تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

بیت کوین Bitcoin

بیت کوین یا Bitcoin چیست؟

بیت کوین (Bitcoin) نوعی ارز رمزنگاری شده دیجیتال است که توسط فرد یا گروهی از افراد ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) در سال 2009 و در قالب نسخه‌ای منبع باز به بهره‌برداری رسید. گفتنی است ارز رمزنگاری شده نوعی دارایی دیجیتال است که از تکنیک های رمزنگاری برای ایمن سازی تراکنش ها، کنترل و تأیید آن ها استفاده می‌کند.

بیت کوین چگونه کار می‌کند؟

بیت کوین نخستین پول دیجیتال غیرمتمرکز به شمار می‌رود به این معنا که تحت نظارت یک بانک یا مدیر مرکزی اداره نمی‌شود. این در حالیست که در دنیای حساب‌های بانکی و پول‌های حقیقی، این بانک‌ها هستند که مسئولیت ثبت و نگه داری موجودی هر فرد و نظارت روی تراکنش ها را برعهده دارند.

روشی که در یک سامانه نامتمرکز مانند بیت کوین برای نظارت روی تراکنش ها مورد استفاده قرار می‌گیرد روشی کاملا متفاوت است. در واقع سامانه پرداخت bitcoin یک سامانه همتا به همتا (Peer to Peer) می‌باشد و تراکنش های مالی آن به شکل مستقیم میان کاربران، بدون نیاز به هرگونه واسطه و با کمک یک نرم افزار انجام می‌شود. به جای اینکه بانک وظیفه مدیریت و تأیید تراکنش ها را برعهده داشته باشد، تمامی این تراکنش ها توسط کاربران تأیید می‌شود و در یک دفتر کل (Ledger) یا پایگاه داده توزیع شده با نام زنجیره بلوکی (بلاک چین یا blockchain) ثبت می‌شود. هر گره (یا کاربر) در این شبکه یک نسخه کپی از زنجیره بلوکی را نزد خود نگه می‌دارد. هر میزان بیت کوینی که میان دو کاربر مبادله می‌شود ابتدا با کمک زنجیره بلوکی توسط کاربران تأیید و سپس به این پایگاه داده افزوده می‌شود. با توجه به اینکه هر تغییر مجدد در بلوک ها، باعث ایجاد ناهماهنگی در زنجیره بلوکی می‌شود در نتیجه دستکاری غیرواقعی آن‌ها توسط یک یا چند نفر تقریبا از نظر منطقی امکان‌پذیر نیست.

بیت کوین ها با انجام عملی به نام استخراج (Mining) به وجود می‌آیند. در این فرایند از قدرت پردازشی سیستم های رایانه ای (واحدهای پردازش مرکزی، واحدهای پردازش گرافیکی و حتی مدارات مجتمع با کاربرد مخصوص یا ASIC) برای تأیید تراکنش ها (از طریق حل یک مسأله پیچیده ریاضی) استفاده می‌شود و صاحبان این سیستم‌ها به عنوان جایزه، بیت کوین های جدید دریافت می‌کنند. خرید بیت کوین از دیگر روش‌های افزایش موجودی در این سیستم به شمار می‌رود.

کاربران می‌توانند bitcoin های خود را با ارزهای دیگر (نظیر دلار یا پول محلی کشور خود) مبادله کنند یا از آن‌ها برای خرید کالا یا خدمات در برخی از فروشگاه‌های آنلاین و حتی فروشگاه‌های فیزیکی که از این پول دیجیتال پشتیبانی می‌کنند (و روز به روز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود) استفاده نمایند. اپلیکیشن های موبایل یا نرم افزارهای رایانه ای bitcoin و سخت افزارهای ویژه‌ای (که همگی به عنوان کیف پول نیز شناخته می‌شوند) مشابه یک حساب بانکی عمل می‌کنند و از طریق آدرس‌های اختصاصی به کاربر اجازه می‌دهند بیت کوین دریافت کنند، آن را نگه داری کنند و یا برای دیگران ارسال نمایند. تفاوت این کیف پول با حساب‌های بانکی در اینست که می‌توانید برای مبادله بیت کوین (همانند ایمیل) با یک آدرس منحصربفرد شناخته شوید بدون اینکه هیچ شناسه یا ردپایی که در دنیای واقعی به شما نسبت داده می‌شود را از خود به جا بگذارید. به عبارت بهتر کاربران می‌توانند به صورت گمنام bitcoin دریافت کنند و برای فرد دیگری که ممکن است حتی هویت حقیقی او را ندانند نیز بیت کوین ارسال کنند.

واحد این ارز دیجیتال، bitcoin می‌باشد و از نماد BTC برای نمایش آن استفاده می‌شود. همچنین از واحدهای کوچکتری نظیر میلی بیت کوین (mBTC معادل یک هزارم bitcoin)، میکرو بیت کوین (µBTC معادل یک میلیونیم bitcoin) و ساتوشی (satoshi معادل یک صدم میکرو بیت کوین) نیز در تراکنش‌ها استفاده می‌شود.

لوگوی بیت کوین bitcoin
لوگوی bitcoin

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *