اسپم ایمیلی، هرزنامه Email Spam
اسپم ایمیلی یا Email Spam چیست؟
اسپم ایمیلی یا هرزنامه (Email Spam) به ایمیل های ناخواستهای گفته میشود که در حجمی انبوه برای دریافت کنندگان ارسال میشود. به این ایمیلها، Junk Email نیز گفته میشود.
هرزنامهها ممکن است حاوی بدافزارهایی باشند که معمولا در قالب اسکریپت یا فایلهای ضمیمه همراه با ایمیل برای فرد قربانی ارسال میشود و کاربر با دانلود و اجرای فایل ضمیمه شده، رایانهی خود را به بدافزار دریافتی آلوده میکند. برخی دیگر از هرزنامهها کاربر را از طریق یک لینک به وبسایتی جعلی میبرند و فضا را برای کلاه برداریهای فیشینگ مهیا میکنند. از اینرو توصیه میشود اکیدا از باز کردن و کلیک روی پیوندهای موجود در هرزنامهها خودداری کنید.
ممکن است ارسال هرزنامه با هدف دیگری نظیر تبلیغات تجاری نیز صورت بگیرد. البته دقت داشته باشید در صورتی که این ایمیلها ناخواسته باشند اسپم به شمار میروند. در صورتی که این نامهها با اجازهی خودتان (مثل ثبت نام در خبرنامهی یک سایت) برایتان ارسال شده باشد معمولا گزینهای به نام Unsubscribe در انتهای آن مشاهده میکنید که با کلیک روی آن از ارسال کننده میخواهید از این پس ایمیلی را برایتان ارسال نکند.
اسپمرها برای ارسال پیامهای خود باید ابتدا لیستی از ایمیلهای دریافت کنندگان را تهیه نمایند. معمولا این لیست از طریق کاوش اطلاعات عضویت کاربران در وبسایتها، بررسی صفحات وب جهت واکشی آدرسهای ایمیل، چت رومها، گروههای خبری و ویروسهایی که دفترچه تماس کاربر را چک میکنند جمعآوری میشود. به تمام موارد گفته شده این موضوع را نیز اضافه کنید که صاحبان سایت ها هم ممکن است اطلاعات شخصیتان را بدون اینکه به شما اطلاع دهند همراه با آدرس ایمیل تان بفروشند و یا به دلیل ضعفهای امنیتی، این نشانیها به دست هکرها بیفتد.
برای کاهش مزاحمت اسپمها از روشهای مختلفی تحت عنوان روشهای ضد اسپم (Anti-Spam) استفاده میشود. فیلتر کردن ایمیلها بر اساس محتوا، لیست حفرهی سیاه DNS، تشخیص هویت ارسال کننده، تشخیص الگوهای اسپم و … از جمله روشهایی است که برای تعیین هرزنامهها به کار میرود.
معمولا اجرای بسیاری از روشهای ضد اسپم توسط سرویس دهندههای ایمیل صورت میگیرد اما کاربران هم میتوانند با رعایت اصول مختلف از شر هرزنامهها در امان بمانند. عدم ارائه آدرس ایمیلهای مهمتان هنگام درج کامنت در سایتهای مختلف از جمله این نکات به شمار میرود. شما میتوانید تعدادی ایمیل رایگان در سرویس دهندههای مختلف ایجاد کنید و هرکدام را برای مقاصد مجزایی به کار ببرید. برای مثال یک ایمیل کاری، یک ایمیل برای ارتباط با دوستان تان، یک ایمیل برای ثبت نام در سایتهای مهم و یک ایمیل هم برای درج کامنت. استفاده از سرویسهای ایمیل موقتی (Temporary Email) یا یک بار مصرف (Disposable Email) نظیر Guerrilla Mail و Temp Mail نیز معمولا برای مواقعی که به یک نشانی ایمیل موقت نیاز دارید (مثل هنگام ثبت نام در یک سایت جهت بررسی خدمات آن) میتواند برای شما مفید واقع شود. این سرویسها برای مدت کوتاهی (معمولا چند ساعت) یک نشانی ایمیل موقت در اختیارتان قرار میدهند (بدون اینکه لازم باشد فرایند طولانی ثبت نام در یک سرویس ایمیل دائمی را پشت سر بگذارید) و به این ترتیب نیاز نیست آدرس ایمیلهای اصلیتان را در هر سایتی وارد کنید.
گفتنی است ایمیل هایی که به صورت سیستماتیک به عنوان اسپم شناخته میشوند معمولا در فولدری به نام Spam یا Bulk mail قرار داده میشود تا صندوق ورودی کاربر را اشغال نکرده و برای او مزاحمتی ایجاد نکنند.
پیوندهای پیشنهادی تک دیک