حالت تاریک Dark mode
حالت تاریک یا Dark mode چیست؟
حالت تاریک (Dark mode) نوعی رنگ بندی (شِمای رنگی) محبوب و پرکاربرد است که در آن متن و المان های واسط کاربری گرافیکی با رنگهای نسبتا روشن روی زمینه تاریک قرار میگیرند. حالت تاریک با عنوان حالت شب (Night mode)، تم تاریک (Dark Theme) و شمای رنگی روشن روی تاریک (Light-on-dark Color Scheme) نیز شناخته میشود.
این تم رنگی در نقطه مقابل حالت معمولی (یا شمای رنگی تاریک روی روشن) قرار میگیرد که در آن متون و المان ها با رنگ تیره روی زمینه روشن (تقریبا سفید) نمایش داده میشوند.
مزایای حالت تاریک
به دلیل تاریکی محیط در شب، وجود زمینه سفید در واسط کاربری یک دستگاه میتواند باعث خستگی چشمها شود؛ در مقابل، استفاده از حالت شب به علت همخوانی بیشتر با نور چنین محیطهایی به کاهش خستگی چشم میانجامد. البته این تنها بهانه برای استفاده از حالت تاریک نیست؛ از دیگر مزایای استفاده از این نوع رنگ بندی میتوان به خوانایی بیشتر متن، کنتراست بالاتر، خستگی و آسیب کمتر به چشمها (فارغ از تاریکی یا روشنایی محیط) و کاهش اختلال در خواب اشاره کرد.
علاوه بر این استفاده از تم تاریک در مورد پنل های OLED به شکل قابل توجهی میتواند به مصرف کمتر انرژی در دستگاه منجر شود چرا که در این پنل ها، پیکسل های کاملا سیاه عملا خاموش هستند.
فراگیری و استفاده از تم تاریک
در سالهای اخیر با گسترش استفاده از دستگاههای همراه و تحقیقات انجام شده پیرامون مزایای Dark mode، بسیاری از توسعه دهندگان شناخته شده به پشتیبانی از این تم در واسط های کاربری خود روی آوردهاند. در حال حاضر برخی از سیستم عامل ها، اپلیکیشن های همراه محبوب، نرم افزارهای دسکتاپ پرکاربرد و حتی برخی از سایت ها هم از تم تاریک پشتیبانی میکنند.


معمولا در واسط های کاربری گرافیکی که از حالت شب پشتیبانی میکنند کاربر میتواند متناسب با نیاز خود، به این حالت سوئیچ کند. با این وجود در برخی از سیستم عامل ها و اپلیکیشن ها، امکان زمان بندی برای سوئیچ خودکار به حالت شب نیز فراهم شده است.
جالب است بدانید با توجه به مزایای گفته شده، برخی از کاربران ترجیح میدهند حتی در محیطهای روشن هم از حالت تاریک استفاده کنند. به همین دلیل در تعدادی از نرم افزارها (نظیر محیط یکپارچه توسعه Microsoft Visual Studio) به صورت پیشفرض از تم های تاریک استفاده میشود.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک