لاگین Login
لاگین یا Login چیست؟
لاگین کردن (Logging in) به فرایندی گفته میشود که طی آن یک کاربر میتواند خود را به یک سیستم رایانهای بشناساند و در صورت صحت نتیجه اعتبارسنجی به آن سیستم در حد مجاز دسترسی پیدا کند. گفتنی است عبارت ثبت ورود به عنوان معادل فارسی این اصطلاح انتخاب شده است و اصطلاحاتی نظیر Signing in یا Logging on و Signing on همگی معادل همین اصطلاح هستند.
رایجترین اطلاعاتی که برای لاگین کردن مورد استفاده قرار میگیرد نام کاربری (Username) و کلمه عبور (Password) کاربر میباشد. البته اطلاعات و روشهای دیگری نظیر مشخصههای زیستی منحصربفرد (مانند اثر انگشت و الگوی عنبیه)، استفاده از الگوهای تصویری و … نیز در فرایند ورود به سیستم مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر این امروزه بسیاری از سیستمهای رایانهای از روش تصدیق هویت دو عاملی برای افزایش امنیت بهره میبرند.
در صورتی که سیستمی برای مقاصد مختلف از احراز هویت پشتیبانی کند و فردی دارای حساب کاربری در این سیستم نباشد بسته به راهکارهای در نظر گرفته شده میتواند به عنوان یک مهمان از برخی قابلیتهای سیستم استفاده کند یا برای ایجاد حساب کاربری اقدام کند. ممکن است درخواست ایجاد حساب کاربری، نیازمند بررسی و تأیید توسط یک اپراتور (یا مدیر سیستم) باشد و یا این کار به صورت خودکار مدیریت شود.
به عنوان راهکاری رایج، معمولا در اغلب وبسایتها به منظور عضویت در سرویسهایی که ارائه میشود فرمی برای ثبت نام یا عضویت (Registration) درنظر گرفته میشود که کاربر میتواند با وارد نمودن اطلاعات مورد نیاز در آن فرم، مراحل عضویت را تکمیل کند.
بسته به سیاستهای مختلف ممکن است فرایند عضویت، نیازمند تأیید دستی توسط یک اپراتور یا تأیید نشانی ایمیل و شماره تماس توسط کاربر باشد. پس از اتمام این فرایند و فعال شدن حساب کاربری، کاربر میتواند هر زمانی که مایل بود با کمک اعتبارنامه خود از طریق گزینههایی که درنظر گرفته شده است (برای مثال گزینه Log in یا Sign in در نوار بالایی یک سایت) در سیستم لاگین نماید. معمولا به این اعتبارنامه (مانند نام کاربری و رمز عبور) نیز Login گفته میشود.
دلایل نیاز به ثبت نام، احراز هویت و لاگین در یک سیستم
ممکن است دسترسی به بخشهای خاصی از یک سیستم رایانهای یا کل قابلیتهای آن نیازمند شناسایی و ورود کاربر باشد. به عنوان مثال در یک سایت خبری، نظردهی در مورد خبرهای مختلف میتواند نیازمند لاگین کردن کاربر باشد اما استفاده از محتوای آن معمولا بدون نیاز به شناسایی کاربر امکانپذیر است (به این ترتیب میزان نظرات هرز نیز کاهش خواهد یافت). برای ورود به سیستم عامل یک رایانه شخصی نیز ممکن است نیاز به وارد کردن رمز عبور متناسب با حساب کاربری باشد تا دسترسی افراد ناشناس به رایانه با اختلال روبرو شود.
پس از Login کردن، سیستم میتواند متناسب با تنظیمات کاربر یا نقش و سایر مشخصههای او، محیط سفارشی شدهای را در اختیارش قرار دهد یا اطلاعات و امکاناتی که تنها برای آن کاربر قابل دسترسی است را در اختیار او قرار دهد. برای مثال وقتی وارد حساب کاربری خود در یک سرویس پست الکترونیک مثل Gmail میشوید خواهید توانست به پیامهای دریافتی در صندوق ورودی (یا Inbox) خود دسترسی داشته باشید و برای دوستان خود پیامی ارسال کنید.
علاوه بر این سیستم میتواند پس از ورود کاربر، رفتار او را زیر نظر بگیرد و با تجزیه و تحلیل این رفتار، اطلاعات گستردهتری را به دست آورد. به عنوان مثال یک فروشگاه آنلاین لباس ممکن است بر اساس رفتار کاربر یا سلیقه او در خریدهای پیشین، پیشنهادات مناسبی را به او ارائه دهد. البته اطلاعاتی که صاحبان سیستم از آنالیز رفتار کاربر به دست میآورند الزاما به سود او نخواهد بود.
تفاوت Login و Log in
سوالی که معمولا در مورد نحوه نگارش این اصطلاح برای بسیاری از افراد مطرح میشود تفاوت میان Login و Log in است. جالب است بدانید واژه Login به عنوان یک اسم یا صفت محسوب میشود درحالیکه Log in به عنوان فعل درنظر گرفته میشود و به عمل لاگین کردن اشاره میکند.
لاگ آوت
معکوس فرایند فوق، خروج یا لاگ آوت (Logout) کردن نامیده میشود (به این عمل Sign out نیز گفته میشود). پس از لاگ آوت کردن، دسترسی کاربر به همان شکلی خواهد بود که پیش از لاگین کردن بوده است. توصیه میشود پیش از ترک سیستم (به خصوص در مورد رایانههایی که میان چندین نفر مشترک و یا عمومی هستند) با لاگ آوت کردن، امکان دسترسی افراد غیرمجاز به سیستم و مداخله در حساب کاربری خود را از بین ببرید.


پیوندهای پیشنهادی تک دیک
سلام ببخشید نمیدانم چرا اینستاگرام مسدود شده
سلام حمید گرامی؛ اگر منظورتون معلق شدن حساب کاربری اینستاگرام تون هست باید خدمتتون عرض کنم دلایل مختلفی می تونه باعث این موضوع بشه. عدم رعایت حق کپی رایت، گزارش کاربرها یا انتشار پست های خلاف قوانین اینستاگرام از جمله این موارد هستند. ممکن هست با پیگیری و درخواست بازگردانی اکانت تون، اینستاگرام بررسی کنه اکانت رو و اونو مجددا فعال کنه.
سلام.من عضو یه سایت اموزشی هستم که اموزشارو خریدم امروز که وارد شدم که بقیه اموزش هارو دان کنم رو جلسات دوره میزنم نمیاد…میگن چک کنید لاگین هستید خب یعنی چی چطوری چک کنم…قبلا میامد الان چرا نمیاد…
سلام؛ برای این که سایت موردنظر متوجه بشه شما همون فردی هستید که ادعا می کنید باید داخل سایت لاگین کنید. شیوه رایج (و نه الزاما صادق در مورد همه سایت ها) به این شکل هست. برای لاگین لازم هست ابتدا داخل سایت (معمولا بالای تمام صفحات سایت) گزینه ای با نام ورود یا لاگین رو پیدا کنید. بعد از اون معمولا دو تا جعبه متنی مشاهده می کنید که باید نام کاربری (معمولا یه نام منحصربفرد، نشانی ایمیل یا حتی شماره تلفن) و رمز عبورتون رو داخل اون ها برای لاگین وارد کنید. این نام کاربری و رمز عبور رو خودتون موقع ثبت نام مشخص کردید.
اگر به جای این گزینه لاگین یا ورود که گفتم اسم یا حساب کاربری خودتون رو جایی از سایت (معمولا همون بالای صفحات سایت) می بینید این یعنی قبلا وارد حساب خود شده اید. معمولا وقتی مدتی از لاگین می گذره به طور خودکار از حساب کاربری تون خارج می شید. بنابراین احتمالا همین موضوع باعث شده دیگه به دوره ها دسترسی نداشته باشید و برای دسترسی مجدد باید دوباره لاگین کنید. اگر رمز یا نام کاربری رو فراموش کردین معمولا راهکارهایی برای حل این مشکل مثل دکمه فراموشی رمز عبور (در همان صفحه لاگین یا ورود) موجوده. امیدوارم با این توضیحات مشکل تون حل بشه اما اگر نتونستید با این راهنمایی ها وارد حساب کاربری تون بشید پیشنهاد می کنم از اپراتورهای سایت موردنظر راهنمایی بخواین تا توضیحات دقیق تر متناسب با سایت شون بهتون ارائه بدن. ممکنه این روند برای بعضی سایت ها کمی متفاوت باشه.
موفق باشید.
سلام آقای شهسواری
میتونم تلفنی با شما سوالم را مطرح کنم؟…..چون با نوشتن سختم است سوالاتم را به شکلی مطرح کنم که گویا باشه …
با سلام. لطفا سوالتون رو در بخش دیدگاه ها مطرح بفرمایید.
سلام دوست عزیز. خواهشا به این سوال من پاسخ بدید:
من در اداره برای استفاده از نرم افزار باید یوزر و پسوردمو وارد کنم. سوال من اینه: من خودم دارم نرم افزار می نویسم. این صفحه ای که یوزر و پسورد را میخواهد را هم باید خودم طراحی کنم و دسترسی های کاربران مختلف را محدود کنم یا اینکه نرم افزارهای امنیت شبکه ای هستند که این کار را برام انجام میدن؟ ممنون میشم پاسخ بدین
سلام؛
بله بهترین راه طبیعتا این هست که خودتون قابلیت ثبت نام، لاگین و احراز هویت رو برای برنامه طراحی کنید. به این ترتیب علاوه بر جلوگیری از دسترسی افراد غیر مجاز امکان پیگیری اتفاقات و تغییرات ایجاد شده توسط هر کاربر امکان پذیر میشه.
البته نرم افزارهای کنترل دسترسی کلی هم وجود داره که برای مثال می تونید به عنوان والدین یا مدیر سیستم ها دسترسی حساب کاربری فرزندان خودتون (یا مابقی کاربرها) در سیستم عامل رو در مورد استفاده از نرم افزارها محدود و کنترل کنید یا بهش نظارت کنید.
ببخشید
من توی یکی ازسایت ها بودم و در حساب کاربری خودم بودم .و برای من نوشته شد شما در حالت لاگین هستید منظور چی بوده ؟؟؟؟/
سلام
منظور همین بوده که شما وارد حساب کاربری خودتون شدین و در حال استفاده از امکانات سایت و … با هویت اعلام شده در اثر لاگین هستید.
سلام خیلی ممنون از شما عالی بود
سلام.
خوشحالیم که براتون مفید واقع شده.
سلام خیلی خوب ومفیدبود
ممنون از شما ، اما متوجه نشدم پیادهسازی سیستم و ادمین و ثبتنام چه فوایدی میتونه داشته باشه ؟ البته به جز اینکه برای شناسایی و اختلال در افراد به کار میره.
دوست گرامی،
منظورتون از اختلال در افراد رو که متوجه نشدم :) ولی همان طور که در توضیحات قابل مشاهده است با احراز هویت و شناسایی کاربر، سیستم میتواند متناسب با تنظیمات کاربر یا نقش و سایر مشخصههای او، محیط سفارشی شدهای را در اختیارش قرار دهد یا اطلاعات و امکاناتی که تنها برای آن کاربر قابل دسترسی است را در اختیار او قرار دهد. نمونه چنین کاربردهایی را می توانید در همان سرویس ارائه حساب های پست الکترونیک مشاهده کنید. طبیعتا بدون لاگین کردن و احراز هویت، سیستم قادر نخواهد بود تشخیص دهد باید محتوای کدام صندوق پستی را به کاربر نشان دهد.
بسیار مفید بود
بسیار مفید بود ممنونم ازسایت خوب شما