پسوند فایل File Extension
پسوند فایل یا File Extension چیست؟
پسوند فایل (File Extension) یا پسوند نام فایل (Filename Extension) ترکیبی از تعداد محدودی کاراکتر است که در انتهای نام فایل ها ظاهر میشود و نمایانگر گونه محتوای فایل یا کاربرد آن میباشد. این بخش در اغلب سیستمها با یک نقطه از نام فایل جدا میشود و معمولا از تعداد سه یا بیشتر حرف و رقم تشکیل شده است.
به عنوان نمونه، فایل readme.txt دارای پسوند txt میباشد. از این پسوند معمولا برای اسناد متنی ساده (Text Documents) در سیستمعاملهای مختلف استفاده میشود. jpg و png و gif و bmp نیز از جمله رایجترین پسوندهای تصویری به شمار میرود. به عنوان نمونهای دیگر، در سیستم عامل ویندوز فایلهایی با پسوند exe و com و bat برای فایلهای اجرایی به کار میروند.
پسوندها راجع به فایل و مفهوم دادههای موجود در آن اطلاعاتی را فراهم میآورند از اینرو به عنوان یک فراداده (Metadata) در فایلها ذخیره میشوند. گفتنی است با وجود اینکه در برخی از فایل سیستمها، فایل اکستنشن به عنوان یک ویژگی مجزا محسوب میشود اما در برخی دیگر (نظیر آنچه در سیستمهای شبه یونیکس و فایل سیستم VFAT یا NTFS ویندوز مشاهده میشود) پسوند به عنوان بخشی از نام فایل در نظر گرفته میشود و ممکن است یک فایل دارای چند پسوند مختلف در کنار یکدیگر باشد.
معمولا سیستم عاملها بر اساس File Extension، نرم افزاری که قابلیت باز کردن فایل را دارد تشخیص میدهند. ممکن است برای یک نوع فایل، نرم افزارهای متعددی روی یک سیستم عامل وجود داشته باشد. به عنوان مثال برای سیستم عامل ویندوز، به صورت پیشفرض دو نرمافزار Notepad و WordPad و همچنین نرمافزارهای شخص ثالثی از جمله Notepad++ قادر به نمایش و ویرایش فایلهایی با پسوند txt هستند.
مسائل امنیتی مرتبط با عدم نمایش File extension ها در ویندوز
در سیستم عامل ویندوز و نرمافزار مدیریت فایل آن (که در گذشته با عنوان Windows Explorer و در نسخههای جدیدتر با نام File Explorer شناخته میشود) به صورت پیشفرض File extension ها نمایش داده نمیشود. البته با کمک زبانه View (در ویندوز 8 یا 10) و فعال نمودن گزینه File name extensions پسوند فایلها آشکار میشود (در نسخههای قدیمیتر سیستم عامل ویندوز، این کار با کمک منوی Tools و گزینه Folder Options امکانپذیر است).
برخی از بدافزارها (نظیر ILOVEYOU) با استفاده از آیکن های مناسب، خود را در قالب فایلها و اسناد معمولی نرم افزارهای معتبر معرفی میکنند. به این ترتیب کاربر بدون اینکه از اجرایی بودن فایل با خبر باشد با اعتماد کامل بدافزار را اجرا میکند. از همینرو پیشنهاد میکنیم برای شناسایی آسانتر نوع محتوای فایل پیش از اجرا، قابلیت نمایش پسوند فایل را فعال کنید.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک