برجسته سازی نحو یا سینتکس هایلایتینگ Syntax highlighting
برجسته سازی نحو یا Syntax highlighting چیست؟
برجسته سازی نحو یا سینتکس هایلایتینگ (Syntax highlighting) به قابلیتی گفته میشود که با کمک آن بخشهای مختلف متون (به ویژه سورس کدها) با رنگ، فونت و استایل های متفاوت نمایش داده میشود.
ویژگی برجسته سازی نحو توسط اغلب ویرایشگرهای سورس کد متناسب با زبان های برنامه نویسی مختلف پشتیبانی میشود. همچنین در بسیاری از وبسایت ها و محتواهای مرتبط با برنامه نویسی یا راهنماهای آموزشی به منظور متمایز کردن سورس کد از مابقی متن و درک راحتتر کدها توسط خواننده از سینتکس هایلایتینگ استفاده میشود.
در این ویژگی، المان های مختلف از کلمه های کلیدی گرفته تا کامنت ها، نام توابع، متغیرها، مقادیر عددی و رشته ای و … مشابه با نمونه زیر با رنگها و استایل های متنی متفاوتی نمایش داده میشوند.
تطبیق براکت (Bracket matching) نیز که زیرمجموعهای از سینتکس هایلایتینگ به شمار میرود معمولا هنگام قرارگیری کرسر متنی روی یک کاراکتر براکت، کاراکتر هم نوع و متناظر را به صورت ظاهری با آن مطابقت میدهد. این ویژگی به برنامه نویس کمک میکند به آسانی بلاکهای کد یا خطاهای مربوط به درج براکتها را شناسایی کند.
مزیت های سینتکس هایلایتینگ
برجسته سازی نحو بدون تأثیرگذاری روی معنا به خواندن و درک آسانتر سورس کد و تشخیص خطاهای احتمالی ساختاری و نحوی آن توسط انسان کمک میکند. همچنین این ویژگی باعث زیباسازی سورس کد شده و از یکنواختی آن نیز جلوگیری میکند.
برای مثال، برنامه نویس میتواند در یک سورس کد هایلایت شده و طولانی به سرعت کامنت های سورس کد را در میان مابقی بخشهای آن تشخیص داده و در صورت نیاز آنها را نادیده بگیرد یا روی آنها تمرکز کند.
به عنوان مثالی دیگر میتوانید مزیت برجسته سازی نحو برای شناسایی خطاها و اشتباهات را با کمک تصویر زیر مشاهده کنید. در قطعه کد بالایی تصویر از آنجایی که درج ” در انتهای “Hello, World! فراموش شده است مابقی کد تا انتها به عنوان یک رشته در نظر گرفته شده است. تفاوت رنگ آمیزی این بخش از کد در حالت اول با حالت بدون اشکال (قطعه کد پایینی) به فرد برنامه نویس برای رفع اشکال کمک میکند.
گفتنی است در بسیاری از ویرایشگرهای سورس کد، امکان سفارشی سازی رنگ و تغییر استایل اجزای مختلف سورس کد از طریق بخش تنظیمات برای کاربر فراهم میشود.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک