تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

پایتون Python (زبان برنامه نویسی)

زبان برنامه نویسی پایتون یا Python چیست؟

پایتون (Python) یک زبان برنامه نویسی سطح بالا و همه منظوره است که برای اولین بار توسط گیدو ون روسوم (Guido van Rossum) در سال 1991 منتشر شد.

زبان پایتون در طول عمر خود همواره به عنوان یکی از محبوب‌ترین زبان های برنامه نویسی شناخته می‌شود. مفسر رسمی این زبان و کتابخانه استاندارد و گسترده آن به صورت رایگان از طریق سایت پایتون برای پلتفرم های متداول قابل دسترسی است.

زبان برنامه نویسی پایتون Python programming language
نمایی از لوگوی زبان برنامه نویسی Python

ویژگی های زبان برنامه نویسی پایتون

زبان برنامه نویسی پایتون روی خوانایی کد، سادگی سینتکس و یادگیری آسان تأکید ویژه‌ای دارد. این زبان از پاردایم های برنامه نویسی متداول نظیر برنامه نویسی شئ گرا، برنامه نویسی ساخت یافته و برنامه نویسی تابعی پشتیبانی می‌کند. زبان Python از ویژگی زباله روبی (Garbage collection) برای مدیریت خودکار حافظه بهره می‌برد.

در پایتون از دندانه گذاری (Indentation) و تغییر فاصله از ابتدای خطوط برای تعیین محدوده بلاک‌های کد استفاده می‌شود. (برخلاف بسیاری از زبان های دیگر که برای انجام این کار از آکولاد باز و بسته یا { و } کمک می‌گیرند). درج سمی‌کلن یا ; در انتهای دستورات Python نیز امکان‌پذیر است اما اجباری نیست. دستورات شرطی if، حلقه های for و while و … هم در این زبان مشابه با اغلب زبان های برنامه نویسی وجود دارد.

یکی از نقاط قوت پایتون، وجود هزاران بسته و اجزای متنوع در کتابخانه استاندارد Python است که آنالیز داده ها، پردازش متن و تصویر، یادگیری ماشین و … را امکان‌پذیر می‌کند.

مزایا و کاربردهای زبان پایتون

پایتون یکی از زبان های برنامه نویسی پرکاربرد است که برای اهداف مختلف و ساخت نرم افزارهای گوناگون به کار می‌رود. از این زبان برای توسعه اپلیکیشن های وب، رایانش علمی (در حوزه های پزشکی، نجوم و ریاضیات)، هوش مصنوعی، پردازش تصویر، ساخت بازی های ویدئویی، ساخت نرم افزارهای دسکتاپ و اپلیکیشن های موبایل و … استفاده می‌شود.

پایتون به عنوان یک زبان برنامه نویسی با سینتکس (و قواعد نحوی) ساده و واضح امکان خواندن کد و یادگیری آن را تسهیل می‌کند. از همین رو این زبان یکی از بهترین زبان‌های برنامه نویسی برای افراد تازه کار محسوب می‌شود.

وجود پکیج های متعدد و کتابخانه وسیع، جامعه بزرگ برنامه نویسان فعال، راهنماها و دوره های آموزشی گوناگون برای این زبان، امکانِ کمک گرفتن از دیگران و یافتن منابع موردنیاز را آسان‌تر می‌کند و در عین حال پیشبرد پروژه های مختلف را تسهیل می‌کند.

از سوی دیگر وجود مفسرهای پایتون برای پلتفرم های مختلف امکان اجرای کدهای این زبان روی دستگاه ها و سیستم عامل های مختلف را فراهم می‌کند.

برنامه سلام دنیا به زبان Python

به عنوان یک مثال ساده، کد زیر نمونه‌ای از برنامه سلام دنیا را به زبان Python نمایش می‌دهد:

print('Hello, world!')

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *