خطای 404 Not Found
خطای 404 Not Found چیست؟
خطای 404 Not Found یا به اختصار خطای 404 یک کد وضعیت استاندارد HTTP است که نشان میدهد برقراری ارتباط با سرور موفقیتآمیز بوده است اما سرور نمیتواند منبع یا صفحه وب درخواست شده را پیدا کند. این خطا با عنوان “صفحه پیدا نشد” (Page Not Found) نیز شناخته میشود.
از نظر فنی وجود رقم 4 در ابتدای این کد وضعیت نمایانگر آنست که با یک خطای سمت کلاینت روبرو هستیم چرا که در واقع کلاینت (برای مثال مرورگر کاربر) منبعی را درخواست کرده که سرور قادر به پیدا کردن آن نیست. اغلب هنگام بروز این خطا، صفحهای موسوم به 404 Not Found به کاربر نمایش داده میشود. این صفحه در سادهترین حالت حاوی پیامی است که بروز خطا را به اطلاع کاربر میرساند.
در اغلب وبسایت ها، یک صفحه سفارشی برای خطای 404 ایجاد میشود. در این صفحه علاوه بر پیام خطا، معمولا فرمی برای جستجو و پیوندهایی به بخشهای اصلی سایت (نظیر صفحه خانه، صفحه فروش کالا و …) تعبیه میشود که کاربر را به قسمتهای مفید هدایت میکند. برخی طراحان نیز از تصاویر و انیمیشنهای خندهدار در این صفحه استفاده میکنند تا به این ترتیب حس نامطلوب کاربر از مشاهده این صفحه را تا حدی به شادی تبدیل کنند!

دلیل بروز خطای 404
در بسیاری از مواقع، این خطا ناشی از وجود پیوندهای شکسته شده (Broken) در صفحات سایت است. پیوندهای شکسته شده یا مرده معمولا در اثر حذف صفحات یا تغییر نشانی آنها ایجاد میشوند. البته این خطا ممکن است به دلایل دیگری نظیر تایپ اشتباه نشانی صفحه در مرورگر و یا اشتباه هنگام ایجاد یک پیوند در صفحات سایت به وجود بیاید.
اگر با چنین خطایی روبرو شدید چه کاری از دست شما ساخته است؟
طبیعتا بسیاری از مواردی که باعث به وجود آمدن این خطا میشود خارج از کنترل کاربر هستند. در عین حال موقعیتهایی هم وجود دارد که ممکن است خود شما به عنوان کاربر یا درخواست کننده یک صفحه باعث ایجاد این خطا شوید. بنابراین اگر نشانی صفحه را به صورت دستی در نوار آدرس مرورگرتان وارد کردهاید ابتدا مطمئن شوید حین تایپ کردن نشانی اشتباهی رخ نداده است.
در مرحله دوم پیشنهاد میکنیم صفحه را تازه سازی (Refresh) کنید. اگر باز هم خطا به قوت خود باقی مانده است حافظه نهان یا کش (Cache) مرورگرتان را پاک کنید. در قدم بعدی سعی کنید از امکانات جستجوی سایت یا پیوندهایی که در این صفحه فراهم شده برای پیدا کردن محتوایی که دنبالش بودید کمک بگیرید. اگر صفحه مورد نظرتان را پیدا نکردید میتوانید صاحبان سایت را از وجود این خطا مطلع کنید و نشانی صفحهای که به این خطا منجر شده است را به آنها اطلاع دهید.
خطای 404 و اثرات منفی آن
فراموش نکنید خطاهای 404 به خصوص در حالتی که ناشی از پیوندهای مرده هستند نه تنها برای کاربران آزاردهندهاند و باعث زده شدن آنها از سایت شما میشوند بلکه حجم زیاد آنها روی اعتبار و رتبه سایت در موتورهای جستجو نیز تأثیر منفی میگذارد.
وجود میزان قابل توجهی از این خطاها در یک سایت نشان میدهند صاحبان سایت اهمیت کافی برای نگه داری و بروزرسانی محتوای سایت قائل نیستند. این خطا به حدی ناراحت کننده است که اغلب کاربران با مشاهده آن بلافاصله با کلیک روی دکمه back به صفحه قبلی برمیگردند و یا زبانه مرورگر را میبندند. ممکن است این کاربران حتی به خودشان زحمت ندهند مابقی صفحات سایت را مشاهده کنند.
با توجه به این اثرات منفی، صاحبان سایتها تلاش میکنند با ابزارهای مختلف این نوع خطا را ردگیری کرده و از بروز مجدد آن جلوگیری کنند.
راه های مقابله و برطرف کردن خطا
اگر خطای 404 به دلیل تغییر نشانی صفحهای داخلی رخ داده باشد معمولا با ریدایرکت کردن نشانی وب از به وجود آمدن آن جلوگیری میشود. این اتفاق به خصوص هنگام تغییر ساختار نشانی صفحات سایت به صورت گسترده رخ میدهد.
به عنوان نمونه فرض کنید صاحب سایتی فرضی به نشانی http://example.com هستید و با مراجعه به نشانی http://example.com/contact صفحهای حاوی اطلاعات تماستان نمایش داده میشود. اگر نشانی این صفحه را به http://example.com/contact_us تغییر دهید تمام صفحاتی که دارای لینکی با نشانی اول بودهاند به خطای Not Found ختم خواهند شد. ممکن است تعداد این صفحات انگشت شمار باشد و تصمیم بگیرید تمام پیوندها به این صفحه را بروزرسانی کنید. در چنین شرایطی هرچند به نظر میرسد مشکل را حل کردهاید اما همچنان کاربرانی که از طریق لینک این صفحه در سایت های دیگر وارد سایت شما میشوند باز هم با همین خطا روبرو خواهند شد. موضوعی که به راحتی با ایجاد یک ریدایرکت دائمی از نشانی اول به نشانی دوم برطرف میشود.
در برخی سایتها نیز تلاش میشود هنگام بروز این خطا با کمک الگوریتم هایی صفحهای از سایت نمایش داده شود که به نشانی یا محتوای درخواستی کاربر نزدیکتر است.
گفتنی است توصیه میشود پیوندهای خارجی سایت (پیوندهایی در سایت شما که به صفحاتی از سایت های دیگر اشاره میکنند) نیز برای بروز این خطا مورد بررسی قرار بگیرند. در چنین مواردی با توجه به اینکه شما کنترلی روی سایت مقصد ندارید میتوانید لینک مورد نظر را از صفحات سایت خود حذف نمایید یا با نشانی صفحهای دیگر جایگزین کنید.
خطای Soft 404 چیست؟
در برخی موارد به هنگام درخواست منبعی که پیدا نشده است کاربر با یک صفحه حاوی پیام خطای Not Found اما با کد وضعیت 200 (پاسخ موفقیت آمیز) روبرو میشود. به این نوع خطا، خطای 404 نرم یا Soft 404 گفته میشود.
در چنین حالتی به شکل نادرست یا فریبکارانه اعلام میشود درخواست موردنظر با موفقیت پاسخ داده شده است. به همین دلیل ممکن است صفحات این خطا به عنوان یک صفحه معمولی توسط موتورهای جستجو ایندکس شود و در لیست نتایج جستجوها ظاهر شود. علاوه بر این چنین سیاستی میتواند شناسایی و ردگیری خطای 404 و پیوندهای شکسته را دشوار کند.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک
وبسایت شما فوق العادست.ممنون