فونت تک فاصله Monospaced Font
فونت تک فاصله یا Monospaced Font چیست؟
فونت تک فاصله یا مونواسپیسد (Monospaced Font) به فونت هایی گفته میشود که در آنها تمامی حروف، اعداد و علائم دارای عرض یکسانی هستند. به این نوع فونت ها، فونت های با عرض ثابت (Fixed Width) یا غیرمتناسب (Non-Proportional) نیز گفته میشود.
در قلم های Monospaced، هر کاراکتر فضای افقی یکسانی را روی خط اشغال میکند. به این معنی که در این فونت ها حرف I (و حتی معادل کوچک آن یعنی i) به همان میزان فضای افقی نیاز دارد که حرف M یا W روی یک خط اشغال میکنند. به این ترتیب در یک متن با اندازه فونت ثابت، کاراکتر n ام در خط اول درست در همان ستونی قرار میگیرد که کاراکترهای n ام از سایر خطوط قرار گرفتهاند.
هم عرض بودن کاراکترها و ظهور این قلمها به دوران ماشین های تحریر بازمیگردد. در زمان رایانههای اولیه هم به دلیل محدودیتهای سخت افزاری، از فونت های مونواسپیسد به وفور استفاده میشد.
از جمله مشهورترین قلم های Monospaced امروزی میتوان به
- Courier
- Inconsolata
- Consolas
- Fira Mono
- Source Code Pro
- Monaco
- Andale Mono
- و …
اشاره کرد. این در حالیست که در فونت های متناسب (Proportional Fonts) یا با عرض متغیر، هر کاراکتر به تناسب ظاهر خود، فضای افقی متفاوتی را اشغال میکند.
کاربردهای رایج فونت های Monospaced
معمولا در ویرایشگرهای متنی، ویرایشگرهای سورس کد و اپلیکیشن های ترمینال از فونت های تک فاصله استفاده میشود. همچنین در مواقعی که میخواهیم داده ها را به شکل جدولی با فاصلههای یکسان در یک متن ساده سازماندهی کنیم استفاده از این فونت ها راهگشا خواهد بود.
علاوه بر محیط های یکپارچه توسعه و ویرایشگرهای کد معمولا در کتابها و راهنماهای آموزشی نیز به منظور متمایز کردن قطعه کدها از مابقی متن، آنها را با فونت های تک فاصله مینویسند.
جالب است بدانید استفاده از این فونت ها حتی به دنیای هنر نیز راه پیدا کرده است! عرض ثابت کاراکترها در این قلمها برای خلق تصاویر با کمک کاراکترها (هنر اسکی یا ASCII Art) و نگارش اشعار گزینه مناسبی به شمار میرود.
مزایا و معایب
هم عرض بودن کاراکترها در فونت های مونواسپیسد باعث میشود متن نوشته شده به صورت منظم درآمده و به ویژه در برخی کاربردهای خاص مانند نوشتن سورس کدها باعث خوانایی بهتر، جلوگیری از بروز خطا و حتی شناسایی آسانتر خطاها شود. به علاوه شناسایی کاراکترها و تشخیص تعداد کاراکترهای نوشته شده با این فونت ها به مراتب آسانتر خواهد بود.
البته با توجه به اینکه معمولا این قلم ها ظاهر چندان جذابی ندارند و در متون معمولی باعث میشوند خواندن متن دشوارتر شود استفاده از آنها در کاربردهای عمومی توصیه نمیشود. علاوه بر این فراموش نکنید این قلم ها فضای بیشتری نسبت به فونت های معمولی اشغال میکنند. چرا که در آنها کاراکترهایی مثل I که ذاتا عرض کمتری دارند به همان میزان فضای مورد نیاز برای حرفهای بزرگتر مثل M احتیاج دارند.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک