یو اس اس دی Unstructured Supplementary Service Data – USSD
یو اس اس دی یا USSD چیست؟
یو اس اس دی (USSD) کوتاهشده عبارت Unstructured Supplementary Service Data (به معنای داده خدمات تکمیلی بدون ساختار) میباشد و عنوان پروتکلی است که توسط تلفنهای مبتنی بر شبکههای سلولی GSM به منظور ارتباط با سیستمهای رایانهای فراهمکننده سرویس استفاده میشود. از کدهای USSD با عناوینی همچون کدهای سریع (یا Quick Codes)، کدهای ویژگی (یا Feature Codes) و کد دستوری نیز یاد میشود.
کدهای یو اس اس دی دارای حداکثر طول 182 کاراکتر میباشند. این کدها (یا پیامها) با علامت ستاره (*) آغاز میشوند، با تعدادی رقم که نشاندهندهی یک دستور یا داده است ادامه یافته و با علامت Hash یا مربع (#) نیز به پایان میرسند. ارقام تشکیلدهنده یک پیام USSD ممکن است در قالب گروههایی با استفاده از علامت ستاره از یکدیگر جدا شوند. برای اینکه کاربر، آغاز کننده یک ارتباط USSD باشد کافی است کد موردنظر را همانند رویهی متداول شمارهگیری نماید. به عنوان مثال در زمان انتشار این مطلب با شمارهگیری کد *555*1*2# روی سیمکارتهای اعتباری یکی از اپراتورهای ایرانی میتوان میزان باقیماندهی موجودی را مشاهده نمود.
در بسیاری از موارد به منظور تسهیل ارتباط، با شمارهگیری یک کد اصلی، منویی نمایش داده میشود که کاربر میتواند متناسب با خواستهی خود عدد گزینه موردنظر را در پاسخ ارسال نماید.
کاربردهای یو اس اس دی
یکی از رایجترین کاربردهای USSD اطلاع از میزان موجودی باقیمانده در سیمکارتهای اعتباری (یا پیش پرداختی) است. بسیاری از فراهمکنندههای سرویسهای همراه پس از آن که کاربر پیامکی ارسال یا تماسی برقرار میکند با نمایش یک پیام USSD میزان باقیماندهی موجودی و هزینهی آخرین عمل انجام شده را به اطلاع کاربر میرسانند.
افزایش موجودی (شارژ) در طرحهای اعتباری، فعالسازی بستههای مقرون به صرفه برای مکالمه، پیام کوتاه و اینترنت همراه، شرکت در نظرسنجیها، انجام فعالیتهای خیرخواهانه، استفاده از خدمات بانکی و … از جمله کاربردهای رایجی هستند که به مدد یو اس اس دی میسر شده است. برخی اپراتورها از USSD برای ارسال محتواهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، خبرها و حتی مقالات سایتهای مشهور نیز بهره میبرند.
تفاوت USSD و SMS به زبان ساده
USSD در مقایسه با سرویس پیام کوتاه از واکنشگرایی بالاتری برخوردار است. در واقع به هنگام مبادلهی پیامهای یواساسدی نوعی ارتباط آنی (Real Time) در طول یک نشست (Session) به وجود میآید و این ارتباط تا پایان نشست باز میماند. این در حالیست که به هنگام ارسال SMS از روش ارتباطی “ذخیره و ارسال” (Store and forward) استفاده میشود، به این معنا که اطلاعات ارسال شده از طریق SMS ابتدا روی یک سیستم میانی ذخیره میشود و سپس برای مقصد ارسال میگردد.
برخی اوقات USSD و SMS در کنار یکدیگر به کار میروند. برای مثال کاربر یک کد USSD را شمارهگیری میکند و پاسخ اصلی این درخواست پس از پردازش از طریق یک پیام کوتاه برای وی ارسال میشود.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک