تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

باگ Bug

باگ یا Bug چیست؟

باگ (Bug)، در دنیای رایانه به بروز خطا، اشتباه یا نقص در یک برنامه‌ی رایانه‌ای یا سیستم سخت افزاری مربوط می‌شود که منجر به بروز نتایج یا رفتاری از سیستم می‌شود که انتظار آن نمی‌رود.

هرچند باگ‌های سخت افزاری نیز از اهمیت بالایی برخوردارند اما تعدد نرم‌افزارها و سازندگان آن‌ها می‌تواند اهمیت باگ‌های نرم افزاری را بیش از موارد سخت افزاری زیر ذره‌بین کاربران قرار دهد. اکثر باگ‌های نرم‌افزاری ناشی از خطاهایی است که طراحان و توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها در سورس کد آن مرتکب شده‌اند و یا ناشی از خطاهای مرتبط با سیستم عامل یا سایر اجزای مورد استفاده توسط آن نرم‌افزار است. ممکن است این باگ‌ها باعث مشکلات کوچکی مثل عدم واکنش صحیح یک دکمه هنگام کلیک کاربر شود یا حتی باعث شود یک سند ذخیره نشده به خاطر بروز اشکال در نرم افزار از دست برود یا در مواردی منجر به کرش (توقف در عملکرد صحیح) کل سیستم شود. برخی دیگر از باگ‌ها که به باگ‌های امنیتی مشهورند می‌توانند موجبات دسترسی هکرها به سیستم و کنترل از راه دور آن را فراهم نمایند.

باگ‌های نرم افزاری می‌توانند دارای انواع مختلفی نظیر منطقی، محاسباتی، ساختاری، کارایی و … باشند. برخی از باگ‌های منطقی نظیر مواردی که ناشی از اشتباهات تایپی در نام متغیرها و توابع می‌باشد به وسیله قواعدی که در زبان‌های برنامه نویسی امروزی حاکم است کاهش فراوانی داشته است. هم‌چنین روش‌های توسعه و مهندسی نرم افزار، امکانات متعدد درنظر گرفته شده در زبان‌های برنامه‌نویسی و ابزارهای تحلیل کد نیز می‌توانند به کاهش Bug ها کمک کنند. تست و اشکال زدایی نرم افزار نیز از جمله مهم‌ترین بخش‌های فرایند تولید یک نرم افزار به شمار می‌روند که می‌توانند در انتشار نرم افزارهای مناسب نقش مهمی را ایفا کنند.

اگر نرم افزاری دارای باگ‌های متعدد و یا بحرانی باشد آن نرم افزار را اصطلاحا buggy می‌نامند. ایجاد نرم‌افزارهای بدون باگ تقریبا کار بسیار دشواری است. به همین دلیل حتی بزرگ‌ترین شرکت‌های نرم‌افزاری مدتی پس از انتشار نسخه‌ای از نرم افزار خود ممکن است با ارائه‌ی بروزرسانی‌ها و نسخه‌های جدید یا انتشار پچ (نسخه تعمیری – Patch)، درصدد رفع باگ‌ها برآیند.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *