تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

تسک منیجر Task Manager

تسک منیجر یا Task Manager چیست؟

تسک منیجر (Task Manager) به گونه‌ای از برنامه های نظارت سیستمی گفته می‌شود که پیرامون فرایندها و اپلیکیشن های در حال اجرا و همچنین وضعیت کلی سیستم اطلاعاتی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. Task Manager در زبان فارسی به معنای “مدیریت وظایف” است.

در برخی از تسک منیجرها امکاناتی برای بستن اجباری فرایندها و اپلیکیشن ها و یا تغییر اولویت زمان بندی فرایندها مهیا شده است.

تسک منیجر در ویندوز

در سیستم عامل ویندوز، به صورت پیشفرض برنامه‌ای به نام Task Manager (یا Windows Task Manager) برای مشاهده اطلاعات مربوط به اپلیکیشن ها، فرایندها و مدیریت آن‌ها اختصاص داده شده است. این برنامه دارای تعدادی زبانه مجزاست که هر زبانه برای نمایش اطلاعات خاصی در نظر گرفته شده است.

نحوه اجرای برنامه Task Manager در ویندوز

برای دسترسی به این برنامه در ویندوز XP می‌توانید کلیدهای Ctrl + Alt + Delete را به صورت همزمان فشار دهید. استفاده از این میانبر صفحه کلید در نسخه های جدیدتر ویندوز صفحه‌ای را در اختیارتان قرار می‌دهد که می‌توانید در آن گزینه‌ای برای اجرای Task Manager نیز مشاهده کنید. همچنین می‌توانید از میانبر Ctrl + Shift + Esc برای دسترسی مستقیم به این برنامه کمک بگیرید.

به علاوه کاربر می‌تواند با راست کلیک کردن روی نوار وظیفه (Taskbar) ویندوز و انتخاب گزینه Task Manager این برنامه را اجرا نماید.

بخش های مختلف تسک منیجر

در نسخه‌های مختلف ویندوز، منوها و زبانه‌های موجود در برنامه تسک منیجر و همچنین اطلاعاتی که در هر بخش قابل مشاهده است اندکی با یکدیگر تفاوت دارند. در ویندوزهای 8 و 10 در حالت پیشفرض تسک منیجر تنها به صورت خلاصه اطلاعاتی راجع به اپلیکیشن‌های در حال اجرا را نمایش می‌دهد که با کلیک روی گزینه More details جزئیات بیشتری در اختیار کاربر قرار می‌گیرد.

زبانه Processes (یا فرایندها) اطلاعات مربوط به فرایندها و اپلیکیشن های در حال اجرا همراه با وضعیت آن‌ها، میزان استفاده فرایند از پردازنده، مموری، شبکه و … را نمایش می‌دهد. در صورتی که یک اپلیکیشن یا فرایند قادر به پاسخگویی به دستورات کاربر نباشد (Not Responding) یا به اصطلاح هنگ کرده باشد کاربر می‌تواند با راست کلیک روی فرایند مربوطه در این لیست و انتخاب End Task برای سیستم عامل تقاضای بستن فرایند و آزاد کردن مموری منتسب به آن را ارسال کند. در زبانه Details (یا جزئیات) کاربر می‌تواند علاوه بر مشاهده اطلاعات دقیق‌تر پیرامون فرایندها با راست کلیک کردن روی هر فرایند، میزان اولویت (Priority) و وابستگی آن (Affinity – اینکه فرایند توسط کدام پردازنده قابل اجرا باشد) را تغییر دهد.

در زبانه Performance (یا کارایی) آمار و اطلاعات مربوط به وضعیت سیستم از جمله میزان کلی استفاده از پردازنده مرکزی، مموری، شبکه، پردازنده گرافیکی و دیسک همراه با نمودارهای مربوطه و اطلاعات دیگری نظیر تعداد هسته های پردازنده و حافظه نهان، ظرفیت دیسک، نشانی IP و … نمایش داده می‌شود.

از جمله دیگر زبانه‌هایی که در تسک منیجر ویندوز 8 و 10 دیده می‌شود می‌توان به زبانه‌های App History (تاریخچه اپلیکیشن ها)، Startup (برای مشاهده و مدیریت برنامه هایی که همراه با بالا آمدن ویندوز به طور خودکار اجرا می‌شوند)، Users (حاوی اطلاعات مربوط به فرایندهایی که توسط کاربران لاگین شده در حال اجراست) و Services (حاوی اطلاعات مربوط به سرویس ها) اشاره کرد. در نسخه های قدیمی‌تر ویندوز ممکن است از نظر امکانات و اطلاعات موجود در تسک منیجر تفاوت‌هایی را مشاهده کنید؛ زبانه‌هایی نظیر Applications و Networking از جمله همین تفاوت‌ها هستند که در نسخه‌های جدید، اطلاعات موجود در آن‌ها با سایر زبانه‌ها ادغام شده است.

دلیل اجرا نشدن Task Manager چیست؟

جالب است بدانید برخی از بدافزارها، Task Manager را غیرفعال می‌کنند و یا به محض باز شدن، آن را می‌بندند تا احتمال شناسایی شدنشان توسط کاربر و امکان متوقف کردن آن‌ها کاهش پیدا کند.

تسک منیجر Task Manager
برنامه Task Manager در سیستم عامل ویندوز 10 – زبانه Processes

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *