اسکرین کست Screencast
اسکرین کست یا Screencast چیست؟
اسکرین کست (Screencast) به ویدیویی گفته میشود که از محتوای صفحه نمایش یک رایانه تهیه میشود. برخی اوقات از عبارت Video Screen Capture به عنوان معادلی برای این اصطلاح استفاده میشود. این ویدیوها طی عملی موسوم به فیلم برداری از صفحه نمایش (Screen Recording یا Screencasting) تهیه میشوند.
معمولا اسکرین کست ها همراه با صدای یک گوینده ضبط میشوند. این صدا که اغلب متعلق به همان فردی است که در حال کار با رایانه است توضیحاتی در مورد عملی که انجام میدهد را شامل میشود. ممکن است علاوه بر صدا، تصویر کوچکی از فرد نیز در گوشه فیلم قرار بگیرد. البته در برخی کاربردها، صدای نرم افزار، بازی یا سایر صداهای در حال پخش از سیستم در کنار صدای کاربر (یا به جای آن) در اسکرین کست ذخیره میشود.
اسکرین کست و اسکرین شات را میتوانید به چشم برادرهای دوقلو ببینید! درحالیکه اسکرین شات صرفا تصویری ثابت از محتوای صفحه نمایش در لحظهای خاص را شامل میشود اسکرین کست در واقع ویدیویی حاوی اتفاقات، رویدادها و تغییرات قابل مشاهده در محتوای صفحه نمایش یک رایانه، گوشی هوشمند و … است که با صدای فرد یا صداهای دیگر ترکیب شده است.
کاربردها و مزایای فیلمبرداری از صفحه
از اسکرین کست ها معمولا برای مقاصد مختلفی استفاده میشود. تهیه راهنمای یک نرم افزار و ایجاد دورههای آموزشی از جمله مهمترین کاربردهای این ویدیوها به شمار میرود. البته کاربردهای Screencast ها به همینجا محدود نمیشود. برای مثال ممکن است سازنده یک نرم افزار در قالب ویدئویی کوتاه که از کار کردن با محصول نرم افزاری خود تهیه کرده است نمونههایی از خروجی ها، ویژگیها و قابلیتهای آن را به دیگران معرفی کند و آنها را به خرید یا دانلود رایگان نرم افزار تشویق کند.
علاوه بر این مدرسین و دانش آموزان هم میتوانند با فیلمبرداری از محتوای وایت بردهای تعاملی نحوه حل کردن یک مساله را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. در کلاسهای درس یا سمینارها نیز ممکن است از محتوای صفحه نمایش مدرس یا ارائه کننده فیلمبرداری شود و ویدیوی حاصل در اختیار شرکت کنندگان قرار گیرد یا برای عموم به صورت رایگان یا با مبلغی ارزانتر عرضه شود. این ویدیوها به مخاطب یا فرد یادگیرنده اجازه میدهند در زمان مناسب، دوره آموزشی را با دقت بیشتر مشاهده نموده یا بخشهایی از آن را مجددا مرور نماید.
کاربران معمولی و تست کنندههای نرم افزارها هم میتوانند به جای توصیفات غیردقیق، برای تهیه گزارش یا نمایش حالتهای غیرعادی و رویه هایی که باعث بروز خطا در یک نرم افزار شده است از Screencast ها کمک بگیرند.
تهیه اسکرین کست
هرچند برای تهیه Screencast ها میتوان از روشهای سخت افزاری هم کمک گرفت اما معمولا استفاده از نرم افزارهای ویژهای که برای این منظور طراحی شده از رواج بیشتری برخوردار است.
اغلب نرم افزارهای فیلم برداری از صفحه، امکانات متعددی نظیر فیلمبرداری تمام صفحه یا تعیین ناحیهای برای فیلمبرداری، ویرایش ویدیوی ضبط شده (با قابلیتهایی مانند برش و تقسیم ویدیو تا ایجاد افکت های ویدیویی و ویرایش صوت)، امکان ایجاد خروجی در قالب فرمت های رایج ویدیویی و … را در اختیار کاربران قرار میدهد.
از جمله محبوبترین نرم افزارهای تهیه اسکرین کست میتوان به CamStudio و Screencast-O-Matic و Camtasia و Snagit اشاره کرد.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک
سپاااس