تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

تاچ پد Touchpad

تاچ پد یا Touchpad چیست؟

تاچ پد (Touchpad) نوعی ابزار اشاره‌گر است که مجهز به یک حسگر (یا سطح) لمسی می‌باشد. حرکت و مکان انگشتان کاربر روی این سطح به مکانی نسبی تبدیل می‌شود که به نحوی مشابه با یک ماوس برای تعامل با دستگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. ترک پد (یا Trackpad) نیز نام دیگری است که گهگاه به عنوان جایگزینی برای Touchpad به کار می‌رود.

معمولا در سیستم‌ها و مکان‌هایی که فضای کافی برای قرارگیری ماوس وجود ندارد و به خصوص روی لپ‌تاپ‌ها استفاده از تاچ پد رواج بیشتری دارد (معمولا در ناحیه پایین صفحه کلید). تاچ پدها علاوه بر انواع رایج به شکل بی‌سیم نیز تولید می‌شوند و مشابه با صفحه‌نمایش‌های لمسی معمولا در دو قالب خازنی و مقاومتی عمل می‌کنند.

درکاربرد رایج، حرکت و کشیدن انگشت روی تاچ پد مشابه ماوس به حرکت مکان نما روی نمایشگر تبدیل می‌شود. کلیدهای معادل با کلید راست و چپ ماوس نیز معمولا در پایین سطح لمسی قرار می‌گیرند. علاوه بر این، ضربه زدن روی Touchpad نیز معمولا به عنوان کلیک معمولی تفسیر می‌شود، هم‌چنین زدن یک ضربه، برداشتن انگشت و زدن ضربه دوم بدون برداشتن انگشت از روی صفحه لمسی و سپس حرکت دادن انگشت می‌تواند رفتار دراگ را عملی کند.

درایورها و سخت افزار تاچ پدهای متداول می‌توانند قابلیت لمس چندانگشتی (اغلب دو یا سه انگشت) برای انجام امور خاصی را فراهم کنند. به عنوان مثال معمولا ضربه زدن دو انگشتی روی سطح لمسی در واقع معادل با فشرده شدن کلید میانی ماوس می‌باشد و یا با کشیدن دو انگشت روی سطح تاچ پد، عمل اسکرول (در دو محور افقی و عمودی) قابل انجام است.

در برخی از تاچ پدها نواحی خاصی در سطح لمسی در نظر گرفته می‌شود که دارای قابلیت‌های ویژه و فراتری نسبت به یک ماوس معمولی می‌باشند. برای مثال، کشیدن انگشت روی لبه‌های  این سطح (معمولا لبه سمت راست و هم‌چنین لبه پایینی) می‌تواند نقش چرخ اسکرول را به طور موثرتری ایفا کند یا ضربه زدن در نقاط خاصی مثل گوشه‌ها می‌تواند عمل معینی نظیر اجرای یک نرم افزار را به همراه داشته باشد.

کاربرد تاچ پد در لپ تاپ‌ها تقریبا از دهه نود میلادی رواج یافت. البته امروزه استفاده از این دستگاه‌های اشاره‌گر به عنوان یک دستگاه جانبی در رایانه‌های رومیزی نیز با رواج کمتری قابل مشاهده است. امکان چرخش، بزرگ‌نمایی (Zoom in) و کوچک‌نمایی (Zoom out) تصاویر از دیگر قابلیت‌هایی است که به مدد درایور برخی از ترک پدها و همچنین نرم افزار مورد استفاده می‌تواند کاربردی کاملا مفید و ویژه برای کاربر داشته باشد.

تاچ پد Touchpad
نمونه‌ای از یک تاچ پد در بخش پایینی صفحه کلید یک لپ تاپ

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *