تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

ریدایرکت کردن نشانی وب URL Redirection

ریدایرکت کردن نشانی وب یا URL Redirection چیست؟

ریدایرکت کردن (تغییر مسیر یا هدایت) نشانی وب (URL Redirection) روشی است که با کمک آن، یک صفحه وب از طریق بیش از یک نشانی قابل دسترس می‌شود. به عبارت بهتر زمانی که کلاینتی (نظیر مرورگر وب) یک نشانی ریدایرکت شده را درخواست می‌دهد، در نهایت صفحه‌ای با یک نشانی متفاوت را دریافت خواهد کرد. URL Redirection با عنوان URL Forwarding نیز شناخته می‌شود.

مهم‌ترین و پرکاربردترین نوع ریدایرکت، انتقال یافته دائمی (Moved Permanently) نام دارد و دارای کد وضعیت اچ تی تی پی 301 می‌باشد. زمانی که قرار است یک سند از نشانی کنونی برای همیشه به یک نشانی جدید منتقل شود از این نوع تغییر مسیر استفاده می‌شود. تمامی ریدایرکت‌ها دارای کد وضعیت HTTP آغازشونده با رقم 3 می‌باشند. قطعه کد زیر که در فایل .htaccess (پشتیبانی شده توسط اغلب وب سرورهای Apache) قابل استفاده است نحوه انجام یک HTTP Redirect از نوع 301 را نمایش می‌دهد. این کد، نشانی /1.html در دامنه مبدأ (برای مثال example.com) را به نشانی http://www.example.org/1.html ریدایرکت می‌کند:

redirect 301 /1.html http://www.example.org/1.html

با قرار دادن قطعه کد فوق در فایل .htaccess (روی فضای میزبانی مربوط به دامنه مبدأ – در اینجا example.com)، اگر کاربری نشانی http://www.example.org/1.html و یا http://www.example.com/1.html را در نوار آدرس مرورگر خود وارد کند در هر دو حالت به نشانی http://www.example.org/1.html هدایت خواهد شد.

برخی از اهداف و دلایل ریدایرکت کردن نشانی های وب

دلایل متفاوتی برای Redirect کردن یک نشانی وب وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • به منظور کوتاه‌سازی نشانی‌های وب (URL Shortening) از ریدایرکت‌هایی با آدرس کوتاهتر استفاده می‌شود که مرورگر را به نشانی اصلی (یا طولانی‌تر) هدایت می‌کنند.
  • پس از تغییر آدرس صفحات یک سایت، جهت هدایت پیوندهای پیشین به آدرس جدید از Redirect استفاده می‌شود. این کار برای حفظ رتبه‌ی یک سایت در موتورهای جستجو و جلوگیری از به وجود آمدن پیوندهای شکسته (که منجربه نمایش خطای 404 می‌شوند) ضروری است.
  • به منظور Redirect نمودن تمام آدرس‌های یک دامنه به دامنه دیگر از نوعی ریدایرکت استفاده می‌شود که به آن هدایت یا تغییر مسیر دامنه (Domain Redirection) می‌گویند. یکی از دلایل اصلی استفاده از این ریدایرکت‌ها تغییر نام دامنه یک سایت می‌باشد. به عنوان مثال، تمام آدرس‌های مربوط به دامنه‌ی example.com را می‌توان به آدرس‌های صفحات example.org یا حتی نام دامنه‌ای متفاوت ریدایرکت نمود، به این ترتیب صفحات یکسانی از طریق دو دامنه‌ی مختلف قابل دسترس خواهند بود. حتی برخی از سازمان‌ها، نام‌های دامنه‌های مشابه را نیز خریداری می‌کنند و با استفاده از ریدایرکت‌ها این امکان را فراهم می‌کنند تا در صورتی که کاربر نشانی سایت را به اشتباه تایپ کرده باشد نیز به دامنه صحیح هدایت شود.
  • به منظور انجام حملاتی نظیر فیشینگ (Phishing).

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *