تقسیم صفحه یا اسپلیت اسکرین Split screen
تقسیم صفحه یا اسپلیت اسکرین Split screen چیست؟
اسپلیت اسکرین (Split screen) یا تقسیم صفحه در حوزه رایانش و کامپیوتر روشی برای نمایش محتویات روی صفحه از طریق تقسیم صفحه به چند ناحیه کنار یکدیگر میباشد.
در اسپلیت اسکرین تمام یا قسمتی از صفحه به چند بخش تقسیم میشود. معمولا این تقسیم به صورت افقی، عمودی یا افقی و عمودی انجام میشود. رایجترین این تقسیمها شامل تقسیم صفحه به دو ناحیه کنار هم (تقسیم عمودی صفحه)، دو ناحیه روی هم (تقسیم افقی صفحه – یک بخش بالای بخش دیگر) و چهار ناحیه میباشد.
در حالت پیشفرض معمولا هنگام تقسیم صفحه، هر بخش فضایی یکسان را اشغال میکند. با این حال در بسیاری از موارد کاربر میتواند بسته به نیاز خود با کمک مکانیزمهای فراهم شده سهم بیشتری را به یک یا چند بخش اختصاص دهد.
کاربردهای اسپلیت اسکرین
استفاده از تکنیک تقسیم صفحه امکان مشاهده همزمان محتواهای مختلف یا تعامل آسانتر با برنامه ها و اپلیکیشن های گوناگون را فراهم میکند. به عنوان مثال کاربر میتواند با کمک اسپلیت اسکرین، دو یا چند برنامه مختلف را در کنار هم قرار داده و در عین حالیکه وضعیت و محتوای تمام آنها قابل مشاهده است فعالیت خود را در برنامه موردنظر ادامه دهد. در چنین حالتی تعامل با هرکدام از برنامه ها ضمن نمایان باقیماندن برنامه های دیگر امکانپذیر خواهد بود.
پشتیبانی از تقسیم صفحه در نرم افزارهای مدیریت پنجره و نرم افزارهای کاربردی رایج
بسیاری از نرم افزارهای مدیریت پنجره از جمله نمونه مورد استفاده در سیستم عامل ویندوز از قابلیت تقسیم صفحه برای نمایش پنجره ها در کنار یکدیگر پشتیبانی میکنند.
علاوه بر این بسیاری از واژه پردازها، ویرایشگرهای متن و سورس کد و حتی ترمینال ها نیز به صورت داخلی از قابلیت تقسیم صفحه یا محیط نرم افزار برخوردار هستند. به عنوان مثال در واژه پرداز Microsoft Word کاربر میتواند با تقسیم صفحه، دو بخش مختلف از یک سند را به طور همزمان مشاهده کند. به این ترتیب امکان ویرایش و جابجایی محتوای سند از بخشی به بخش دیگر تسهیل میشود.
ویرایشگرهای متن و سورس کد حرفهای از جمله Notepad++ و Visual Studio Code نیز امکان تقسیم محیط نرم افزار را در اختیار کاربر قرار میدهند. با کمک این ویژگی حین کار روی یک پروژه کدنویسی، امکان ویرایش یک فایل سورس کد با در نظر گرفتن کد موجود در فایلهای دیگر فراهم میشود.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک