تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

سریف و سنزسریف Serif و Sans-serif

سریف (Serif) و سنزسریف (Sans-serif) چیست؟

سریف (Serif) در واقع به خطوط کوچک یا زائده‌هایی گفته می‌شود که در نقاط پایانی یک حرف، رقم یا نماد افزوده می‌شود. صورت‌های نوشتاری (فونت هایی) که دارای این خطوط کوچک در اجزای نوشتاری خود هستند را فونت‌های سریف می‌نامند.

در مقابل، فونت‌های سنزسریف (Sans-serif) به فونت‌هایی گفته می‌شود که دارای این زوائد نیستند (واژه sans به معنای “بدونِ …” می‌باشد و از زبان فرانسوی گرفته شده است).

به عنوان مثال، در تصویر زیر می‌توانید یک فونت سریف را در کنار یک فونت سنزسریف مشاهده کنید. در فونت سریف، خطوط زائده‌ای (یا همان serif ها) با رنگ قرمز نشان داده‌اند.

سریف و سنزسریف serif و sans-serif
تفاوت فونت های serif و sans-serif

کاربرد serif و sans-serif

با اینکه سریف‌ها بیشتر جنبه‌ی تزئینی دارند اما بسیاری معتقدند در متون چاپی استفاده از این نوع فونت‌ها می‌تواند باعث خوانایی بهتر متن شود. اما در واقع باید پذیرفت این قانون در مورد همه‌ی فونت‌ها صدق نمی‌کند و الزاما تمام فونت‌های سریف در چاپ خواناتر از فونت‌های سنزسریف نیستند.

با اینحال معمولا خطوط تزئینی serif (همانطور که در فونت‌هایی نظیر Times New Roman و Georgia دیده می‌شود) به مغز در شناسایی سریع‌تر کاراکترهای چاپ شده و درنتیجه خوانایی متن کمک می‌کنند. از اینرو معمولا از این نوع فونت‌ها در بدنه‌ی متون چاپ شده استفاده می‌شود و اغلب برای هدینگ‌ها، فونت‌های sans-serif ترجیح داده می‌شوند. در مقابل، برای وبسایت‌ها و متونی که روی صفحات مانیتور نمایش داده می‌شود معمولا از فونت‌های sans-serif نظیر Arial و Verdana استفاده می‌شود.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

11 thoughts on “سریف و سنزسریف Serif و Sans-serif

  • Maryam

    سلام
    حروف بدون سریف لاتین به کدام فونت فارسی شباهت داره؟؟

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام دقیقا مطمئن نیستم منظور از سریف در حروف فارسی چی باشه و اساسا آیا چنین مفهومی برای حروف فارسی هم قابل تعریف هست یا خیر.

      پاسخ دادن
  • sam

    من برای داخل کارت دعوت نوزاد میخوام یه متن فارسی بنویسم
    بنظرتون چه فونتی مناسب هست؟

    پاسخ دادن
    • امیر

      فونت های فانتزی و کودکانه زیادی برای زبان فارسی هستند که به سلیقه خودتون می تونید ازشون استفاده کنید. مثل فونت نگار، کارامل و مروارید

      پاسخ دادن
  • علی

    بسیار خوب و مفید بود
    موفق باشید

    پاسخ دادن
  • عبدی

    سلام فونت دیپلمات رو از کجا میتونم دریافت کنم؟

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام دوست گرامی. با یک جستجوی ساده در گوگل

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *