اسکرین شات Screenshot
اسکرین شات یا Screenshot چیست؟
اسکرین شات (Screenshot) به تصویری گفته میشود که از محتویات موجود در صفحه نمایش رایانه، گوشی هوشمند، تلویزیون و … تهیه میشود. برخی اوقات از عبارت Screen Capture به عنوان معادلی برای این اصطلاح استفاده میشود.
اسکرین شات ها به ویژه با گسترش سیستم عامل های مجهز به واسط کاربری گرافیکی رواج پیدا کردند. امروزه این تصاویر معمولا به صورت نرم افزاری با کمک قابلیتهای پیشفرضی که در سیستم عامل درنظر گرفته شده یا با استفاده از برنامه هایی که برای همین منظور طراحی شدهاند تهیه میشوند. تصویر حاصل در اغلب موارد یا به صورت خودکار با فرمت های رایج فایلهای تصویری (نظیر JPG و PNG) در مسیری مشخص ذخیره میشود و یا در کلیپ بورد قرار میگیرد.
در روشی دیگر که البته از کاربرد کمتری برخوردار است با کمک یک دوربین عکاسی از صفحه نمایش دستگاه، اسکرین شات تهیه میشود. در این شیوه معمولا برای داشتن تصویری واضح و با کیفیت از تجهیزات و لنزهای ویژهای استفاده میشود.
توجه داشته باشید Screenshot ها ممکن است از تمام صفحه یا صرفا بخشی از صفحه (نظیر محتویات یک پنجره) ایجاد شوند.
کاربردهای اسکرین شات
اسکرین شات ها معمولا برای نگه داری و ذخیره محتوایی که کاربر روی صفحه نمایش دستگاه خود مشاهده میکند و همینطور به اشتراک گذاری محتوای صفحه با دیگران به کار میرود. به عنوان مثال ممکن است برای آموزش نحوه ثبت نام در یک سایت از تعدادی تصویر حاوی صفحه اصلی سایت استفاده شود که در آن با شمارههایی ترتیب مراحل ثبت نام نمایش داده شده است.
به عنوان نمونهای دیگر از کاربرد اسکرین شات ها میتوان به ذخیره اطلاعات مهم و اشتراک آنچه دقیقا در صفحه اتفاق افتاده است اشاره کرد. کد رهگیری ثبت نام در یک سامانه یا نتیجه واریز آنلاین پول از جملهی همین اطلاعات هستند. به منظور اشتراک جزئیات خطایی که در سیستم عامل یا یک نرم افزار رخ داده است نیز معمولا بهترین و سریعترین راه، استفاده از اسکرین شات هاست.
نحوه گرفتن اسکرین شات در دستگاههای مختلف
با توجه به کاربرد رایج اسکرین شات ها، در اغلب سیستم عامل ها امکانات پیشفرضی برای ثبت آسان این تصاویر در نظر گرفته شده است. با اینحال بسته به سیستم عامل ها و دستگاههای مختلف، این عمل با شیوههای متفاوتی انجام میشود.
به عنوان مثال در برخی دستگاه های مجهز به سیستم عامل اندروید با پایین نگه داشتن دکمه Power و دکمه کاهش صدا (به مدت چند ثانیه) تصویری از محتوای صفحه تهیه و در دایرکتوری Screenshot ذخیره میشود. در تعدادی دیگر از دستگاههای اندرویدی این کار با کمک حرکات چندلمسی (مانند کشیدن صفحه با سه انگشت) انجام میشود. در برخی دستگاهها هم با استفاده از آیتمی در نوار نوتیفیکیشن امکان عکس گرفتن از محتویات صفحه فراهم شده است. این درحالیست که در برخی از دستگاههای iPhone اپل برای این منظور لازم است کلید سمت راست همراه با کلید افزایش صدا فشرده شود.
در سیستم عامل ویندوز سادهترین و فراگیرترین روش برای تهیه اسکرین شات استفاده از کلید Print Screen است. با فشردن این کلید تصویری حاوی محتوای کنونی صفحه در کلیپ بورد قرار میگیرد و کاربر میتواند به دلخواه خود آن را در یک نرم افزار ویرایش تصویر، واژه پرداز و … Paste کرده و حاصل را ویرایش یا ذخیره نماید. علاوه بر این میتوانید از ترکیب کلیدهای Alt + Print Screen برای تهیه تصویر از پنجره فعال کمک بگیرید. در ویندوز 8 به بعد نیز از ترکیب Win + Print Screen برای ذخیره فوری اسکرین شات در دایرکتوری Pictures\Screenshots استفاده میشود.
در بسیاری از توزیعهای رایج لینوکس هم روشی مشابه با ویندوز برای ایجاد اسکرین شات ها به کار میرود اما در macOS از ترکیب Cmd + Shift + 3 برای این منظور استفاده میشود.
لازم به ذکر است در برخی موارد امکان تهیه اسکرین شات به صورت دیجیتال با روشهای معمولی وجود ندارد. نرم افزارها یا بازی هایی که در آنها از Hardware Overlay استفاده میشود و همین طور اپلیکیشن های اندرویدی که اجازه ثبت اسکرین شات از آنها داده نشده است از جمله این موارد استثنا به شمار میروند.
نرم افزارهای ثبت Screenshot
هرچند برای تهیه Screenshot میتوانید به سادگی از روشهای پیشفرض در هر سیستم عامل استفاده کنید اما نرم افزارهای ویژهای نیز وجود دارد که میتواند این قابلیت را به صورت پیشرفتهتر در اختیار شما قرار دهد. معمولا امکانات متعددی نظیر تعیین یک پنجره یا ناحیهای از صفحه برای تهیه اسکرین شات، قابلیت ایجاد اسکرین شات از صفحات طولانی (که نیاز به اسکرول کردن دارند)، ویرایش، یادداشت گذاری و نگارش توضیحات روی بخشهای مختلف تصویر و قابلیتهایی برای به اشتراک گذاری در این نرم افزارها گنجانده شده است. از جمله این نرم افزارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ویندوز
- ShareX
- PickPick
- LightShot
- Greenshot
- Snagit
- Snipping Tool (که به صورت پیشفرض از نسخه ویستا به بعد همراه با سیستم عامل ویندوز عرضه میشود)
لینوکس
- Shutter
- ImageMagick
- Gnome Screenshot
مک او اس
- LightShot
- Snagit
- Skitch
- Monosnap
اندروید
- Screenshot Touch
- Screen Master
- Super Screenshot
در کنار مواردی که به آن اشاره شد برخی از نرم افزارها از قابلیت های اختصاصی برای ایجاد Screenshot برخوردار هستند. برای مثال مرورگرهای وب رایج قادرند با کمک افزونه ها یا به صورت داخلی از محتوای صفحات وب تصویر تهیه کنند. نرم افزار ویرایش تصویر GIMP و اغلب برنامه های Microsoft Office نیز امکان گرفتن Screenshot از پنجرههای مختلف را برای استفاده در داخل نرم افزار و اسناد گوناگون فراهم میکنند.
فیلمبرداری از صفحه
فیلمبرداری یا ضبط ویدیو از محتوای صفحه (Screen Recording) معمولا توسط نرم افزارهای ویژهای انجام میشود که امکان ضبط همزمان صدا را نیز برای کاربر فراهم میکنند. این ویدیوها که به اسکرین کست (Screencast) نیز مشهور هستند اتفاقات و رویدادهای قابل مشاهده در محتوای صفحه نمایش را در برمیگیرند. از کاربردهای رایج فیلمبرداری از محتوای صفحه میتوان به تهیه آموزش ویدئویی برای نرم افزارهای رایانه ای اشاره کرد.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک
به نظر شما چطور میتونم از صفحه تلویزیون با سیستم عامل تایزن اسکرین بگیرم ؟؟
سلام؛ لطف کنید نسخه سیستم عامل و مدل دقیق تلویزیون رو بفرمایید.