تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

کاراکتر نمونیک Mnemonic character

کاراکتر نمونیک یا یادیار (Mnemonic character) چیست؟

کاراکتر نمونیک (Mnemonic character)، یادیار یا حافظه یار به کاراکتری گفته می‌شود که معمولا با یک خط زیر در عنوان منو یا آیتم‌های آن، عنوان دکمه ها و … مشخص می‌شود.

زیرخط دار بودن کاراکتر Mnemonic یا یادیار به کاربر یادآوری می‌کند چه کلیدی را می‌بایست برای تعامل با المان موردنظر یا انجام عمل منتسب به آن فشار دهد. معمولا برای این منظور کلید مربوطه به تنهایی یا همراه با کلیدی دیگر (مانند Alt) فشرده می‌شود. به این کلید، کلید دسترسی (یا Access key) نیز گفته می‌شود.

نمونه های کاربردی از کاراکترهای Mnemonic و نحوه استفاده از آن‌ها

به عنوان مثالی ساده منوی فرضی زیر را در نظر بگیرید. اگر عنوان منوی File مطابق تصویر زیر به صورت File در یک برنامه ویندوزی مشخص شده باشد ترکیب Alt+F باعث باز شدن این منو خواهد شد. از طرف دیگر پس از باز شدن منوی File (با توجه به خطی که زیر کاراکتر O در عنوان آیتم Open رسم شده) کاربر می‌تواند با فشردن کلید O (به تنهایی) این دستور را اجرا کند.

کاراکتر یادیار - کاراکتر کمک حافظه - کاراکتر نمونیک Mnemonic character

در تصویر زیر نیز می‌توانید نمونه‌ای از کاراکترهای یادیار را برای دکمه‌های یک جعبه دیالوگ مشاهده کنید.

کاراکتر یادیار - کاراکتر کمک حافظه - کاراکتر نمونیک Mnemonic character
نمایی از یک جعبه دیالوگ جهت تأیید یا عدم تأیید ذخیره‌سازی محتوا هنگام خروج در Microsoft Paint. خط زیر برای حروف s و n در عنوان دکمه‌های Save و Don’t Save کاراکترهای نمونیک را مشخص می‌کند. فشردن این کلیدها معادل کلیک روی دکمه متناظر خواهد بود.

در برخی موارد کاراکتر Mnemonic به صورت پیشفرض با خط زیر مشخص نشده است. در این حالت معمولا برای نمایش خط زیر (در صورت وجود کاراکتر نمونیک) لازم است ابتدا کلید Alt فشرده شود.

میانبرهای صفحه کلید مستقیم و نمونیک ها

امروزه برای بسیاری از اِلمان های پرکاربرد در رابط های کاربری گرافیکی، میانبرهای صفحه کلید مستقیم درنظر گرفته می‌شود. آیتم ها و دستورات موجود در منوها یکی از رایج‌ترین این المان‌ها هستند. با وجود این میانبرها معمولا تمایل کمتری به استفاده از Mnemonic ها برای آیتم‌های موجود در منوها احساس می‌شود.

در واقع میانبرهای مستقیم به کاربر اجازه می‌دهند بدون باز کردن منو دستور موردنظر را اجرا کند. این درحالیست که استفاده از معادل نمونیک نیازمند فشردن کلیدهای بیشتر برای باز کردن منو و اجرای دستور خواهد بود. با این وجود همچنان Mnemonic ها تا حدودی کاربردهای خود را برای باز کردن منو و … حفظ کرده‌اند.

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *