تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

چند نکته برای افزایش طول عمر باتری گوشی هوشمند و لپ تاپ

این روزها بسیاری از دستگاه ها از جمله گوشی های هوشمند، تبلت ها و لپ تاپ ها مجهز به باتری های قابل شارژ هستند. باتری‌هایی که امکان استفاده از دستگاه را بدون نیاز به اتصال مداوم به منبع برق ثابت (مانند پریز برق) فراهم می‌کنند. با توجه به این موضوع، رعایت نکات مربوط به باتری‌ها ضروری محسوب می‌شود. در این مقاله با چند نکته مهم برای شارژ اصولی باتری ها و راهکارهای افزایش طول عمر باتری آشنا می‌شوید.

نکاتی برای افزایش طول عمر باتری و شارژ باتری به صورت اصولی

در ادامه با مهم‌ترین نکات برای شارژ بهینه باتری و اصول افزایش طول عمر باتری آشنا می‌شوید.

1. پیش از خالی شدن کامل باتری، گوشی هوشمند، تبلت یا لپ تاپ را شارژ کنید

پیش از آنکه باتری دستگاه کاملا خالی شود آن را به شارژر متصل کنید. معمولا پیشنهاد می‌شود هنگامی که سطح باتری به حدود 15 تا 20 درصد رسید باتری دستگاه را شارژ کنید. اگر باتری دستگاه دارای شارژ کافی است از شارژ کردن بیهوده آن خودداری کنید. شارژ بی‌دلیل باتری صرفا باعث داغ شدن باتری و کاهش طول عمر آن می‌شود.

البته در حالت‌های ضروری می‌توانید این پیشنهاد را نادیده بگیرید. به عنوان مثال اگر تصور می‌کنید خارج از منزل زمانی طولانی به منبع برق برای شارژ دستگاه خود دسترسی نخواهید داشت می‌توانید دستگاه را بدون توجه به سطح فعلی باتری، شارژ کنید. با این حال مراقب باشید این کار برای شما به یک عادت تبدیل نشود. علاوه بر این می‌توانید برای شارژ اضطراری دستگاه خود از یک پاوربانک همراه کمک بگیرید.

2. پیش از شارژ کامل باتری، دستگاه را از شارژر جدا کنید

پیش از آنکه باتری دستگاه کاملا (100 درصد) شارژ شود آن را از شارژر جدا کنید. پیشنهاد می‌شود هنگامی که سطح باتری به حدود 80 الی 85 درصد رسید عملیات شارژ را متوقف کنید. فراموش نکنید شارژ کامل باتری در سطوح بالاتر باعث استهلاک بیشتر باتری می‌شود و طول عمر آن را کاهش می‌دهد.

به طور مشابه لازم است از متصل ماندن دستگاه به شارژر پس از رسیدن به شارژ کامل خودداری کنید. این کار به شدت روی عملکرد و سلامت باتری تأثیر منفی می‌گذارد.

3. از شارژرهای استاندارد و اصل استفاده کنید

استفاده از شارژرهای نامناسب می‌تواند طول عمر باتری شما را کاهش دهد و احتمال بروز خطراتی مثل انفجار باتری و آسیب به دستگاه را افزایش دهد. سعی کنید از آداپتورهای شارژ اصل، متناسب با برند دستگاه خود (ترجیحا همان شارژر عرضه شده همراه دستگاه) استفاده کنید.

4. دستگاه را تا حد امکان سرد نگه دارید

هرچه دمای دستگاه بالاتر رود دمای باتری نیز افزایش پیدا می‌کند و این به ضرر باتری شماست. داغ شدن بیش از حد دستگاه علاوه بر خود دستگاه به باتری آن نیز آسیب می‌زند و حتی ممکن است خطراتی مانند انفجار باتری را به دنبال داشته باشد.

اگر دستگاه شما بی‌دلیل داغ می‌شود مسبب آن می‌تواند فعالیت نامناسب یک اپلیکیشن یا وجود یک بدافزار روی دستگاه شما باشد. پیشنهاد می‌شود در صورت نیاز هرچه سریعتر با مراجعه به مراکز معتبر، مشکل گرمای بیش از حد دستگاه را برطرف کنید.

5. از ویژگی‌های پرمصرف دستگاه تا حد امکان استفاده نکنید

اتصال دائم یک گوشی هوشمند به اینترنت همراه و استفاده از دستگاه به صورت هات اسپات برای اشتراک اینترنت می‌تواند به شکل قابل توجهی مصرف باتری را افزایش دهد. این کار باعث افزایش دمای باتری و کاهش طول عمر آن می‌شود.

در سمت مقابل، رعایت موارد زیر می‌تواند مصرف باتری دستگاه را کاهش دهد (به این ترتیب نیاز به شارژ مجدد دستگاه کاهش می‌یابد و کاهش تعداد دفعات شارژ باتری نیز به افزایش طول عمر آن کمک می‌کند):

  • فعال‌سازی حالت ذخیره باتری (Battery saver) یا بهینه سازی باتری (Battery optimization)
  • کاهش نور صفحه یا قرار دادن دستگاه در حالت روشنایی خودکار صفحه نمایش
  • تنظیم ویژگی خاموش شدن خودکار صفحه نمایش روی زمان مناسب (مانند 1 دقیقه پس از عدم استفاده)
  • غیرفعال‌سازی بلوتوث، سرویس لوکیشن، وای‌فای و … در صورت عدم استفاده از آن‌ها
  • غیرفعال‌سازی ویبره دستگاه برای مواردی مانند دکمه‌های صفحه کلید یا نوتیفیکیشن‌ها
  • خاموش کردن کامل دستگاه هنگام عدم استفاده از آن یا قرار دادن دستگاه در حالت هواپیما (برای مثال هنگام شب)

6. شارژ باتری هنگام خاموشی دستگاه

در صورتی که به دستگاه نیاز ندارید توصیه می‌شود هنگام شارژ باتری، دستگاه را خاموش کنید. انجام این کار باعث می‌شود باتری دستگاه به شکل بهینه‌تر، آسان‌تر و سریع‌تر شارژ شود و در عین حال از داغ شدن بیش از حد آن جلوگیری می‌کند.

7. استفاده سنگین از دستگاه هنگام شارژ ممنوع!

شارژ گوشی هوشمند و موبایل به خودی خود باعث افزایش دمای دستگاه می‌شود. به خصوص در سطوح بالای شارژ. استفاده از دستگاه برای وبگردی و تماشای ویدئوی با کیفیت بالا یا انجام بازی های حرفه‌ای می‌تواند به داغ شدن بیشتر دستگاه منجر شود. بنابراین تا حد امکان سعی کنید از دستگاه خود هنگام شارژ به شکل سنگین استفاده نکنید.

8. دستگاه را هنگام شارژ تنها نگذارید

تا حد امکان هنگامی که گوشی هوشمند، تبلت یا لپ تاپ شما در حال شارژ است از تنها گذاشتن آن خودداری کنید. شارژ بیش از حد، داغ شدن بیش از اندازه باتری و خطرات مرتبط با آن از دلایل این پیشنهاد است.

9. از قرار دادن دستگاه در محیط گرم خودداری کنید

تا به حال گوشی هوشمند خود را کنار شارژر آن که به پریز برق بالای رادیاتور متصل شده است رها کرده‌اید؟ قرار گرفتن دستگاه زیر نور خورشید داخل خودرو یا قرار گرفتن آن در مجاورت وسایل گرمایشی می‌تواند باعث گرم شدن بیش از اندازه باتری و در نتیجه کاهش طول عمر و افزایش احتمال انفجار باتری شود. بنابراین لازم است از قرار دادن دستگاه در محل‌های گرم خودداری کنید.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *