تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

حالت ایمن Safe mode

حالت ایمن یا Safe mode چیست؟

حالت ایمن (سیف مد یا Safe mode) به حالتی در سیستم عامل های رایانه ای گفته می‌شود که به منظور شناسایی مشکلات سیستم و رفع آن‌ها به کار می‌رود.

در بسیاری از سیستم عامل های امروزی از جمله ویندوز، مک او اس، توزیع های لینوکس نظیر Ubuntu و حتی اندروید، حالت ایمن وجود دارد (در مک او اس، این حالت تحت عنوان بوت ایمن یا Safe Boot شناخته می‌شود). هرچند Safe mode و قابلیت‌های آن در سیستم عامل‌های مختلف، تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند اما معمولا در این حالت، تا جایی که ممکن است تنها بخش‌ها و سرویس های سیستمی اصلی اجرا می‌شوند و حتی بسیاری از ابزارها (به جز ابزارهای ضروری نظیر صفحه کلید) نیز غیرفعال می‌شوند.

در حالت ایمن می‌توان بسیاری از مشکلات موجود در سیستم عامل را رفع کرد. به عنوان مثال در ویندوز ممکن است نصب یک نرم افزار یا درایور ناسازگار باعث شود سیستم عامل به صورت نرمال قابل اجرا نباشد؛ در چنین شرایطی می‌توان با اجرای سیستم عامل در حالت ایمن، نرم افزار یا درایوری که باعث ایجاد اختلال شده است را از سیستم حذف نمود. همچنین از حالت ایمن برای حذف بدافزارها نیز استفاده می‌شود چرا که ممکن است بدافزار نیز همانند بسیاری از سرویس ها در حالت ایمن اجرا نشود و به این ترتیب حذف آن آسانتر خواهد بود.

گفتنی است در برخی برنامه های کاربردی نیز حالت ایمن وجود دارد و در صورتی که امکان اجرای برنامه در حالت عادی وجود نداشته باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال مرورگرهای وب نظیر فایرفاکس و کروم دارای حالتی هستند که در آن تمامی افزونه‌ها غیرفعال می‌شوند.

حالت ایمن در سیستم عامل ویندوز

در سیستم عامل ویندوز علاوه بر Safe mode معمولی دو آپشن دیگر نیز درنظر گرفته شده است. گزینه Safe Mode with Networking که مشابه Safe Mode معمولی است با این تفاوت که در این گونه مشخص، درایورهای شبکه و سرویس‌هایی که برای دسترسی به اینترنت یا سایر شبکه‌های رایانه‌ای مورد نیاز هستند نیز اجرا می‌شود. گزینه دیگری که به Safe Mode with Command Prompt موسوم است به جای اجرای محیط دسکتاپ، به کاربر اجازه می‌دهد با کمک خط فرمان برای رفع مشکل موردنظر اقدام کند.

در مورد نسخه های قدیمی ویندوز (پیش از ویندوز 8) کاربر می‌توانست با فشار دادن کلید F8 هنگام بوت شدن سیستم عامل، به حالت Safe mode وارد شود. اما از آنجایی که فرایند بوت در ویندوزهای 8 و 10 سریعتر صورت می‌گیرد غالبا امکان ورود به این حالت با روش‌های گذشته وجود ندارد. در عوض کاربر می‌تواند در صفحه لاگین (و همچنین صفحه یا منوی Start) با پایین نگه داشتن کلید Shift روی نماد Power کلیک کرده و گزینه Restart را انتخاب نماید تا ویندوز پس از بوت شدن در حالت ایمن اجرا شود. البته در صورتی که امکان دسترسی نرمال به ویندوز برای انجام این کار وجود نداشته باشد کاربر می‌تواند از صفحه‌ای موسوم به ریکاوری (Recovery) که در چنین موقعیتی نمایش داده می‌شود برای ورود به سیف مد استفاده کند.

حالت ایمن Safe mode
صفحه Startup Settings پیش از ورود به ویندوز 10. کاربر می‌تواند با فشار دادن یکی از کلیدهای F4 تا F6 وارد Safe mode شود.
حالت ایمن Safe mode
نمایی از Safe mode در ویندوز 10 – به عبارت Safe Mode در چهارگوشته دسکتاپ توجه کنید.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *