فارمینگ Pharming
فارمینگ یا Pharming چیست؟
فارمینگ (Pharming) نوعی حمله سایبری است که طی آن ترافیک یک وبسایت به وبسایت دیگری منتقل میشود. فارمینگ نیز همانند حملات فیشینگ (Phishing)، کاربر را به یک سایت جعلی سوق میدهد و معمولا برای سرقت هویت آنلاین و به دست آوردن اطلاعات حساسی نظیر نام کاربری و کلمه عبور، اطلاعات کارت اعتباری، نشانی محل سکونت و … مورد استفاده قرار میگیرد. این اصطلاح واژهای هم آوا با Farming (به معنای زراعت) میباشد.
فارمینگ به دو صورت انجام میشود. روش اول با دستکاری فایلی موسوم به hosts که بر روی سیستم قربانی قرار دارد انجام میشود؛ اما در روش دوم از آسیبپذیریهای موجود در DNS Server برای رسیدن به هدف استفاده میشود (این روش به DNS Spoofing یا DNS Cache Poisoning مشهور است).
با توجه به این که نسبت به سرورهای اینترنتی مدیریت ضعیفتری روی امنیت رایانههای خانگی اعمال میشود بسیاری از قربانیان فارمینگ به واسطه دستکاری فایل hosts موجود در رایانه از طریق یک بدافزار در دام این حملات گرفتار میشوند. این فایل شامل نگاشتهایی از hostname به آدرس IP میباشد و با دستکاری آن، درخواست دسترسی کاربر به یک سایت با یک سایت جعلی دیگر که معمولا مشابه با نمونه اصلی است جایگزین میشود. با وارد نمودن اطلاعات مهم نظیر نام کاربری و … در این سایت جعلی، اطلاعات حساس کاربر به دست سودجویان و هکرهای طراح حمله خواهد افتاد.
در روش دوم، DNS Server که مسئول هدایت درخواستهای حجم عظیمی از کاربران است مورد حمله قرار میگیرد و تمامی این درخواستها را به سایت جعلی هدایت میکند. هرچند همانطور که گفته شد این روش نیازمند مهارت بیشتر و عبور از تدابیر امنیتی سرور است اما نتیجه آن از نظر تعداد قربانیان میتواند به شدت فاجعهبار باشد.
معمولا وبسایتهای بانکی و تجارت الکترونیک هدف حملات فارمینگ قرار میگیرند. فردی که این نوع حملات را انجام میدهد Pharmer (فارمر) نامیده میشود.
تفاوتهای فارمینگ و فیشینگ
همانطور که گفته شد یکی از انواع حملات فارمینگ سرورهای DNS را هدف میگیرند. از اینرو در فارمینگ برخلاف فیشینگ الزامی به هدف قرار دادن تک تک قربانیان از روشهایی نظیر ارسال ایمیل برای هدایت کاربر به سایت جعلی وجود ندارد.
در روش فارمینگ، کاربر با وارد کردن یک URL صحیح به سایت تقلبی وارد میشود و در صورتی که سایت جعلی مشابه سایت اصلی طراحی شده باشد احتمال تشخیص جعلی بودن آن برای کاربران عادی بسیار پایین خواهد بود. این در حالی است که کاربر تنها با آگاهی از نشانی صحیح وبسایت هنگام وارد کردن آن در نوار آدرس و اندکی دقت میتواند از حملات فیشینگ در امان بماند. در فیشینگ معمولا برای هدایت کاربر به سایت جعلی، ایمیلی حاوی یک لینک به سایت تقلبی برای کاربر ارسال میشود.
مقابله با فارمینگ
بهترین روش برای جلوگیری از افتادن در دام فارمینگ، توجه کاربران به داشتن ارتباط ایمن (از طریق پروتکل https) و گواهینامه معتبر برای سایتهای حیاتی میباشد. پیش از آنکه اطلاعات حساس خود از جمله رمزهای عبور بانکی و … را در یک فرم اینترنتی وارد نمایید امن بودن ارتباط و معتبر بودن گواهینامه آن را بررسی نمایید.
استفاده از آنتیویروسهایی که بتواند شما را در مقابل دستکاری غیرمجاز فایل hosts محافظت کند نیز یکی از روشهای مفید برای مقابله با فارمینگ به شمار میرود.
برخی از مرورگرهای وب و نرمافزارهای امنیتی قادر هستند جعلی بودن وبسایت را در قالب هشدار به کاربر گوشزد کنند. بنابراین همیشه مرورگر و ابزارهای امنیتی خود را بروز نگه دارید.
فراموش نکنید انتخاب یک فراهمکننده سرویس اینترنت (ISP) مورد اعتماد نیز میتواند برای جلوگیری از DNS Cache Poisoning مفید واقع شود.
زمانی که محتوای صفحه کاملا لود شد به نشانی آن در نوار آدرس توجه کنید. مطمئن شوید این آدرس همان چیزی است که مورد انتظارتان بوده است و به سایتی دیگر (حتی با نشانی اندکی متفاوت) هدایت (ریدایرکت) نشدهاید.