تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

کلیدهای چسبنده Sticky keys

کلیدهای چسبنده یا Sticky keys چیست؟

کلیدهای چسبنده یا استیکی کیز (Sticky keys) نام یک ویژگی در حوزه دسترس پذیری (Accessibility) است که باعث می‌شود کلیدهای تغییر دهنده پس از فشرده و رها شدن تا زمان فشردن کلیدهای معمولی در حالت فعال باقی بمانند.

به عبارت بهتر ویژگی کلیدهای چسبنده به کاربر اجازه می‌دهد در میانبرهای صفحه کلید به جای فشردن همزمان چند کلید، آن‌ها را به صورت تک تک و پشت سر هم فشار دهد. به این ترتیب کاربر می‌تواند به جای پایین نگه‌داشتن کلیدهای تغییردهنده آن‌ها را به شکل جداگانه فشار داده و رها کند.

ویژگی Sticky keys در اغلب سیستم‌عامل‌های رایج (از جمله ویندوز و مک او اس) با همین نام مشاهده می‌شود. معمولا این ویژگی به آسانی از طریق بخش تنظیمات سیستم عامل قابل فعال یا غیر فعال کردن است.

کلیدهای چسبنده و میانبرهای صفحه کلید

در روش معمولی برای فشردن میانبرهای چند کلیدی لازم است ابتدا کلیدهای تغییر دهنده مانند Ctrl, Alt, Shift یا Win پایین نگه داشته شود. این درحالیست که هنگام فعال بودن Sticky keys زمانی که کلید تغییر دهنده فشرده و رها می‌شود همچنان تا زمان فشردن کلید معمولی در حالت فعال باقی می‌ماند.

برای مثال همانطور که می‌دانید در سیستم عامل ویندوز میانبر Ctrl+Shift+Esc برای اجرای Task Manager به کار می‌رود. در حالت عادی برای فشردن این میانبر می‌بایست ابتدا کلیدهای Ctrl و Shift را پایین نگه داشته سپس کلید Esc را فشار داده و در پایان کلیدها را رها کنید. اما در صورتی که ویژگی استیکی کیز فعال شده باشد می‌توانید ابتدا کلید Ctrl را فشار دهید و رها کنید. سپس کلید Shift را فشار دهید و رها کنید. در پایان هم کافیست به سادگی کلید Esc را فشار دهید و رها کنید تا تسک منیجر اجرا شود. فشردن کلید پایانی (که یک کلید معمولی است) همزمان کلیدهای تغییر دهنده را از حالت فعال خارج می‌کند.

ویژگی کلیدهای چسبنده یا استیکی کیز Sticky keys
ویژگی کلیدهای چسبنده باعث می‌شود کلیدهای تغییر دهنده پس از فشرده و رها شدن در حالت فعال باقی بمانند.

مزایای استیکی کیز

فعالسازی ویژگی استیکی کیز در مواردی استفاده از میانبرهای صفحه کلید را برای کاربران آسان‌تر می‌کند. به ویژه در مورد کاربرانی که دچار مشکلات فیزیکی هستند یا فشردن همزمان چند کلید برایشان دشوار است.

از سوی دیگر پایین نگه داشتن همزمان کلیدهای تغییر دهنده و استفاده مکرر از میانبرهای صفحه کلید به شیوه عادی می‌تواند فشار بیشتری را در دراز مدت روی دست و انگشتان کاربر اعمال کند. این فشار معمولا با فعال کردن ویژگی کلیدهای چسبنده کاهش پیدا می‌کند.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکی‌پدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *