تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

نوار وضعیت Status bar

نوار وضعیت یا Status bar چیست؟

نوار وضعیت (Status bar) یکی از انواع ویجت ها یا المان های کنترل گرافیکی است که برای نمایش اطلاعات وضعیتی به کار می‌رود. این نوار معمولا به صورت افقی در پایین‌ترین بخش پنجره قرار می‌گیرد.

نوار وضعیت اغلب اطلاعاتی در مورد وضعیت فعلی برنامه یا محتوا و فایلی که توسط برنامه باز شده ارائه می‌دهد. در برخی موارد این نوار به بخش‌هایی تقسیم می‌شود که هر بخش اطلاعات مرتبطی را دربرمی‌گیرد.

نوار وضعیت یا استاتوس بار - Status bar

در برخی برنامه‌ها مانند نرم افزارهای مبتنی بر متن، نوار وضعیت در قالب خط وضعیت (Status line) و به شکل متنی ظاهر می‌شود.

نمونه‌های رایجی از محتویات نوار وضعیت و کاربردهای مختلف آن

نوار وضعیت بسته به نرم افزارهای مختلف محتواهای متفاوتی را شامل می‌شود. برای مثال در نوار وضعیت یک واژه پرداز اطلاعاتی در مورد سند فعلی مانند تعداد صفحات سند و شماره صفحه فعلی، زبان بخشی از متن که کرسر در آن قرار گرفته، تعداد کلمات، میزان بزرگنمایی محتویات سند و … نمایش داده می‌شود.

نمایی از نوار وضعیت Status bar در مایکروسافت ورد
نمایی از Status bar در پایین پنجره مایکروسافت ورد

در یک ویرایشگر گرافیک نیز معمولا اطلاعاتی پیرامون تصویر در حال ویرایش مانند ابعاد یا میزان بزرگنمایی تصویر در این ویجت نمایش داده می‌شود.

به عنوان مثالی دیگر در یک برنامه مدیریت فایل معمولا تعداد آیتم‌های موجود در دایرکتوری جاری داخل Status bar نمایش داده می‌شود. در صورت انتخاب چند فایل نیز تعداد آن‌ها همراه با حجم فایل‌های انتخاب شده به Status bar اضافه می‌شود.

نمایی از نوار وضعیت در برنامه مدیریت فایل File Explorer
نمایی از Status bar در File Explorer ویندوز 10. در این نوار اطلاعاتی مانند تعداد آیتم‌های دایرکتوری جاری، تعداد و حجم آیتم انتخاب شده همراه با دو دکمه برای تغییر نحوه نمایش محتویات فولدر قابل مشاهده است.

نوارهای وضعیت می‌توانند علاوه بر نمایش اطلاعات، قابلیت‌های دیگری را نیز در اختیار کاربر قرار دهند. برای مثال در یک ویرایشگر گرافیک ممکن است با کمک اسلایدری که در این نوار قرار گرفته امکان تغییر بزرگنمایی تصویر جاری فراهم می‌شود. به عنوان مثالی دیگر با کلیک روی شماره صفحه در نوار وضعیت یک واژه پرداز ممکن است بخشی برای حرکت سریع میان صفحات مختلف سند در اختیار کاربر قرار گیرد.

افزون بر این از Status bar برای ارائه راهنماهایی متناسب با وضعیت جاری برنامه، پیام‌های کوتاه و نمایش میانبرهای صفحه کلید برنامه استفاده می‌شود.

مزیت ها و نکات مرتبط با استفاده از Status bar

نوار وضعیت همزمان با اینکه بدون ایجاد مزاحمت به کاربر اجازه می‌دهد به تعامل خود با پنجره اصلی برنامه ادامه دهد اطلاعاتی را نیز به صورت پیوسته به او نمایش می‌دهد. برخلاف دیالوگ باکس هایی که برای نمایش اطلاعات و … روی پنجره اصلی قرار می‌گیرند و مانع از مشاهده کامل محتوای آن می‌شوند.

از سوی دیگر از آنجایی که Status bar معمولا در پایین پنجره قرار می‌گیرد غالبا کمتر توجه کاربر را به خود جلب می‌کند. به همین دلیل استفاده از این ویجت برای نمایش پیام‌های مهم و نیازمند توجه توصیه نمی‌شود.

در برخی نرم افزارها نیز امکان پنهان کردن این نوار برای فراهم آوردن فضای بیشتر مهیا شده است.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکی‌پدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *