تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

کش موتور جستجو Search engine cache

کش موتور جستجو یا Search engine cache چیست؟

کش موتور جستجو (Search engine cache) به گونه‌ای از کش ها گفته می‌شود که توسط خزنده های وب از روی صفحات وب ایجاد و نگه داری می‌شود.

در واقع خزنده های وب همچنان که میان صفحات سایت های مختلف به منظور ایندکس کردن آن‌ها می‌خزند عموما یک نسخه از آن‌ها را نیز ذخیره می‌کنند. کش موتور جستجو همین نسخه کپی یا ذخیره شده است.

اغلب موتورهای جستجوی امروزی از جمله آنچه توسط گوگل (Google)، بینگ (Bing)، یاندکس (Yandex)، یاهو (Yahoo) و بایدو (Baidu) ارائه می‌شود امکان مشاهده نسخه های کش شده صفحات وب را برای کاربران خود فراهم می‌کنند.

کش موتور جستجو Search engine cache
بسیاری از موتورهای جستجو به کاربر اجازه مشاهده نسخه های Cache شده خود را می‌دهند.
کش موتور جستجو - نمایی از لینک Cached برای یک نتیجه در موتور جستجوی گوگل
نمایی از لینک Cached برای یک نتیجه در موتور جستجوی گوگل. با کلیک روی فلش کوچک کنار نشانی وب و انتخاب گزینه Cached می‌توانید نسخه کش شده صفحه را مشاهده کنید.

استفاده از کش موتور جستجو در چه مواقعی برای کاربر مفید است؟

موقعیت‌های مختلفی وجود دارد که استفاده از کش موتورهای جستجو می‌تواند برای کاربر راهگشا باشد. از جمله این موارد می‌توان به

  • از دسترس خارج شدن یا دان شدن سرور سایت
  • پایان یافتن فعالیت سایت
  • کندی سرور وبسایت در پاسخگویی به درخواست کاربر
  • سیاست های مختلف مالکین وبسایت در مسدودسازی جغرافیایی صفحات برای کاربران برخی مناطق یا کشورها
  • مسدود کردن دسترسی به محتوای برخی صفحات توسط فراهم کننده سرویس اینترنت در سمت کاربر
  • لزوم دسترسی به محتوای پیشین یک صفحه وب تغییر یافته

و … اشاره کرد. همانطور که مشاهده می‌کنید رایج‌ترین دلایل برای استفاده از نسخه‌های کش به مواردی مربوط می‌شود که دسترسی به صفحه اصلی دشوار یا غیرممکن است.

محدودیت های مرتبط با Search engine cache

با وجود مزایای مختلف، Search engine cache ها معمولا با محدودیت‌هایی هم روبرو هستند.

به عنوان مثال الزاما تمام صفحه های وب از طریق کش موتورهای جستجو قابل دسترس نیستند. ممکن است یک موتور جستجو برخی از صفحات را به احترام خواسته صاحبین سایت در قالب کش ذخیره نکند. به طور مشابه این امکان وجود دارد که برخی از صفحات حتی ایندکس هم نشود. چنین درخواست‌هایی معمولا از طریق فایلی موسوم به robots.txt یا تگ های متا انجام می‌شود. به عنوان مثال تگ متای زیر به موتور جستجو اعلام می‌کند مایل نیستید نسخه کش شده‌ای برای این صفحه در نتایج جستجو نمایش داده شود.

<meta name="robots" content="noarchive">

علاوه بر این ممکن است برخی صفحات هم به دلایل مختلف دیگر توسط یک موتور جستجو ایندکس نشود. بالتبع کش مربوط به این صفحات نیز مانند موارد فوق توسط موتور جستجو در نتایج نمایش داده نخواهد شد.

توجه داشته باشید معمولا نسخه کش شده‌ای که توسط کاربر قابل مشاهده است متعلق به آخرین زمانی است که خزنده وب از صفحه بازدید کرده است. بنابراین ممکن است محتوای صفحه اصلی در این فاصله تغییر کرده باشد و با نسخه کش شده یکسان نباشد.

از طرف دیگر وجود محدودیت رایج برای دسترسی کاربر به جدیدترین نسخه Cache شده توسط موتور جستجو معمولا امکان مشاهده محتواهای پیشین و تغییرات صفحه های وب را از بین می‌برد. علاوه بر این در صورتی که یک صفحه یا سایت برای مدتی طولانی از دسترس خارج شده باشد ممکن است نسخه کش شده آن نیز قابل مشاهده نباشد.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *