تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

برنامه ارائه Presentation program

برنامه ارائه یا Presentation program چیست؟

برنامه ارائه یا برنامه پرزنتیشن (Presentation program) به نرم افزارهایی گفته می‌شود که امکان نمایش اطلاعات در قالب متن، تصویر و … را به شکلی مناسب برای همراهی با یک ارائه فراهم می‌کنند. نرم افزارهای پرزنتیشن معمولا محتوا را به صورت اسلایدشو نمایش می‌دهند. از این نوع برنامه ها اغلب برای انتقال بهتر مفاهیم و مطالب هنگام سخنرانی های عمومی، همایش های علمی و دانشگاهی، جلسات تجاری و … استفاده می‌شود.

از جمله محبوب‌ترین نرم افزارهای ارائه می‌توان به مایکروسافت پاورپوینت (Microsoft PowerPoint)، کی‌نُت (Keynote)، گوگل اسلایدز (Google Slides)، Prezi و LibreOffice Impress اشاره کرد. این نرم افزارها را می‌توان معادلی برای ابزارهای ارائه سنتی نظیر گچ و تخته سیاه، ماژیک و وایت برد یا عکس ها و نمودارهای کاغذی دانست.

نمایی از محیط یک برنامه ارائه یا پرزنتیشن (Presentation Program) - در این تصویر نمایی از محیط مایکروسافت پاورپوینت Microsoft PowerPoint را مشاهده می‌کنید.
نمایی از محیط برنامه ارائه مایکروسافت پاورپوینت

امکان ویرایش و نمایش متن و تصویر به صورت اسلایدشو از قابلیت های اصلی نرم افزارهای ارائه به شمار می‌رود.

معمولا نرم افزارهای ارائه، محتوا را در قالب یک فایل موسوم به فایل ارائه یا پرزنتیشن ذخیره می‌کنند. این فایل ها اغلب شامل مجموعه‌ای از صفحات هستند که با عنوان اسلاید (یا Slide) شناخته می‌شوند.

قابلیت های متداول برنامه های ارائه

درج و ویرایش متن، تصویر، نمودار، جدول، شکل، صدا و ویدئو از جمله قابلیت های رایج برنامه های پرزنتیشن محسوب می‌شود. نمایش محتوای ارائه به صورت اسلایدشو، پشتیبانی از قالب (Template) ها، ایجاد جلوه‌های گذار (ترنزیشن یا Transition) بین اسلایدها، متحرک سازی اجزای اسلایدها و زمان بندی تغییر خودکار اسلایدها نیز از سایر امکانات نرم افزارهای ارائه است.

معمولا فرد ارائه دهنده، محتوای پرزنتیشنِ از قبل آماده شده را روی یک کامپیوتر (مانند لپ تاپ) با کمک برنامه ارائه پخش می‌کند. خروجی پرزنتیشن نیز اغلب روی یک صفحه نمایش بزرگ یا توسط یک پروژکتور تصویری روی یک پرده برای مخاطبین به نمایش درمی‌آید.

ارائه دهنده می‌تواند با کمک ابزارهایی مثل ریموت کنترل، ماوس یا صفحه کلید نحوه پخش محتوای پرزنتیشن را کنترل کند. برای مثال معمولا با فشردن کلیدهای پیکانی سمت راست و چپ امکان رفتن به اسلاید بعدی و قبلی فراهم می‌شود.

همچنین معمولا با کمک ابزارهایی که برنامه ارائه فراهم می‌کند کاربر می‌تواند هنگام ارائه از قابلیت‌هایی مانند:

  • هایلایت و علامتگذاری روی اسلایدها
  • پیش نمایش اسلایدها
  • تغییر بزرگنمایی
  • نمایش تایمر
  • نمایش پوینتر
  • رفتن به اسلاید مشخص
  • نمایش صفحه خالی (برای جلب توجه مخاطبین)

و … استفاده کند. برخی از برنامه های پرزنتیشن، امکان یادداشت نویسی روی اسلایدهای مختلف و نمایش آن‌ها برای ارائه دهنده را مهیا می‌کنند. همچنین برخی سرویس ها و برنامه های پرزنتیشن امکان اشتراک گذاری، کار گروهی و همکاری، تعامل، درج نظر و … روی پرزنتیشن ها را فراهم می‌کنند.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *