تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

واسط برنامه نویسی کاربردی Application Programming Interface – API

واسط برنامه نویسی کاربردی یا Application Programming Interface – API چیست؟

واسط برنامه نویسی کاربردی (Application Programming Interface به اختصار API) مجموعه‌ای از ابزارها و توابع است که برای ایجاد ارتباط میان اجزای مختلف نرم‌افزاری به کار می‌رود. به عبارت ساده‌تر، API ها نحوه تعامل نرم افزارها با یکدیگر را مشخص می‌کنند و با کمک آن‌ها می‌توان اپلیکیشن هایی ایجاد کرد که به ویژگی‌های سیستم عامل، نرم افزار یا سرویسی دیگر دسترسی داشته باشند.

واسط های برنامه نویسی کاربردی به توسعه دهنده ها این امکان را می‌دهند که از فناوری‌ها و قابلیت‌های مختلف موجود در محصولات نرم افزاری دیگر در ساخت نرم افزارهای جدید بهره ببرند. این واسط‌ها معمولا زمانی مناسب تلقی می‌شوند که تنها آنچه مورد نیاز توسعه دهنده است را (به طور کامل) در اختیار او قرار دهند و جزئیات پیچیده پیاده سازی را از دید او پنهان کنند.

برخی از API ها تنها برای استفاده داخلی در یک سازمان یا در سطح شرکا و همکاران منتشر می‌شوند و برخی دیگر نیز به صورت عمومی و رایگان یا با پرداخت هزینه در اختیار تمامی توسعه دهندگان قرار می‌گیرد. انتشار عمومی API ها باعث می‌شود توسعه دهندگان شخص ثالث بتوانند اپلیکیشن‌هایی مبتنی بر محصول نرم افزاری مربوطه تولید کنند و به این ترتیب محبوبیت محصول نیز افزایش پیدا کند. برنامه نویسان می‌توانند براساس مستندات ارائه شده توسط منتشرکننده API، با قابلیت‌ها و نحوه به کارگیری آن‌ها بیشتر آشنا شوند.

نمونه‌هایی از API ها

امروزه برای مقاصد مختلفی از API ها استفاده می‌شود. به عنوان مثال، Google Maps API یک واسط برنامه نویسی کاربردی وب (Web API) است که به توسعه دهنده ها اجازه می‌دهد محتوای سرویس نقشه گوگل را در صفحات وب به کار ببرند. بد نیست بدانید بسیاری از اپلیکیشن ها (نظیر اپلیکیشن‌های نمایش وضعیت آب و هوا یا خرید بلیط هواپیما و …) که برای دریافت داده های مورد نیاز خود نیازمند اتصال به یک سرور هستند از API ها بهره می‌برند.

Windows API نیز نمونه رایج دیگری از واسط های برنامه نویسی کاربردی است که امکانات مختلفی از قبیل دسترسی به فایل سیستم و ریجیستری تا ایجاد کنترل‌های واسط کاربری گرافیکی (نظیر جعبه متن، نوار ابزار و …)، دسترسی به قابلیت‌های شبکه در سیستم عامل و … را برای توسعه دهندگان نرم افزارها فراهم می‌آورد.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

2 thoughts on “واسط برنامه نویسی کاربردی Application Programming Interface – API

  • رامندی

    سلام
    از مطالب مفید وبسایت استفاده کردم و سپاسگزارم.

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام. ممنون از نظرتون. مایه خرسندی ماست.

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *