خرید آنلاین ایمن و بدون دردسر
این روزها خرید آنلاین یکی از محبوبترین انواع خریدها به شمار میرود. اگر غلو نکنیم شما میتوانید هر چیزی از شیر مرغ گرفته تا جان آدمیزاد را از فروشگاه های آنلاین و پلتفرمهای اینترنتی خریداری کنید. در واقع به لطف اینترنت و فروشگاه های آنلاین، امکان خرید مایحتاج روزانه نظیر روغن و برنج تا خدمات، کالاهای دیجیتال و لوازم خانگی، عروسک و … بدون نیاز به خروج از منزل فراهم شده است. با این حال، رعایت مجموعهای از نکات ایمنی برای داشتن خریدی مطمئن و جلوگیری از افتادن در دام کلاه برداران ضروری به نظر میرسد. در این قسمت از مجموعه آموزشی امنیت آنلاین با این نکات بیشتر آشنا میشوید.
چگونه یک خرید آنلاین ایمن، بدون دردسر و مطمئن داشته باشیم؟
برای داشتن یک خرید آنلاین ایمن، مناسب و بدون دردسر رعایت موارد زیر ضروری است:
از سایت ها و فروشگاه های اینترنتی معتبر خرید کنید
این روزها هرکسی میتواند به سادگی یک فروشگاه آنلاین راه بیندازد و اقدام به فروش کالا یا خدمات خود کند. این کار در مقایسه با برخی روشهای سنتی در حالت ساده با هزینهای اندک یا حتی بدون هزینه قابل انجام است.
اما باید بدانید کلاهبرداری در این حوزه هم تقریبا به همین سادگیهاست. در واقع هرکسی میتواند برای کلاه برداری با کمک یک پیج اینستاگرام یا حتی سایت اینترنتی، خود را یک فروشنده معتبر معرفی کند. هرچند آخر و عاقبت کلاهبرداری روشن است اما اگر در دام این کلاه برداران بیفتید مجبورید برای رسیدن به حقتان، دردسرهای زیادی را متحمل شوید.
بنابراین بهتر است قبل از خرید آنلاین، مطمئن شوید فروشگاه موردنظر معتبر است. این کار را میتوانید با بررسی مجوزها و نمادهای فروشگاه، جستجوی نام شرکت در اینترنت و بررسی سوابق آن انجام دهید. تجربه خرید دوستان و آشنایان از یک فروشگاه آنلاین نیز میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
فروشگاه اینترنتی رسمی در برابر پیج ها و اکانت های شبکه های اجتماعی
نمیخواهیم بگوییم هر فروشندهای که از طریق شبکه های اجتماعی اقدام به عرضه محصولات خود میکند غیر قابل اعتماد است. اما در حالت کلی یک فروشگاه اینترنتی رسمی دارای سایت در مقایسه با یک پیج ساده در یک شبکه اجتماعی قابل اعتمادتر است. به علاوه داشتن درگاه پرداخت معتبر و فعال نه تنها کار را برای شما به عنوان خریدار راحتتر میکند بلکه به نوعی میتواند خیال شما را بابت فعالیت قانونی فروشنده مطمئن کند.
با توجه به این موارد سعی کنید همواره خریدهای اینترنتی خود را از طریق سایت رسمی فروشگاه و درگاه پرداخت آن انجام دهید. در چنین حالتی حتی در صورت بروز مشکل، پیگیری آن آسانتر از زمانی است که وجه خرید را به صورت کارت به کارت یا واریز به حساب بانکی فروشنده پرداخت کردهاید.
خرید ایمن از فروشگاه آنلاین روی کامپیوتر یا گوشی هوشمند شخصی با ارتباط اینترنتی مطمئن
انجام خرید روی کامپیوتر عمومی یک کافی نت یا کتابخانه و یا کامپیوتر یک فرد غیرمطمئن میتواند برای شما دردسرساز شود. این کار ممکن است اطلاعات مهم حساب بانکی شما نظیر رمز دوم ثابت و تاریخ انقضای کارت را در اختیار افراد سودجو قرار دهد.
حتی اگر فرد موردنظر قابل اعتماد است بهتر است به کامپیوتر او اعتماد نکنید. آلودگی دستگاه به جاسوس افزارهای احتمالی میتواند این اطلاعات حساس را برای افراد شرور ارسال کند. موضوعی که ریسک آن روی سیستم های شخصی با آنتی ویروس یا ضد بدافزارهای به روز و مناسب کاهش پیدا میکند.
فراموش نکنید برای داشتن یک خرید و پرداخت وجه بدون دردسر، ارتباط اینترنتی ایمن نیز ضروری است. بهتر است از انجام خرید هنگام اتصال به یک شبکه بی سیم عمومی یا نامطمئن خودداری کنید. این کار هم تا حدودی جلوی سرقت اطلاعات حساس بانکی و هک شدن حساب بانکی شما را خواهد گرفت.
در عین حال خرید با حساب کاربری شخصیتان در یک فروشگاه آنلاین مانع از دردسرهای احتمالی در آینده میشود. به این ترتیب پیگیری سفارش، لغو، تغییر زمان ارسال و … از طریق حساب کاربری خودتان قابل انجام خواهد بود.
دقت به نشانی صفحه پرداخت، پروتکل HTTPS و مبلغ خرید در صفحه پرداخت برای یک خرید آنلاین ایمن
شما برای یک خرید آنلاین ایمن باید از معتبر بودن درگاه پرداخت نیز اطمینان حاصل کنید. برای پرداخت وجه خرید لازم است اطلاعات کارت بانکی خود را در صفحه پرداخت وارد کنید. فراموش نکنید پیش از وارد کردن این اطلاعات به نشانی صفحه پرداخت در نوار آدرس مرورگر دقت کنید. دامنه مربوط به این صفحه برای پرداخت های ریالی میبایست به صورت shaparak.ir باشد. (همانطور که متوجه شدید این دامنه با دامنه سایت فروشگاه اینترنتی متفاوت است).
به علاوه صفحه پرداخت باید از پروتکل HTTPS استفاده کند. در این صفحات، نشانی صفحه با https شروع میشود. در اغلب مرورگرهای امروزی برای چنین صفحاتی، یک آیکن قفل در کنار نوار آدرس نمایش داده میشود. برخی از مرورگرها به نمایش همین قفل اکتفا میکنند و عبارت https را در ابتدای نشانی نمایش نمیدهند. اگر صفحه پرداخت دارای این نماد قفل در نوار آدرس نیست اکیدا از وارد کردن اطلاعات حساس کارت بانکی خودداری کنید.
استفاده از پروتکل ایمن HTTPS در صفحات داخلی فروشگاه های آنلاین و اصولا هر سایت معتبر دیگری نیز رایج است. در صورت عدم استفاده از این پروتکل در صفحات فروشگاه، خطری بابت حساب بانکی شما را تهدید نمیکند اما میتواند نشانهای از عدم اعتبار فروشگاه باشد. در هر حال فراموش نکنید داخل صفحات فروشگاه یا صفحه پرداخت نامعتبر نباید اطلاعات حساس بانکی خود را وارد کنید.
به عنوان آخرین نکته، هنگام پرداخت وجه در صفحه پرداخت مطمئن شوید قیمت درج شده داخل صفحه با مبلغ خریدتان همخوانی داشته باشد. ممکن است در اثر یک اشتباه توسط شما یا فروشگاه، این مبلغ متفاوت باشد.
بررسی نظرات خریداران کالا یا فروشگاه اینترنتی
خرید فیزیکی کالا با لمس و مشاهده آن از نزدیک انجام میشود و تا حدی میتواند خیال شما را در مورد کیفیت و سلامتی کالا مطمئن کند. موضوعی که در یک خرید آنلاین امکانپذیر نیست. با این حال برای داشتن یک خرید آنلاین مطمئن توجه به نظر خریداران میتواند تا حدودی این مشکل را برطرف کند.
نظر خریداران در مورد یک کالای مشخص یا در مورد کل فروشگاه میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر کمک کند. اگر اغلب خریداران از خرید یک کالا ناراضی هستند ممکن است کالای موردنظر از کیفیت مناسب برخوردار نباشد. اگر یک فروشگاه به کلاهبرداری معروف شده است و کالا را به صورت معیوب برای خریدار ارسال میکند یا پاسخگوی مشتریانش نیست بهتر است از خریدتان منصرف شوید.
حتی اگر در یک فروشگاه یا پیج فروشگاهی، هیچ نظری مبنی بر نارضایتی خریداران مشاهده نمیکنید ممکن است به این معنا باشد که مالک فروشگاه از انتشار آنها خودداری کرده یا آنها را حذف کرده است. بستن نظرات در صفحه محصول یا پیج اینستاگرام میتواند شما را به عملکرد فروشنده مشکوک کند. در عوض، پاسخ مناسب به نظرات خریداران ناراضی در کنار نظرات مشتریان راضی یک نشانه مثبت خواهد بود.
بررسی دقیق شرایط خرید، نحوه دریافت کالا و قوانین و مقررات فروشگاه
پیش از خرید آنلاین، شرایط و مقررات فروشگاه موردنظر را با دقت مطالعه کنید. انجام خرید در این فروشگاه ها اغلب به معنای پذیرش این شرایط میباشد. مطابق قانون میبایست شرایط بازگرداندن کالا در صورت عدم رضایت از خرید توسط فروشگاه پیشبینی شده باشد. به علاوه نحوه دریافت کالا، هزینه و همچنین مدت زمان ارسال از جمله نکاتی هستند که باید پیش از خرید اینترنتی به آنها توجه کنید.
نگهداری اطلاعات خرید
پیشنهاد میشود اطلاعات خرید شامل کد رهگیری تراکنش بانکی، شماره سفارش، فهرست کالاها یا خدمات خریداری شده و … را در محل مناسبی یادداشت کنید. البته معمولا این اطلاعات از طریق ایمیل یا پیامک نیز برای شما ارسال میشود. در عین حال میتوانید در فروشگاه های معتبر با مراجعه به بخش پیگیری سفارش ها، جزئیات این اطلاعات را مشاهده کنید.