تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

تصویر خام Raw Image

تصویر خام یا Raw Image چیست؟

تصویر خام (Raw Image) به گونه‌هایی از فرمت‌های تصاویر دیجیتال گفته می‌شود که شامل داده‌های خامِ (با کمترین میزان پردازش) دریافت شده از یک حسگر تصویری (نظیر دوربین دیجیتال و پویشگر تصویر یا اسکنر) است.

به فایل تصاویر خام، نگاتیو دیجیتال نیز گفته می‌شود چرا که این فایل‌ها همانند نگاتیو در عکاسی معمولی تمام اطلاعات لازم برای ایجاد تصویر را در خود نگه می‌دارند اما در عین حال مانند یک تصویر معمولی قابل استفاده نیستند. با توجه به اینکه روی داده‌های حاصل از حسگر تصویر، پردازش خاصی انجام نشده است فایل‌های این نوع تصاویر برای نمایش، چاپ، ویرایش و … آماده نمی‌باشد. بنابراین لازم است برای تبدیل تصویر خام به گونه‌ی قابل نمایش، فرایندی موسوم به “توسعه تصویر خام” روی آن صورت گیرد.

تصویر خام نسبت به فرمت‌های معمول تصاویر دیجیتال (نظیر JPEG) میزان اطلاعات کسب شده بیشتری از سنسورهای تصویری را نگه‌داری می‌کند. محتویات این نوع فایل‌ها معمولا علاوه بر داده‌های تصویر سنسور، شامل فراداده‌های سنسور و فراداده‌های تصویر، نمونه بندانگشتی تصویر و نمونه‌ای کوچک از آن در فرمت JPEG (برای پیش‌نمایش سریع) می‌باشد. فرمت‌های فایل تصاویر خام بسیار متنوع هستند و از مشهورترین پسوندهای فایل تصویر خام می‌توان به crw و arw و dng و srf و dcs و … اشاره نمود.

به طور کلی جهت نمایش یک تصویر لازم است خروجی حسگر تصویری پردازش شود. این پردازش ممکن است در داخل خود دوربین (یا سایر ابزارهای ثبت تصویر) انجام شود و یا توسط یک مبدل فایل تصویر خام صورت بگیرد. در طول چنین فرایندی معمولا اعمالی همچون جایگزینی پیکسل‌های نامناسب، کاهش نویز و متوازن‌سازی نور سفید و … نیز انجام می‌شود. به این ترتیب الزاما تصویر خام دارای کیفیت بصری بالاتر یا زیبایی بیشتر نیست بلکه دارای اطلاعات بیشتری است که در عین حال با امکان اِعمال پردازش‌های مناسب، دست کاربران حرفه‌ای را برای تولید عکس‌های با کیفیت‌تر باز می‌گذارد.

در کنار قابلیت کنترل بالاتر، کیفیت نهایی بسیار بالا و امکان اِعمال الگوریتم‌های مختلف بهسازی روی تصاویر خام، این نوع فایل‌ها دارای معایبی می‌باشند که کاربرد اصلی آن را اساسا برای عکاسان حرفه‌ای قابل توجیه و با اهمیت می‌سازد. به عنوان نمونه، این فایل‌ها دارای حجمی بسیار بالاتر نسبت به تصاویر JPEG متداول می‌باشد. علاوه بر این کاربر به نرم‌افزارهای ویژه‌ای برای باز نمودن این نوع تصاویر نیاز خواهد داشت. معمولا همراه با دوربین‌های دیجیتالی که تصاویر ثبت شده را در این فرمت‌ها ذخیره می‌کنند نرم افزار مخصوصی نیز برای تبدیل فایل‌ها به تصاویر معمولی عرضه می‌شود. البته در برخی سیستم‌عامل‌های رایج امروزی، پشتیبانی از فرمت‌های تصاویر خام امکان ثبت تصاویر و نمایش آن (حتی در برخی گوشی‌های هوشمند اندرویدی و آیفون) را بدون نیاز به نصب نرم‌افزار میسر کرده است.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *