جاوااسکریپت JavaScript
جاوااسکریپت یا JavaScript چیست؟
جاوااسکریپت (JavaScript یا به اختصار JS)، یکی از زبانهای برنامهنویسی اسکریپتی و سطح بالاست که در کنار HTML و CSS به عنوان یکی از اصلیترین تکنولوژیهای توسعهی وب به شمار میرود. بسیاری از وبسایتها از جاوا اسکریپت برای برنامهنویسی و تعیین رفتار صفحات وب استفاده میکنند.
JavaScript از جمله زبانهای تفسیری (Interpreted) به شمار میرود و در نتیجه، دستورات آن نیازی به کامپایل شدن ندارد. در اکثر مرورگرهای وب امروزی، از JavaScript به صورت پیشفرض و بدون نیاز به نصب افزونه و بستههای تکمیلی پشتیبانی میشود. جالب است بدانید ریشههای این زبان به مرورگر Netscape باز میگردد.
از نظر فنی کدهای JavaScript را میتوان در داخل بخش <head> یا <body> فایلهای HTML قرار داد. همچنین میتوان کل اسکریپتهای این زبان را داخل یک فایل جداگانه با پسوند js ذخیره نمود و سپس آنها را در اسناد مختلف HTML فراخوانی نمود. به این نوع اسکریپتها، جاوااسکریپت خارجی (یا External) گفته میشود و این امکان را فراهم میآورد که بتوان بدون نیاز به تکرار قطعات کد از آنها برای تمامی صفحات مختلف یک سایت استفاده نمود.
با وجود اینکه بیشترین کاربرد این زبان، افزودن رفتار قابل اجرا در سمت کلاینت (Client-side) به صفحات HTML و ایجاد وبسایتهای پویا میباشد اما امروزه کدهای JavaScript میتوانند در سمت سرور (Server-side) نیز اجرا شوند.
جاوا و جاوااسکریپت
هرچند جاوا و جاوااسکریپت از نظر ساختاری هر دو مشابه زبان برنامه نویسی C و دارای نامهای مشابهی هستند اما چه از نظر کاربرد و چه از نظر ماهیت طراحی تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند. به علاوه Java یک زبان برنامهنویسی کامپایلشده است درحالیکه JavaScript یک زبان اسکریپتی تفسیری است.
کاربردهای جاوااسکریپت
مرتبسازی جداول، واکنش نشان دادن به رویدادها، اعتبارسنجی مقادیر دادهها، تشخیص مرورگر و سیستمعامل کاربر، افزودن محتوا به صفحه بدون بارگیری مجدد آن (با تکنولوژی Ajax)، متحرکسازی المانهای موجود در صفحات وب، پخش موسیقی و ویدیو از جمله کاربردهای رایج JS به شمار میرود که در بسیاری از سایتهای امروزی قابل مشاهده است.