تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

حالت خواب Sleep mode

حالت خواب یا Sleep mode چیست؟

حالت خواب (Sleep mode) به حالتی گفته می‌شود که طی آن یک دستگاه الکترونیکی در حالتی کم‌مصرف قرار می‌گیرد و در عین حال به سرعت قابل بازگشت به حالت قابل استفاده می‌باشد. امروزه بسیاری از دستگاه‌ها نظیر رایانه‌ها، تلویزیون‌ها، پخش‌کننده‌های لوح فشرده و … از چنین حالتی پشتیبانی می‌کنند.

معمولا در اغلب دستگاه ها هنگامی که حالت Sleep فعال می شود یک چراغ LED به حالت چشمک‌زن یا قرمز رنگ درمی‌آید تا کاربر به اشتباه تصور نکند دستگاه به طور کامل خاموش شده است. در چنین حالتی فرد می‌تواند بدون اینکه برای ریبوت شدن دستگاه مدتی طولانی انتظار بکشد با سرعت بیشتری آن را به حالت فعال درآورد. در برخی موارد از عناوینی نظیر Stand by (آماده به کار) و Suspend (معلق) نیز به عنوان واژه‎های مترادف Sleep استفاده می‌شود.

حالت Sleep در رایانه

درمورد رایانه‌ها کاربر با کمک امکانات تعبیه شده در سیستم عامل می‌تواند این حالت را فعال کند. معمولا هنگامی که رایانه در حالت خواب قرار می‌گیرد کاربر می‌تواند با فشار دادن کلید Power رایانه آن را به حالت قابل استفاده بازگرداند به طوری که وضعیت پیشین سیستم عامل به طور کامل حفظ می‌شود.

زمانی که فرمان فعال‌سازی حالت Sleep دریافت می‌شود وضعیت سیستم در RAM رایانه نگه‌داری می‌شود و در عین حال تمامی فعالیت‌های غیرضروری رایانه غیرفعال می‌شود، به این ترتیب میزان مصرف انرژی توسط سیستم به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد. البته دقت داشته باشید میزان مصرف انرژی در این حالت به صفر نمی‌رسد چرا که RAM یک حافظه فرار بوده و برای نگه‌داری داده‌ها نیازمند جریان الکتریسیته می‌باشد. در صورتی که به طور ناخواسته جریان الکتریسیته قطع شود (نظیر قطعی برق یا اتمام باتری لپ تاپ) محتوای رم و به طبع آن وضعیت سیستم و اطلاعات ذخیره نشده از دست خواهد رفت.

معمولا در سیستم‌عامل‌های مختلف، قابلیتی برای کاهش مصرف انرژی وجود دارد که در صورت عدم استفاده از رایانه برای مدتی معین، به صورت خودکار رایانه را در حالت Sleep قرار می‌دهد. افزون بر این تنظیمات پیشفرض سیستمی در لپ تاپ‌ها به صورتی درنظر گرفته می‌شود که هنگام استفاده از باتری، همزمان با بسته شدن نمایشگر این حالت فعال شود. البته کاربر می‌تواند با مراجعه به بخش تنظیمات سیستم عامل این وضعیت را متناسب با خواست خود تغییر دهد.

گفتنی است نماد این حالت، هلال ماه می‌باشد که روی بسیاری از صفحه کلیدهای استاندارد نیز قابل مشاهده است و برای مشخص نمودن کلید میانبر مربوط به این حالت مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مواقعی که کاربر قصد دارد برای مدتی طولانی (برای مثال چندین ساعت) از رایانه‌ی خود استفاده نکند توصیه می‌شود به جای اینکه آن را در حالت Sleep رها کند، از جایگزین‌هایی نظیر هایبرنیشن استفاده کند که امکان خاموشی کامل رایانه در کنار حفظ وضعیت سیستم را فراهم می‌کند.

حالت خواب sleep mode
نماد حالت خواب یا Sleep

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

4 thoughts on “حالت خواب Sleep mode

  • حسین

    سلام
    ممکنه کامپیوتر بعد از زمان زیادی که sleep بوده به طور خودکار روشن بشه؟ یکم ترسناکه ولی کامپیوتر من خود به خود نصف شب روشن شد ://

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام؛ بله امکان پذیر هست. اصلا هم جای ترس و نگرانی نیست :) ممکن هست یک نرم افزار، عمل زمان بندی شده ای رو برای اون ساعت درنظر گرفته باشه حتی ممکنه Network Adapter تون کامپیوتر رو به اشتباه یا در اثر یه مشکل روشن کرده باشه که لازمه در Device Manager ویندوز برید داخل بخش Properties اون Network Adapter بعد برید داخل زبانه Power Management اگر گزینه Allow this device to wake the computer تیک خورده بود تیک ش رو بردارید. بیشتر از این جا برای توضیحات نبود ولی امیدوارم مشکل تون حل بشه.

      پاسخ دادن
  • Matin

    سلام اگه موقع دانلود باشه کامپیوتر در حالت sleep بزارم دانلود قطع میشه؟
    اگه کتاب بدید ممنون میشم ??

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام؛ بله در حالت خواب هیچ دانلودی انجام نمیشه. اگر فایل موردنظر و نرم افزار مدیریت دانلودتون قابلیت ادامه دانلود رو داشته باشه احتمال داره بعد از بیرون اومدن از حالت sleep بتونید دانلود رو ادامه بدین درغیراینصورت مجبور می شید از ابتدا فایل رو دانلود کنید.

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *