نوار پیشرفت Progress bar
نوار پیشرفت یا Progress bar چیست؟
نوار پیشرفت (Progress bar) یکی از انواع ویجت ها یا المان های گرافیکی است که برای نمایش میزان پیشرفت یک عمل در رابط های کاربری گرافیکی به کار میرود. این ویجت از جمله ویجتهای نشانگر پیشرفت (Progress indicator) محسوب میشود.
دانلود و انتقال فایل، جستجو میان حجم عظیمی از داده ها، نصب نرم افزار و همچنین اعمالی که معمولا زمانبر هستند و امکان تشخیص میزان پیشرفت آنها وجود دارد گزینههای مناسبی برای استفاده از Progress bar به شمار میروند.
ظاهر و جزئیات نوار پیشرفت
نوار پیشرفت معمولا در قالب یک نوار یا مستطیل باریک ظاهر میشود. در هر لحظه متناسب با میزان پیشرفت عمل در حال انجام، بخشی از این مستطیل با رنگی متفاوت پر میشود. ممکن است این بخش با رنگ آمیزی ساده یا طرحدار (معمولا راه راه) و حتی با نوعی انیمیشن همراه شود. در برخی از موارد افزون بر نمایش گرافیکی، میزان پیشرفت در قالب درصد نیز نمایش داده میشود.
با تکمیل شدن عمل، نوار پیشرفت به طور کامل پر میشود. همزمان ممکن است این اتفاق با پنهان شدن نوار همراه شود. در تصاویر زیر میتوانید نمونههایی از چند Progress bar مختلف را مشاهده کنید.
توجه داشته باشید نشانگرهای پیشرفت مختلفی وجود دارند که به شکل نوار نیستند. تپنده ها (یا آیکن های در حال لود) از جمله این نشانگرها هستند. در گونه متداولی دیگر نیز میزان پیشرفت روی منحنی پیرامون یک دایره نمایش داده میشود.
مزایای Progress bar ها
استفاده از این ویجت ها در وهله اول به کاربر نشان میدهد عملی در حال انجام است. در نتیجه هنگام انجام اعمال زمانبر کاربر تصور نمیکند برنامه یا سیستم دچار مشکل و فریز شده است.
به علاوه کاربر میتواند با نگاهی گذرا به Progress bar از میزان پیشرفت عمل به آسانی باخبر شود. جذابیت این المانها و آگاهی تقریبی از میزان پیشرفت (و میزان باقیمانده) عمل به کاهش ناراحتی و ایجاد احساس مناسب در کاربر هنگام انتظار کمک میکند.
نوار پیشرفت نامشخص
گونه مشابه دیگری از ویجت های گرافیکی موسوم به نوار پیشرفت نامشخص (Indeterminate progress bar) وجود دارد که در آن میزان پیشرفت عمل نمایش داده نمیشود.
در این نوارها معمولا با نمایش نوعی انیمیشن، در حال انجام بودن عمل اطلاعرسانی میشود. موضوعی که نمونه مشابه آن در ویجت تپنده (یا آیکن های لودینگ) نیز قابل مشاهده است. از این نوارها اغلب برای اعمالی استفاده میشود که امکان تشخیص میزان پیشرفت آنها وجود ندارد.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک