تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

ترس افزار Scareware

ترس افزار یا Scareware چیست؟

ترس افزار (Scareware) نوعی بدافزار رایانه ای است که معمولا با کمک روش‌های مختلف تلاش می‌کند در میان قربانیان خود نوعی نگرانی یا ترس ناشی از وجود یک تهدید رایانه ای ایجاد نماید. این بدافزارها در بسیاری از موارد کاربر را به خرید یک نرم افزار امنیتی جعلی برای مقابله با این تهدید تشویق می‌کنند. البته این اصطلاح در حالت کلی برای هرنوع نرم افزاری که به دنبال ایجاد هراس و نگرانی در کاربر باشد به کار می‌رود.

معمولا در مورد ترس افزارها هیچ خبری از یک عامل خرابکار واقعی نیست. نرم افزار امنیتی پیشنهاد شده هم (هرچند در قالب یک برنامه کاملا مفید به کاربر معرفی می‌شود) در اغلب موارد کار خاصی انجام نمی‌دهد و یا ممکن است خودش یک بدافزار باشد.

روش‌های مختلفی برای گسترش ترس افزارها مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان نمونه، برخی از وبسایت ها با نمایش پنجره های پاپ آپ یا بنرهایی با ظاهر هشداردهنده، متنی را به کاربر نمایش می‌دهند که محتوای آن چیزی مشابه “Your computer is infected with harmful spyware …” (به معنای “رایانه شما به یک جاسوس افزار مضر آلوده شده است…”) می‌باشد و او را به حذف فوری بدافزار با استفاده از ابزاری که به او پیشنهاد می‌دهد تشویق می‌کند. معمولا این صفحات وب به شکلی طراحی می‌شوند که یک کاربر ساده لوح تصور می‌کند پیام از طرف سیستم عامل نمایش داده شده است.

ترس افزار Scareware
نمونه ای از هشدارهای جعلی در قالب ترس افزار

برخی دیگر از این بدافزارها با تغییر تصویر بک گراند یا ایجاد اعلان‌هایی جعلی در بخش نوتیفیکیشن سیستم عامل، پیام‌هایی مبنی بر آلوده شدن سیستم به یک جاسوس افزار (یا نرم افزار مخرب) را نمایش می‌دهند و کاربر را به نصب نرم افزاری برای پاکسازی سیستم ترغیب می‌کنند. برخی از آن‌ها پا را فراتر گذاشته و برای رسیدن به اهداف خود تلاش می‌کنند کاربر را به حذف نرم افزارهای امنیتی نظیر آنتی ویروس و دیوار آتش متقاعد کنند.

نمونه‌ای دیگر از ترس افزارها نیز با نمایش تصاویر، اصوات یا ویدیوهایی تنها به ایجاد رعب و وحشت در قربانی خود اکتفا می‌کنند و حتی به دنبال کسب درآمد از طریق فروش یک نرم افزار بدون کاربرد هم نیستند. به عنوان مثال ممکن است یک ترس افزار پس از فعال شدن روی سیستم قربانی، پیامی با این مضمون را به کاربر نمایش دهد: “آیا مایل به حذف تمام اطلاعات خود هستید؟” و کاربر را با یک شمارنده معکوس و دو دکمه که هردو دارای برچسب OK هستند تنها بگذارد! هرچند در چنین موقعیتی، نگرانی تمام وجود کاربر را فرامی‌گیرد اما احتمالا اگر شانس بیاورد و تنها با یک ترس افزار سرگرم کننده سر و کار داشته باشد روی هرکدام از این دو دکمه کلیک کند هیچ اتفاق خاصی برای فایل‌هایش نخواهد افتاد!

نمونه‌ای دیگر از ترس افزارهای جذاب را می‌توانید در کمپین تبلیغاتی که در سال 1997 برای بازی ویدیویی Virus: The Game شکل گرفت مشاهده کنید. در این کمپین پس از اجرا شدن ترس افزار، چنین وانمود می‌شد که دایرکتوری Windows در حال حذف شدن است، زمانی که این عملیات به پایان می‌رسید پیامی با این محتوا به کاربر نمایش داده می‌شد: “خدا را شکر این فقط یک بازی است!” و در انتها نیز صفحه‌ای برای خرید بازی نمایش داده می‌شد بدون اینکه هیچ خطری رایانه کاربر را تهدید کند.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *