اشتراک گذاری فایل File Sharing
اشتراک گذاری فایل یا File Sharing چیست؟
اشتراک گذاری فایل (File Sharing) به عملی گفته میشود که در اثر آن امکان دسترسی به فایلهای رایانهای از جمله برنامههای رایانهای، تصاویر، موسیقیها، ویدیوها، کتابهای الکترونیک و … برای کاربران فراهم میشود.
ممکن است این دسترسی به صورت خصوصی برای مجموعهای از کاربران یا به صورت عمومی فراهم شود و همچنین برای کاربران مختلف، مجوزهای دسترسی یکسان یا متفاوتی در نظر گرفته شود. برای مثال در یک سیستم اشتراک فایل، میتوان این قابلیت را متصور شد که مالک اصلی فایل، مجوز تغییر و ویرایش گروهی فایلی را برای تعدادی از کاربران صادر نماید و عدهای دیگر از کاربران تنها قادر به مشاهده (یا خواندن) محتوای فایل باشند.
روشهای رایج اشتراک گذاری فایل
اشتراک فایل ممکن است با روشهای مختلفی چه در نحوه نگهداری و چه در نحوه انتقال انجام گیرد. از جمله روشهای سنتی که هنوز هم ممکن است برای تبادل و اشتراک فایل به کار رود استفاده از رسانههای جداشدنی نظیر CD و DVD، فلاپی دیسک ها و کارت های حافظه و یا ارسال فایل از طریق ایمیل است. با این حال معمولا وقتی سخن از اشتراک گذاری فایل به میان میآید منظورمان اشتراک فایل بر بستر یک شبکه است؛ حتی اگر این شبکه، یک شبکه درون سازمانی و یا تنها متشکل از چند رایانه خانگی باشد که در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند.
قابلیت اشتراک فایل، مدتهاست به بخشی جداییناپذیر از سیستم عاملهای مختلف تبدیل شده است. با گسترش اینترنت و وب جهان گستر، اشتراک فایل نیز با رشد بیشتری مواجه شد. مطمئنا شما هم در وبسایتهای مختلف با پیوندهایی روبرو شدهاید که شما را به دانلود یک سند متنی یا فایل نرم افزاری هدایت میکنند. در این شیوه، معمولا صاحبان یک وبسایت یا تولیدکنندگان یک نرم افزار، امکان دریافت فایل را از طریق وبسایت برای عموم کاربران، کاربرانی که حق عضویت سایت را پرداخت کردهاند و یا آن فایل را خریداری نمودهاند فراهم میکنند.
سرویسهای میزبانی و اشتراک فایل ابری علاوه بر اینکه امکان نگه داری فایلهای کاربر و حتی همگامسازی خودکار فایلهای موجود در رایانه و دستگاههای همراه را با فضای ذخیرهسازی ابری کاربر فراهم میآورند به او اجازه میدهند فایلها و دایرکتوری های خود را با دیگر کاربران به منظور مشاهده و حتی مشارکت در تکمیل آنها به اشتراک بگذارد. از محبوبترین این سرویسها میتوان به گوگل درایو (Google Drive)، دراپ باکس (Dropbox)، آمازون درایو (Amazon Drive) و مایکروسافت وان درایو (Microsoft OneDrive) اشاره نمود.
اشتراک فایل همتا به همتا (Peer to Peer File Sharing) نیز یکی دیگر از روشهای محبوب در این حوزه میباشد. این روش همانطور که از نامش برمیآید براساس معماری همتا به همتا شکل گرفته و در آن کاربران میتوانند با کمک نرمافزارهای ویژهای به فایلهایی که روی رایانه سایر کاربران (یا گرههای) موجود در شبکه P2P به اشتراک گذاشته شده است دسترسی داشته باشند. از آنجایی که فایلهای محبوب در این شیوه اشتراک فایل روی تعداد بیشتری از گرهها میزبانی میشود بنابراین پایداری و دسترس پذیری آن برای اشتراک چنین فایلهایی به مراتب بالاتر خواهد بود. بیت تورنت (BitTorrent) یکی از مشهورترین پروتکل های اشتراک فایل همتا به همتا به شمار میرود.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک