تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

سازگاری رو به عقب Backward Compatibility

سازگاری رو به عقب یا Backward Compatibility چیست؟

سازگاری رو به عقب (Backward Compatibility) یا سازگاری رو به پایین (Downward Compatibility) عنوان خاصیتی در یک سیستم، محصول یا فناوری است که امکان کار کردن و تعامل با نسخه‌های قدیمی‌تر (یا استفاده از واسط ها، ورودی ها و داده هایی که برای این نسخه‌ها طراحی شده است) را فراهم می‌کند.

به عنوان مثال نرم افزار واژه پردازی که قادر است اسناد ذخیره شده توسط نسخه های پیشین خود را باز کند و آن‌ها را ویرایش کند یک نرم افزار سازگار رو به عقب (Backward Compatible) به شمار می‌رود. به عنوان نمونه‌ای دیگر، کنسول بازی PlayStation 2 قادر به اجرای بازی های ساخته شده برای کنسول PlayStation می‌باشد و همین‌طور مدل‌های ابتدایی کنسول Wii از شرکت نینتندو با بازی ها و اغلب لوازم جانبی کنسول قدیمی‌تر GameCube از همین شرکت سازگار است.

سازگاری رو به عقب Backward Compatibility
سازگاری کنسول Wii با گیم پد کنسول قدیمی‌تر GameCube

ویژگی مرتبط دیگری موسوم به سازگاری رو به جلو (Forward Compatibility) یا رو به بالا (Upward Compatibility) نیز وجود دارد که تقریبا معادل با همین اصطلاح اما از سوی دیگر است. به عبارت بهتر، در طراحی محصولاتی که قرار است از سازگاری رو به جلو برخوردار باشند سعی می‌شود با در نظر گرفتن تمهیداتی، امکان سازگاری آن‌ها با محصولات و سیستم های آینده فراهم شود.

مزایا و معایب

محصولات و سیستم های سازگار رو به عقب نه تنها شانس موفقیت بالاتری در جذب مشتری جدید خواهند داشت بلکه می‌توانند مشتریان فعلی محصول قدیمی را به سمت استفاده از محصول جدید تشویق کنند.

به عنوان مثال در واژه پردازی که از این ویژگی برخوردار است کاربر با علم به اینکه پس از مهاجرت به نسخه جدید مشکلی در مشاهده یا ویرایش اسناد فعلی خود نخواهد داشت با رغبت بیشتری به استفاده از نسخه جدید روی می‌آورد. این در حالیست که در نبود چنین قابلیتی، کاربر مجبور خواهد بود کار خود را از صفر شروع کند، یا به نسخه قبلی برگردد و یا برای تطبیق دادن سند فعلی خود با نسخه جدید نرم افزار، فرایندی اضافی (نظیر تبدیل فرمت قبلی به فرمت جدید) را طی کند.

با اینحال نباید هزینه حفظ سازگاری رو به عقب را نیز نادیده گرفت. وجود کدهای اضافی برای پشتیبانی از نسخه های قدیمی‌تر، پیچیدگی بیشتر محصول، مسائل فنی و … از جمله هزینه‌هایی هستند که تولید کنندگان محصولات نرم افزاری و سخت افزاری می‌بایست برای رسیدن به این هدف در نظر بگیرند. این هزینه‌ها طبیعتا می‌تواند روی قیمت نهایی محصول و رضایت مشتری اثر منفی داشته باشد.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *