رایانه رومیزی Desktop Computer
رایانه رومیزی یا Desktop Computer چیست؟
رایانه رومیزی یا دسکتاپ (Desktop Computer)، نوعی رایانه شخصی (یا PC) است که به تناسب اندازه جهت استفاده در مکانی ثابت (معمولا روی یک میز) طراحی شده است. در رایجترین مدل، این نوع از رایانهها شامل یک کیس رایانهای (یا Computer Case شامل یک منبع تغذیه، مادربرد، پردازنده، حافظه اصلی، فضای ذخیرهسازی نظیر هارددیسک یا درایو حالت جامد، درایو دیسکهای نوری و در مدلهای قدیمیتر درایو فلاپی دیسک و …)، ماوس، صفحه کلید و نمایشگر میباشند. چاپگر و پویشگر تصاویر نیز از جمله ابزارهای رایج دیگری است که در کنار رایانههای رومیزی قابل مشاهده است.
کیسهای رایانهای معمولا به صورت افقی یا عمودی در زیر یا کنار نمایشگر یا میز رایانه قرار میگیرند. در نوع دیگری از رایانههای رومیزی که به رایانههای شخصی مجتمع (یا All in One PC به اختصار AIO) موسوم هستند خبری از یک جعبه مجزا نیست و در واقع اجزای داخلی کیس با نمایشگر رایانه ترکیب شده است. این نوع از رایانههای رومیزی که در برخی نمونههای امروزی مجهز به صفحه نمایشهای لمسی نیز میباشد فضای کمتری نسبت به مدل معمولی اشغال کرده و به علاوه در آنها از شلوغی کابلهای متعدد نیز خبری نیست.
اولین رایانه رومیزی (ماشین حساب قابل برنامه ریزی) که به صورت تجاری در اواسط دهه 1960 وارد بازار شد Programma 101 نام داشت. در دهه 1980 با ظهور رایانههای IBM PC و پس از آن Apple Macintosh استفاده از رایانههای رومیزی رواج بیشتری پیدا کرد و به گونهی غالب رایانههای شخصی تبدیل شد. اما به مرور زمان در اواسط دهه 2000 میلادی، رایانههای رومیزی با کاهش اقبال مردم جایگاه خود را به لپتاپهای قابل حمل دادند.
تفاوت رایانههای رومیزی و لپ تاپها
معمولا رایانههای دسکتاپ نسبت به لپتاپها از قابلیت توسعه و آپگرید (ارتقا) بالاتری برخوردارند. به عبارت بهتر وجود شیارهای توسعه بیشتر، فضای بیشتر برای خنک کنندههای قویتر، امکان استفاده از چند هارددیسک در کنار یکدیگر و حتی قیمت پایینتر از جمله مزیتهایی است که در رایانههای رومیزی نسبت به لپتاپها بیشتر قابل مشاهده است. با اینحال غالبا در انواع All in One همانند لپ تاپها دسترسی به اجزای داخلی به منظور آپگرید کردن قطعات رایانه چندان میسر نیست.
در مقابل، لپتاپها نسبت به رایانههای دسکتاپ به سبب اندازه کوچکتر از قابلیت حمل بالاتر و وزن کمتری برخورداری هستند. به علاوه لپتاپها با دارا بودن باتری داخلی، بدون نیاز به یک منبع تغذیه بدون وقفه (UPS) گران قیمت، امکان استفاده از رایانه را در مکانها و مواقعی که دسترسی به خطوط برق وجود ندارد میسر کردهاند.


پیوندهای پیشنهادی تک دیک