کلیک وسط در تاچ پدها

در تاچ پدهای مرسوم خبری از دکمه سوم یا چرخ اسکرول نیست. با این حال در برخی از تاچ پدها امکان انجام کلیک وسط با روش‌های متفاوتی فراهم شده است. برای مثال معمولا از ضربه سه انگشتی یا فشردن همزمان دکمه‌های سمت چپ و راست در برخی تاچ پدها برای انجام Middle-click استفاده می‌شود.

البته ممکن است این قابلیت از طریق بخش تنظیمات تاچ پد نیاز به فعال کردن داشته باشد. در برخی تاچ پدها هم امکان تخصیص این عمل به ضربه سه انگشتی، ناحیه‌ای خاص از تاچ پد و … توسط کاربر وجود دارد.

البته برای تاچ پدهایی که این قابلیت را برای کاربر فراهم نکرده‌اند نیز می‌توان با کمک نرم افزارهای ویژه‌ای، کلیک میانی را به کلیدهای صفحه کلید اختصاص داد.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *