تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

رسانه جداشدنی Removable Media

رسانه جداشدنی یا Removable Media چیست؟

رسانه جداشدنی (Removable Media) یا رسانه قابل جداسازی به حافظه‌هایی گفته می‌شود که ذاتا به عنوان حافظه‌ی ذخیره سازی اصلی رایانه و دستگاه‌ها مورد استفاده قرار نمی‌گیرند بلکه معمولا به صورت موقتی در حین عملکرد سیستم به آن متصل شده و پس از پایان کار نیز از سیستم قابل جداسازی هستند.

از نمونه‌های رایج این نوع رسانه‌ها می‌توان به دیسک‌های نوری نظیر (سی دی، دی وی دی و بلوری)، کارت‌های حافظه، فلاپی دیسک، نوارهای مغناطیسی، درایوهای فلش USB، هارددیسک‌های اکسترنال (خارجی) و … اشاره نمود. توجه داشته باشید یک حافظه RAM یا هارددیسک داخلی را با اینکه از نظر سخت افزاری می‌توان از رایانه جدا نمود ولی نمی‌توان یک رسانه جداشدنی به شمار آورد چرا که اساسا این رسانه‌های ذخیره سازی، حافظه‌هایی پراستفاده و همیشگی هستند که تقریبا عملکرد سیستم بدون آن‌ها غیرممکن و یا حداقل غیرطبیعی خواهد بود و به طور طبیعی برای جداسازی حین عملکرد سیستم یا جداکردن‌های مکرر طراحی نشده‌اند.

برخی از دستگاه‌های خواننده این نوع حافظه‌ها خود نیز از سیستم قابل جداسازی هستند و برخی دیگر به عنوان بخشی از آن به شمار می‌روند (و در داخل کیس یا محفظه رایانه و … قرار می‌گیرند). خواننده‌های دیسک‌های نوری از جمله دستگاه‌هایی هستند که در هر دو مدل یافت می‌شوند.

کاربردهای رایج رسانه‌های جداشدنی

یکی از رایج‌ترین کاربردهای رسانه‌های جداشدنی در انتقال داده‌ها و فایل‌ها از یک سیستم به سیستم رایانه‌ای دیگر است. از حافظه‌های فلش USB اغلب به همین منظور استفاده می‌شود. پشتیبان گیری از داده‌ها بر روی نوارهای مغناطیسی، دیسک‌های اکسترنال و حتی دیسک‌های نوری، نصب سیستم عامل روی رایانه‌های فاقد دیسک گردان، انتقال محتوا به گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها، افزایش حافظه مورد استفاده در دستگاه‌های همراه به کمک کارت‌های حافظه، پخش موسیقی روی پلیرهای همراه و پخش کننده‌های خودرو و … از جمله دیگر کاربردهایی است که برای رسانه‌های جداشدنی قابل ذکر می‌باشد.

نمونه ای از رسانه جداشدنی
یک فلش درایو USB – نمونه‌ای از رسانه‌های جداشدنی

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *